Hobi olarak başladı, günde 200 kilogram üretiyor

Derya Doğan (40)
Derya Doğan (40)

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan Derya Doğan (40) 15 bin lira sermayeyle başladığı kültür mantarı yetiştiriciliğinde günde 200 kilogram mantar üretmeye başladı.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi Derya Doğan (40), 15 bin lirayla kurduğu tesiste günde 200 kilogram mantar üretiyor.

Derya Doğan, çocuklarını büyütüp üniversiteye gönderdikten sonra aile ekonomisine katkı sağlamak adına iş arayışlarına girdi. 3 katlı evinin bodrum katında hobi olarak kültür mantarı yetiştirmeye başlayan Doğan, artık gelen siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışmak zorunda.

Günde 200 kilogram ürün elde ediyor.
Günde 200 kilogram ürün elde ediyor.


Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün açtığı Kültür Mantarı Yetiştiriciliği kursuna katılarak sertifika aldığını söyleyen Derya Doğan, "İlk etapta evde boş oturmak yerine hobi olarak kültür mantarı yetiştirmeye başladım. Yerim ve imkanım olduğu için evimin bodrum katında mantar yetiştirmeye başladım. Kliması, havalandırma sistemi, ranzası ve mantar kompostlara yaklaşık 15 bin lira harcadım. Şu anda günlük 200 kilogram mantar üretiyoruz. Sorgun’un mantar ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayabiliyoruz." dedi.

Yozgat'ın Sorgun ilçesinin mantar ihtiyacını karşılıyor.
Yozgat'ın Sorgun ilçesinin mantar ihtiyacını karşılıyor.


"Eşime karşı çıktım"
Derya Doğan’ın eşi Murat Doğan ise eşinin böyle iş yapmak istediğinde kendisinin gerek maddi gerekse manevi desteğini verdiğini belirterek, "İlk etapta kendisine karşı çıkıyordum. Daha sonra üretime geçip, ürünleri toplamaya başladığında bu işin çok kazançlı bir iş olduğunu gördüm. Ben de kendisine pazarlama konusunda yardımcı oluyorum. Şu anda kesinlikle pazar sıkıntısı yaşamıyoruz. Gelen talepleri bile karşılamakta zorlanıyoruz. Bunun için ileri ki zamanlarda tesisimizi büyütmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Derya Doğan (40)
Derya Doğan (40)

Kültür mantarının kilosu pazarda 10 liradan alıcı buluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >