Hong Kong'u birbirine katan yasa tasarısı ne ifade ediyor?

Hong Kong'da Çin'e iade yasa tasarısına karşı sokağa dökülen halk, ellerinde 'iadeye hayır' yazan pankartlarla eylem yapıyor.

Hong Kong'da protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyordu. Gösterilen tepkilerin ardından yasa tasarısının geri çekileceği açıklandı. İşte şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının detayları...

Hong Kong'da yaklaşık 12 haftadır deyim yerindeyse yer yerinden oynuyor.

3 Nisan'da parlamentoya sunulan şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı nedeniyle protestoların ardı arkası kesilmedi.

Hong Kong şiddetli protestolara sahne olmasıyla haftalarca gündemde kaldı. -REUTERS
Hong Kong şiddetli protestolara sahne olmasıyla haftalarca gündemde kaldı. -REUTERS

Yasa tasarısı neden tepki çekti?

Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyordu.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Protestolarda binlerce kişi sokaklara dökülerek eylem yaptı.
Protestolarda binlerce kişi sokaklara dökülerek eylem yaptı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtti.

  • Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyordu.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, daha önce toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulunmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyordu.

REUTERS
REUTERS

Hong Kong'da siyasi tablo

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >