Hükümetin kapanmasını önlemek için yapılan görüşmelerde tıkanıklık

Arşiv
Arşiv

ABD’de sınır güvenliğiyle ilgili Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri arasında hükümetin kapanmasını önlemek için yürütülen görüşmelerde taraflar anlaşma olmadan masadan ayrıldı. Cumhuriyetçi Senatör Shelby, görüşmelerin şu anda durduğunu ve müzakerecilerin yakın zamanda masaya tekrar dönmelerini umduğunu belirtti. 'İki taraf arasında anlaşma sağlanırsa ne olacak?', 'Hükümetin kapanması sürecinde neler yaşanmıştı?' sorularını cevaplandırdık.

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri arasında hükümetin kapanmasını önlemek için yürütülen görüşmelerde henüz bir anlaşma sağlanamadı. Görüşmelerde meydana gelen tıkanıklığın nedeni olarak Cumhuriyetçilerin göçmenleri alıkoyma politikaları gösteriliyor.

“Fox News Sunday” programına katılan Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby, görüşmelerin şu anda durduğunu ve müzakerecilerin yakın zamanda masaya tekrar dönmelerini umduğunu kaydetti.

Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby
Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby

Demokrat Senatör Jon Tester ise görüşmelerdeki tıkanıklığın çok fazla önemli olmadığının mesajını verdi. Tester, “Bu bir müzakere. Müzakereler nadiren çok düzgün ilerler” dedi.

Demokrat Senatör Jon Tester
Demokrat Senatör Jon Tester

Tester, bir anlaşmaya varılacağı konusunda umutlu olduğunu da kaydetti. Bununla birlikte bir kaynak Reuters’a iki taraf arasında planlanan bir görüşme olmadığını kaydetti.

Anlaşma sağlansaydı ne olacaktı?

Cumhuriyetçilerle, Demokratlar arasındaki müzakerelerden anlaşma çıksaydı, 17 Kongre üyesinin uzlaşmaya varıp, vardıkları uzlaşmayı Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçirerek Cuma günü Başkan Donald Trump’ın onayına sunması planlanıyordu.

Ne olmuştu?

Federal Hükümet 22 Aralık’ta kısmen kapanmıştı. Yüzbinlerce çalışan ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 25 Ocak’ta hükümetin kısmen kapanmasını sona erdirmeyi kabul etmişti. Anlaşmazlıkların çözülmesi için 3 haftalık bir bütçe harcaması konusunda uzlaşılmıştı.

Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney
Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney

Trump Meksika sınırına duvar inşası için bütçede 5.7 milyar dolar istiyor. Demokratlar ise buna karşı çıkıyor. Kongre’deki bazı Cumhuriyetçiler hükümetin bir daha kapanmasını istemediklerini belli etseler de Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney bunu göz ardı edemeyeceğini belirtiyor.

Aynı zamanda Beyaz Saray Geçici Genel Sekreteri olan Mulvaney, NBC’de “Meet the Press” programında yaptığı açıklamada, “Kapanma tamamen seçenek dışı mı? Cevap hayır” ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >