Hakan Atilla ABD'de neden tutuklandı, nasıl yargılandı?

Mehmet Hakan Atilla
Mehmet Hakan Atilla

ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, bugün tahliye edildi. Daha önce tahliye tarihi 25 Temmuz olarak açıklanan ancak "iyi hal yasası nedeniyle" erken tahliye olan Atilla'nın tutuklama ve yargılama sürecine ilişkin detayları sizler için derledik.

ABD'de 28 aydır tutuklu bulunan Hakan Atilla iyi hal yasası nedeniyle erken tahliye edildi.

İşte madde madde 17-25 Aralık kumpasının devamı niteliğinde olan davada tutuklanarak 32 ay hapis cezasına çarptırılan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın tahliye süreci

  1. Gezi amaçlı gittiği ABD’nin New York kentinde apar topar gözaltına alındı
  2. FBI tarafından Mart 2017’de gözaltına alınarak sorgulama süreci başladı
  3. 3 Ocak 2018’de ABD’nin İran yaptırımlarını ihlale yardımdan dolayı suçlu bulunarak 15 yıl yargılandığı davadan 32 ay hapis cezasına çarptırıldı
  4. Atilla’nın “insani yardım” ve “yiyecek” adı altında, sahte belgelerle İran’a ambargoyu delmekle suçlandı
  5. Reza Zarrab'ın davasıyla bağlantılı olarak tutuklanan Mehmet Hakan Atilla, Manhattan'daki cezaevine konuldu
  6. Reza Zarrab itirafçı olurken Hakan Atilla için 200 yılı aşkın hapis cezası talep edildi.
  7. Hakan Atilla 19 Temmuz 2019'da iyi hal yasası nedeniyle tahliye edildi

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın sorgulama sürecinden bir kare

Hakan Atilla'nın yargılandığı davayı aylarca 'FETÖ' yönetti


  1. Davayı başlatan, Güney Bölgesi Başsavcısı ve FETÖ'ye bağlı kişi ve yayın organlarına yakınlığıyla bilinen başsavcı Preet Bharara'ydı.
  2. Trump'ın başkan olduktan sonra kovduğu Bharara, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda FETÖ'nün Türkiye'de faaliyet gösteren yayın organlarının haberlerine yer vermişti.
  3. Dava boyunca 17-25 Aralık'ta FETÖ tarafından kullanılan ve sahte olduğu ortaya çıkan ses kayıtları "delil" diye mahkeme salonunda dinletildi.
  4. Kumpası hazırlayan FETÖ'cü firari polislerden Hüseyin Korkmaz sözde tanık sıfatıyla ifade verdi.
  5. FETÖ'cü polisin ifadelerinin yalan olduğu ortaya çıkarken Korkmaz'a, ABD'de çalışma izni verilmesi ve mahkeme boyunca tüm masraflarının FBI tarafından karşılanacağı ortaya çıktı
  6. Savunma avukatları FETÖ'cü firari polis Hüseyin Korkmaz'ın Hakan Atilla'ya karşı somut deliller sunamadığını belirterek davanın düşürülmesini talep etti.
  7. Kararı verecek olan yargıçtı ama Amerikan sistemi gereği jürinin kararı da bunda belirleyici olan etkendi.
  8. Yargıç Berman'ın Jüri üyeleri ile davanın sonunda yaptığı görüşmeler jürinin kararında etkili oldu
  9. 12 kişilik jüri heyeti Mehmet Hakan Atilla'nın 6 suçtan beşini işlediğine karar verdi

Mehmet Hakan Atilla kimdir?

1970'te Ankara'da doğan Mehmet Hakan Atilla, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Tahsilini tamamlamasının ardından 1995'te Halkbank A.Ş.'de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı ünvanıyla göreve başlayan Hakan Atilla, bunun ardından Bankaclık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri'nde Uzman sıfatıyla görev aldı. Son olarak Stratejik Planlama Daire Başkanlığı'nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerini üstlenen Mehmet Hakan Atilla, 2007-2011 yıllarında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yaptı. Mehmet Hakan Atilla, 2011'den 2017 Mart ayında ABD'de tutuklanana kadar Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >