İkisine de yar olmadı: Hollanda'da seçime Türk parti damga vurdu

 Hollanda'da seçime Türk parti damga vurdu
Hollanda'da seçime Türk parti damga vurdu

Hollanda'da 13 milyon seçmenin oy kullandığı seçim sonuçları açıklandı. İlk sonuçlara göre, Başbakan Rutte'nin partisi 31 sandalyeyle seçimi kazanmış görünüyor. Aşırı sağcı Geert Wilders ise 19 sandalyede kaldı. DENK Partisi ise 3 sandalye elde etti.

Hollanda genel seçimlerini, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Ruttenin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı, İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu. Rutte, Avrupa Birliğini (AB) rahatlatan başarısına rağmen 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı.

Bu sonuçlara göre, en az 4 partili bir koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor
İlk sonuçlara göre 19 sandalyede kalan Wilders ise, geçen seçimlere göre 4 fazla sandalye alsa da anketlerin verdiği sonuçlardan 4-5 sandalye daha az kazandı. 150 koltuklu Hollanda parlamentosu için yapılacak seçimlere, 28 siyasi parti katıldı.

Avrupa'nın ve Türkiye'nin gözü, 'süper seçim yılı' olarak adlandırılan 2017'nin ilk seçimi için sandık başına giden Hollanda'ya çevrilmişti. Hollandalılar, ırkçı söylemler, İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve Türk bakanlara yönelik skandal tavrın gölgesinde seçime gitti. Yerel saatle 07.30da (TSİ 09.30) başlayan oy verme işlemi 21.00de (TSİ 23.00) sona erdi. Bin 114 aday ve 28 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım oranı, 2012 seçimlerindeki 74,6yı geçerek, yüzde 82 oldu.

Sandık başına giden olan 13 milyondan fazla seçmen, parlamentoda yer alacak isimleri ve hükümeti belirlemek için oy kullanırken resmi sonuçlar 21 Mart'ta açıklanacak.

TÜRKLERİN KURDUĞU DENK PARTİSİ 3 MİLLETVEKİLİ ELDE ETTİ
PvdAnın entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürkün kurduğu DENK Partisi ise 3 sandalye elde etti. Son yıllarda Hollandada Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine sesi duyulmayan insanların taleplerini dile getirebilmek için siyasi arenaya giren DENKin katıldığı ilk seçimde milletvekili çıkarması önemli görülüyor.

Kuzu, ilk açıklamasında, "Selçuk Öztürk ile partiyi kurduğumuzda hayalimiz vardı ve biz bunu şimdi gerçekleştirdik. Yabancı kökenliler birlik olarak bu başarıyı elde ettik. Hollandada artan Irkçılık ve İslamofobiye karşı en güzel cevabı oylarınızla verdiniz. Hollanda hepimizin." yorumunu aktardı.

Avrupada hiçbir zaman yabancı kökenlilerden oluşan bir partinin seçimlere katılmadığını ifade eden Kuzu, "Biz bu insanların sesini duyurmak için var olacağız. Bugün hep birlikte tarih yazdık." açıklamasını yaptı.

Diğer partiler Hristiyan Birlik (CU) 5, Hayvanlar Partisi (PvdD) 5, 50Artı (50+) 4, Toplumcu Reform Partisi (SGP) 3 ve Demokrasi Forumu (FvD) ise 2 milletvekili çıkardı. Öte yandan, değişik partilerden toplamda 7 Türk kökenli aday, milletvekili olarak meclise girmeyi başardı.

KOALİSYON KRİZİ ÇIKABİLİR
Yabancı ve İslam karşıtı Wilders ile koalisyon kurma ihtimalini daha önce reddeden Başbakan Rutte, hükümet kurmak için diğer 3 parti ile koalisyon yapmaya mahkum görünüyor. Ortaya çıkan sonuçlara göre hiç bir parti tek başına hükümet kuramıyor. Hükümetin en az 4 partili bir koalisyon tarafından kurulması öngörülüyor.

Aşırı sağcı PVV'nin lideri Wilders, sabahın erken saatlerinde oyunu kullandı. Twitter'dan da sandık başından görüntüsünü paylaşan Wilders, 'Oyumu kullandım' dedi. Aynı saatlerde Hollanda Başbakanı Mark Rutte de sandığa gidip oyunu kullandı.

SEÇİMİN KAYBEDENİ; İŞÇİ PARTİSİ

Seçim sonuçlarına göre en çok kaybı 2012 seçiminde 38 sandalye elde ederek hükumet ortağı olan Lodewijk Asscher liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) yaşadı. PvdA bu defa 9 milletvekili çıkarabildi. Parlamentoda 4 vekili olan Yeşiller ise 16 sandalye kazandı.

CDA 19, D66 19, GL 16, SP 14, Denk 3 olarak ortaya çıkan sandalye dağılımına göre 16 sandalye ile Sosyalist ve İşçi Partisi'nden daha iyi bir sonuç elde eden Yeşiller, koalisyon görüşmelerinde kritik parti olacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >