Güvenli Bölge: Türkiye'nin kaybı yeri doldurulamayacak bir konumdadır

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla 'Güvenli Bölge' GZT sosyal medya hesaplarında başladı.
İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla 'Güvenli Bölge' GZT sosyal medya hesaplarında başladı.

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" programında bu hafta, Türk savunma sanayi vizyonu, ABD'nin 'Astana fişi', Paris sokaklarından görünen 'Avrupa ordusu', FETÖ’nün barikatlar dönemiyle bağlantısı gibi birçok konu ele alındı. ABD'nin en son F35'lerle ilgili Pentagon'a verdiği raporun çok ilginç olduğunu söyleyen Yarar, "Türkiye'nin kaybı yeri doldurulamayacak bir konumdadır." dedi.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla her hafta GZT'nin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" programında bu hafta, yerli ve milli imkanlarla tüm dünyada adından söz ettirmeyi başaran Türk savunma sanayisinden, ABD'nin 'Astana fişi'ne, Fransa'daki 'Sarı yelekliler' protesto gösterilerinde ön plana çıkan 'Avrupa ordusu'ndan FETÖ ve barikat dönemindeki bağlantılara kadar birçok konu masaya yatırıldı.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

Filistinlilerin hac vazifeleri askıya alındı

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunduğu "Güvenli Bölge", Filistinlilerin vatanlarından sürgün edildikten sonra Suudi Arabistan tarafından hac vazifelerinin askıya alınması gündemiyle başladı.

Vatanından daha fazla dışarıda yaşayan nüfus Filistin için geçerli diyen Yarar, "Geçen gün Sudi Arabistanlılar ilginç bir karar aldı. Dışarıda yaşayan Filistinlilerin hac vazifelerini askıya aldı. Filistinleri topraklarından dışarı attınız farz olan ibadetlerinden de dışarı atmak istiyorsunuz. Özellikle kutsal topraklar inanların rahatça gidebilecekleri politika olmadan gidebileceği yerlerdir. Statü politikalarla belirlenemez. Filistinlilere yapılan bu muamele çok ihmal edildi. Belki en fazla kırılgan olaylardan bir tanesi bu hem vatansızlar hem de bu şekilde itilip kakılmaları beni rahatsız etti bu olay hiç gündem bile olmadı." dedi.

"Sen bizim Türk olduğumuzu nereden anladın?"

  • "Yemek sırasında sohbet edilirken arkadaki grubu fark ediyorlar. Onlara selam vermek istiyorum diyor. Diğerleri 'Fransızca konuşuyorlar, Türk değildir' diyor. Masaya gidince selam veriyor yan masadakiler biz Türk değiliz diyorlar bunlar yine de 'Türk diyor' arkasından gece bitiyor dışarı çıkılıyorlar.
  • Diyorlar ki biz arabayı alıp geliyoruz, kapının önüne çıkarken bir araba yanaşıyor, şahsı alıyorlar arabanın içine. Paketliyorlar şahsı dönüp diyorlar ki sen bizim Türk olduğumuzu nereden anladın? O da cevap veriyor, 'bizim adetlerimizde olan bir şeyi burada yapıyorsunuz alkol alanlar bilir kadehleri alttan vurdunuz' kadehin dibine vurdunuz kadehin dibine vurmanızdan Türk olduğunuzu anladım. O gün bütün birimlere mesaj çekiliyor bir daha bu konuya dikkat ediliyor. Ne yaparsan yap yaşadığın yer Türkiye ise o eğitimlerin her biri senin için iz bırakır."

İsmail Halis ve Mete Yarar
İsmail Halis ve Mete Yarar

"ABD ve Avrupa savunmasının ana temeli Türkiye üzerine konumlanmıştır"

Türkiye'ye pres yapan birileri var. Türkiye'yi yalnızlaştırmak için çalışanlar var diyen Yarar şöyle konuştu:

"Katar'a ve Mursi'yi de katıyorum. Türkiye bir ideali temsil ediyor. Nereye gidersen git kendisini yalnız hisseden birçok ülkenin Türkiye temsilcisi ortak noktamız.


"Direnen bir ülke"

Venezuela petrol doğal gaz zengini fakat insanlar açlıkla mücadele ediyorlar. Emperyalizm dediğimiz şey bu. Kaynağına dokundurtmaz, sadece kendisi tutmak ister. İran örneğindeki gibi bu idealizmin içerisinde Filistin'in de bakışı bu Filipin'lerin de bu. Türkiye ideal olarak başka bir yere oturtuldu, biz anlamıyor olabiliriz ama uzaktan bakan birileri direnen bir ülke görüyor. Ekonomik saldırılara teröre darbeye direniyor. Türkiye örnek alınıyor. Bunlara direnen Türkiye ensarlığından vazgeçmiyor.

Birçok ülkenin idealindeki ülke konumuna geliyor Türkiye. Bu özellikleriyle 6 milyar dolar civarında dünyanın her yerinde yardım dağıtıyor.

Sırbistan ve Macaristan bile Türkiye'nin duruşunu takip ediyor algılıyor takip ediyor. Pakistan, Katar, Umman, Cezayir ve birçok ülke silahını sadece iyi olduğu için bizden almıyor.


"Eşiği geçtik artık üretebiliyoruz"

  • Göreceksiniz Türkiye motor konusunda İHA'ların motorunu üretti, ikinci motorunu üretti. 3. motorun da testlerini yapmaya başladı. Eşiği geçtik artık üretebiliyoruz. Türkiye'deki bütün silah sistemleri açıklanmıyor. Gizlilik anlamında rakamların yanında şöyle bir ibare olur, 250 artı diye geçer menzil olarak artının ne olduğunu bilmezsin.
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

10 sene önce bunlar hayaldi düşün. Senin ASELSAN firman dünyanın ilk 100 ün dışında olan bir firmaydı. Bugün yüzün üzerinde birçok firma var, bu gün ASELSAN 55. sıraya çıktı. Önümüzdeki zamanda ilk 20 ye girecek. ASELSAN yetkileri çok uzaktan lazerle hedefleri vurmaya başardık açıklaması yaptı. Türkiye 6 ile 10 km arasında hedefleri lazerle vurabilecek bir seviyeye geldi.

Şu anda kullandığımız bütün silah sistemleri PKK'yı gömdü. Akıncı, İHA devreye girdiğinde F16 operasyonun ağırlığı azalacak. Bu şu demek Irak'ın üzerine İHA'lar, SİHA'lar 24 saat F16 etkisinde saldırı yapma yetisinde olacak refleks süresi güçlenecek."

Jeostratejik sıkıştırma

Jeostratejik sıkıştırmaya engel olmak için dünyanın her yerinde etkin olmalıyız. Ticaret oranlarını paylara böldüğümüzde milli davalarda sana adamın bunu bir tehdit olarak kullanmasını engelliyorsun. AB ile ihracat fazla olduğu için sadece oraya bağlı olursak herhangi bir anlaşmazlıkta sıkıntı çıkar. O yüzden oranı yaymalıyız yüzde 10 AB, yüzde 10 Afrika.

Nifak dönemi bitti

FETÖ’nün barikatlar dönemindeki anlattığımız ihanetlerine inanılmış olsaydı insanlar 15 Temmuz darbe girişimini yaşamayabilirdik. Çünkü o dönemde bu adamlar birçok yalanla arkadaşlarını hapse atmışlardı. Barikatlar döneminde polis ve arkadaşlarını da birçok yerde şehit ettirebileceklerini gördük. Bu 15 Temmuz'da da bu millete kurşun sıkabileceklerinin bir deliliydi."


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >