'Hırsızlık için girdiler kapının kilidini değiştirip gittiler'

Arşiv fotoğrafı
Arşiv fotoğrafı

Antalya'da yaşayan çocuğunu ziyarete giden S.Ş isimli vatandaş Bursa Mudanya'daki evine geldiğinde hayatının şokunu yaşadı.

Mudanya'daki evinin hırsızlar tarafından tamamen boşaltıldığını iddia eden S.Ş, hırsızın kapının kilidini değiştirdiğini ve şuan eve giremediklerini öne sürdü.

● Yaz mevsiminin gelmesiyle tatil planlarına hız veren tatilciler için 'evden çıkmadan yapılması gerekenler' listesi hazırladık.

Bursa'nın Mudanya şehrinde yaşayan S.Ş isimli vatandaş, Antalya'da yaşayan çocuğunu ziyarete gitti. Mudanya'daki evine döndüğünde evine giremeyen kadın, evinin soyulduğunu ve kapısının kilidinin de değiştirildiğini gördü.

Mudanya'daki evlerinin hırsızlar tarafından tamamen boşaltıldığını söyleyen S.Ş, hırsızın kapının kilidini değiştirdiğini ve şuan eve giremediklerini iddia etti. S.Ş savcılığa giderek suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

GZT evi soyulan kadının Almanya'da yaşayan oğluna ulaştı. Yaşanan olayın ardından annesinin mağdur olduğunu söyleyen gurbetçi, annesinin komşusunda kaldığını belirterek kilidin değiştirilmesinden dolayı evlerine giremediklerini söyledi.

Kapının kilidini kırarak evi soyan hırsızların, kapının kilidini değiştirdiği iddia edildi.
Kapının kilidini kırarak evi soyan hırsızların, kapının kilidini değiştirdiği iddia edildi.

Hırsız kilidi neden değiştirir?

Her yıl yayımlanan istatistiklere göre, binlerce ev ve iş yeri hırsızlık kurbanı oluyor. Mağduriyet yaşamak istemeyen vatandaşlar ise profesyonel önlemler almak yerine kulaktan dolma ve yanlış bilgiler ışığında aldıkları önlemlerle hırsızlara adeta davetiye çıkarıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) internet sitesinde yer alan bilgiler ışığında; demir parmaklık, panjur gibi mekanik önlemlerin hırsızları durdurmaya yetmediği, en yüksek güvenlik oranına ulaşmak için alarm sistemi kullanılması gerektiği vurgulanıyor.

Tüm bunların ışığında hırsızlık zanlılarının kapının kilidini neden değiştirdiği anlamında tam ve kesin bir yargıya varmak imkansız.

Evlerinin soyulduğunu gören gurbetçiler savcılığa başvurdu.
Evlerinin soyulduğunu gören gurbetçiler savcılığa başvurdu.

Evlerin güvenliği nasıl sağlanmalı

Özellikle yaz mevsiminin gelmesiyle tatile çıkacak olanların dikkat etmesi bazı noktalar bulunuyor.

Problem yaşamak istemeyen tatilciler, hırsızlık olaylarıyla karşılaştığında nasıl bir yol izlemeli? Hırsızlık olayı aylar öncesinden olabileceği için bu konuda alınacak önlemler kadar olayın olduğu zamanın bilinmesi de büyük önem taşıyor. Bu bağlamda da güvenlik kameraları burada önemli bir yardımcı olarak karşımıza çıkıyor.

Ne yapmalıyız?

Uzun süre kullanmadığınız bir ev olduğundan buradaki güvenliğin kameralar ile sağlanması sağlık bir sonuç verecektir.

Güvenliğin sağlanmasında en önemli yöntemlerin başında gelen çift kilitli kapılar, demir parmaklıklar ve sürgülerdir.

Fakat, alınan bu tedbirler bile uzun süre bulunmadığınız bir evde hırsızlığın önlenmesi için yeterince caydırıcı değil.

  • Sadece kilit ile korunan ve herhangi bir güvenlik sistemiyle korunmayan evlerin hırsızlık girişimlerine karşı korunmasız kalma olasılığı artıyor.
  • Eğer alarm sisteminiz varsa, onu kurmadan evden çıkmayın.

Sosyal medya üzerinden paylaşım yapmak veya konumunuzu bildirmek de tatilinizin zehir olmasına neden olabilir. Paylaştığınız bu konum bilgileri, aynı zamanda 'sizin o anda evde olmadığınız' anlamına geliyor.

Konum paylaşımını takip edenler sizi hiç tanımayan biri bile nerede, ne zaman, ne kadar vakit geçirdiğinizi, evden ne kadar uzakta olduğunuzu öğrenebiliyor. Bu da evimizin güvenliği açısından önem arz ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >