Güvenli Bölge: Yeni yıla, yeni operasyonla giriyoruz!

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla "Güvenli Bölge" programında bu hafta, Fırat'ın doğusuna yapılacak olan operasyon masaya yatırıldı. Gerçekleşecek operasyonda ilk etapta bölgeye ÖSO birliklerinin gireceğine değinen Yarar, "Bugünkü geldiğimiz noktayı söyleyeyim. Operasyona yakınız, icra için önemli şeylerden bir tanesi de hava faktörü. Hava koşullarını atlamayın." ifadelerini kullandı.

GZT'nin fenomen programı 'Güvenli Bölge'de bu hafta, İsmail Halis ve Mete Yarar Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyon ele alındı.

"İngilizler, Türkleri asla dizlerinin üstüne kaldırmayın derdi"

Güvenli Bölge, Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilecek olan harekatın detaylarıyla başladı.

"İngilizler, Türkleri asla dizlerinin üstüne kaldırmayın derdi" diyen Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar şunları söyledi:

  • "Türkiye ayakları üstüne kalkmış icraatlarını birer birer yaparak ilerleyen bir ülke konumunda. O yüzden anlamsız konuşmalar Türkiye’ye suçlamalar fazlalaştı bunun nedeni Türkiye’nin dizlerinin üstüne kalması."

Harekatın detayları ortaya çıkıyor

Operasyon öncesinde yığınaklara değinen Yarar, "Harekatın ne kadar büyük olacağını çok büyük yığınaklardan anlıyoruz. Kandil’in de yığınaklanması Hakurt bölgesinden başlıyor diyebiliriz." dedi.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyonun detaylarını paylaştı.
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyonun detaylarını paylaştı.

"İlk etapta ÖSO gidecek"

"Muhtemelen bu harekatın ana kademesi geçen seferkinden çok daha farklı olarak Münbiç kırsalında ÖSO’yu sevk eden özel birlikler zırhlı ve topçu kuvvetler gibi gözüküyor. İlk etapta gidecekler ÖSO gibi görünüyor."

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla "Güvenli Bölge"de Fırat'ın doğusu konuşuldu.
İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla "Güvenli Bölge"de Fırat'ın doğusu konuşuldu.

"Hava durumuna göre birlik gidecek"

"480 kilometrekarelik bir hatta Fırat’ın doğusunda hava günlük güneşlik olabilir. Fırat’ın batısında kar yağabilir, sis olabilir. O anda hangi birlik bu işi icra etmeye uygunsa o birlik harekete geçecektir.

Fırat’ın doğusunda ve batısındaki bütün harekatlar eş güdümlü olacaktır. Nihai ulaşılmak istenen hedef konusunda çok fazla bilgiye sahip değiliz. Fırat’ın doğusuna ve batısına sevk edilen zırhlı birlikler ve zırhlı araçların sayısı Afrin harekatındakinden daha fazla bunu görebiliyoruz. Alanın büyük olması birlik sayısının artacağını göstermez."

"SİHA'lar yeterli"

"Baktığımızda ABD’den daha fazla Suriye’de aktif güç kullanma imkanımız var. Tek eksiğimiz uydu eksiğimiz olabilir. Eksikliğimiz olabilir ama çok fazla uydu desteğine ihtiyacımız olmayacaktır. SİHA’lar yeterli olacaktır."

 80 bin saat havada kalarak gökyüzünde en uzun süre kalan milli hava aracı olmuştu.
80 bin saat havada kalarak gökyüzünde en uzun süre kalan milli hava aracı olmuştu.

15 bin ÖSO askeri

"Şehir güvenliğinden daha ziyade saha temizliği yapmalıyız. ÖSO 15 bin kadar kişiyi sahaya sürecek, bu sayı bu zamana kadarki en büyük sayı. Afrin harekatında bu sayı en çok 7 bine çıkıyordu. Bugün ÖSO çok daha eğitimli çok daha fazla kendine güveni olan bir yapı haline geldi. Şehirlere girilip süpüre süpüre aşağı doğru inilecektir."

"PKK itibarını kaybetti"

  • "PKK itibarını kaybetmiş durumda. Arap ve Türkmenlerin olduğu şehirlerde hakimiyeti sağlayamaz. Saha istihbaratının faydasını göreceğiz. Afrin’de dahil Kürtler PKK’ya destek vermedi. Kürtlerin PYD/PKK’yı desteklediği görüşü doğru değildir. Afrin’de dahi birkaç yılda YPG’nin Afrin’de yaptığı zulümler, oradaki tecavüzler, halkı zorla askere götürmeler, hırsızlıkları raporlara işlenen PYD’nin yaptıkları, halkı kendisinden iyice soğutmuş durumda."

İsmail Metin Temel'in görev yerinin değiştirilmesi

"Sonuçta bu kararının altında kuvvet komutanı, genelkurmay başkanının onayı, cumhurbaşkanının imzası var. 3’lü kararname söz konusu. Detaylarda ne yaşandığını bilemeyiz. Şunu söyleyebiliriz, ben kişilerin yaptıklarından dolayı teşekkür ederim en azından."


"Yaptıkları silindi mi silinmedi"

"Türkiye’de Zekai paşanın 15 Temmuz’dan sonra görevinden alınmasıyla birlikte aleyhinde yazanlar oldu. O zaman dedim ki görevini yaptı. Devlet başka bir yere atadı. Yaptıkları silindi mi silinmedi.

Fırat Kalkanı, barikatlar 15 Temmuz’da yaptıkları akıldadır, yaptıkları tarihteki yerini aldı. Saha komutanları tarihe not düşer. Aradan yıllar geçer, Medine savunmasını yapan Fahrettin paşa halen konuşuluyor, hikayesi halen anlatılır. Tarihteki yerler kazınamaz. Metin Temel paşa, çok zor bir dönemde asayiş komutanıydı. Fırat Kalkanı’nda, Afrin’e de Kandil operasyonu içinde de vardı. Bugün yaşananlardan dolayı paşayla ilgili ilk söyleyeceğim şey yaptıkları için teşekkür ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel'i, Genelkurmay Başkanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'na atadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel'i, Genelkurmay Başkanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'na atadı.
  • "Devlet ne görev verirse versin, bundan sonra size yolunuz açık olsun der. Zaman zaman, İsmail Metin Temel paşa kendisine verilen görevleri ifa etmiştir. Komuta kademesinin tercihidir, bu tercih doğru mu yanlış mı? Zamanla göreceğiz. Bu karar doğrudur, yanlıştır diyemem. Kahramanlar görevlerinden ayrıldıklarında başka bir göreve atandıklarında üstleri çiğnenemez. Üstlerinin çiğnenmesi kabul edilmemeli. Kişilerle ilgili sorunlar yaşayabiliriz, görev başka bir şeydir."

"Görevden alınmazsın belki ama başka bir göreve atanabilirsin bu normaldir.

Sahada görev yapan şahıslar şu an kandil bölgesinde üs bölgesinde olan arkadaşlarımız. Bu arkadaşlar hangi şartlarda yaşıyor. Zamanı geliyor beraber haftalarca tıraş oluyorsun, beraber aynı yemeği yiyorsun, anlaşın farklı olabiliyor. Ama hep beraber oluyorsun birbirine sırtını dayıyorsun çatışmalara gidiyorsun."

"Rusya operasyona karşı değil"

Görünen tablo şu ki Rusya, Fırat’ın doğusuna yönelik yapılacak operasyona itiraz etmiyor.

"‘Rusya izin vermezse, ABD izin vermezse’ derseniz işin mantık kısmından uzaklaşırsınız"

Türkiye’de bir grup gerçekten bir yerden manipüle ediliyorlar. Operasyona karşı olabilirsiniz ama ‘Rusya izin vermezse, ABD izin vermezse’ derseniz işin mantık kısmından uzaklaşıyor aşağılama noktasına geliyorsunuz.

TSK, Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyon öncesi, Hatay'ın Hassa ilçesindeki askeri hareketlilik devam ediyor.
TSK, Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyon öncesi, Hatay'ın Hassa ilçesindeki askeri hareketlilik devam ediyor.

"Operasyona yakınız"

Bugünkü geldiğimiz noktayı söyleyeyim. Operasyona yakınız, icra için önemli şeylerden bir tanesi de hava faktörü. Hava koşullarını atlamayın. Bugün İdlib ve Afrin bölgesinde korkunç sis var, göz gözü görmüyor. Göz gözü görmezse operasyonu icra etmekte zorlanırsın."


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >