İBB'den geri dönüşüme yeni bir boyut

İBB'den geri dönüşüme büyük destek
İBB'den geri dönüşüme büyük destek

Doğal alanların korunmasında geri dönüşüm büyük bir öneme sahip. Geri dönüşüm yöntemiyle, üretimdeki işlem sayısı azaltılarak enerji tasarrufu sağlanır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu bağlamda geri dönüşüme farklı bir boyut kazandırıyor. 100 mobil atık otomatı yerleştirmeyi planlayan belediye, metal ve plastik atıkları geri dönüşüme kazandıranlara İstanbulkart kredisi verecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yeni uygulamasıyla, geri dönüşüm sağlayan vatandaşlara ücretsiz akbil kredisi sağlayacak. Elektronik arayüzlere sahip çöp otomatlarına atılan geri dönüşümlü atıklar karşılığında elde edilen puana göre kullanıcılara Akbil kredisi yüklenecek.

Geri dönüşüme katılan kullanıcılar ayrıca tercih ederlerse, Akbil yerine bedava sinema bileti ve otopark indirimi kazanabileceği gibi, projeyi destekleyen restoran ve kafelerden yemek yeme gibi seçeneklerden de faydalanabilecek.

İstanbulkart
İstanbulkart

Akıllı Mobil Atık Aktarma Otomatı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ‘Akıllı Mobil Atık Aktarma Otomatı’nı geri dönüşüm için kullananlar atıklardan İstanbulkart kredisi kazanabilecek. Kağıt, metal, plastik gibi yeniden ekonomiye kazandırılabilir atıkları işleyecek olan otomatlar, atıkların geri dönüşüm değeri kadar bedeli, şehiriçi ulaşım sistemlerinde ödeme aracı olarak kullanılan İstanbulkart'a kredi olarak yükleyecek.

Atıklar nasıl puana dönüşecek?

Çevre Danışmanı Aynur Acar, kartlara atık miktarına göre puan yükleneceğini söyleyerek, “İSBAK A.Ş. otomatın beynini hangi atık türüne göre programlarsa o atıklar toplanır. Pet şişe, alüminyum içecek kutuları, plastik kutular, cam, pil gibi atık türleri, hatta kağıt bile toplanabilir. İBB’nin bir iştirak şirketi de İstanbulkart hizmeti sunuyor. Yüklenme özelliğine sahip kartlar otomata tanımlanınca, puanlar o karta yüklenebilecek. Şirketlerin personellerine yemek için verdiği ticket kartlar da kullanılabilir” diyor.

İBB bu akıllı konteynerleri 100 adet üreterek İstanbul’un ilçelerine ve bazılarını ise mobil şekilde sahaya dağıtacağı öğrenildi. Proje pilot bir uygulama olarak önce İstanbul’da denenecek

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >