İngiltere'de seçim düellosu: Johnson-Corbyn canlı yayında karşı karşıya geldi

Johnson-Corbyn
Johnson-Corbyn

İngiltere'de 12 Aralık'ta yapılacak erken seçim öncesi Başbakan Boris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi, İngiliz seçmenler ekrana kilitlendi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn 12 Aralık'ta yapılacak erken seçim öncesi ilk kez ITV televizyonundaki canlı yayında karşı karşıya geldi.

İki liderin tartışmasında Brexit, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi, İskoçya ve ekonomi başlıklarının yanı sıra, liderlerin 'güven verip vermediği' de konuşuldu.

Tartışma programı, önce İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'nin, daha sonra da Muhazafakar Parti lideri Boris Johnson'ın 60'ar saniyelik açılış konuşmalarıyla başladı.

Canlı yayının moderatörlüğünü Julie Etchingham gerçekleştirdi.
Canlı yayının moderatörlüğünü Julie Etchingham gerçekleştirdi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Corbyn seçmenlere İngiltere'nin geleceği için gerçek bir seçim hakkı verildiğini ve İşçi Partisi'nin "gerçek bir değişim ve umut" vadettiğini söyleyerek başladı.

Johnson ise açılış konuşmasında erken seçimin tek nedeninin "parlamentodaki çıkmaz" olduğunu savundu ve seçilmesi halinde Brexit'i (İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı) gerçekleştireceğini belirtti.

Daha sonra stüdyodaki izleyicilerin sorularına geçildi ve liderler yine birer dakika içinde soruları yanıtladı. Johnson cevap süresini aştığı için birkaç kez moderatör tarafından uyarılmak zorunda kaldı.

Tartışmada Brexit öne çıktı

Bir saat süren tartışmanın ilk yarısında ana konu Brexit'ti. Tartışmayı stüdyoda takip eden izleyicilere verilen soru sorma hakkında ilk soru "Sonsuza kadar Brexit hakkında konuşmayacağımızın garantisini verebilir misiniz?" oldu.

Başbakan Boris Johnson, seçilmesi halinde İngiltere'nin 31 Ocak'ta kesinlikle AB'den ayrılacağını söyledi ve Muhafazakar Parti'nin tüm milletvekili adaylarının da AB'yle vardığı Brexit Anlaşması'na destek verdiğini vurguladı. Johnson ayrıca rakibi Corbyn'in "oyalama politikası" içinde olduğunu iddia etti.

 İki lider Julie Etchingham'ın moderatörlüğünde canlı yayında karşı karşıya geldi.
İki lider Julie Etchingham'ın moderatörlüğünde canlı yayında karşı karşıya geldi.

Corbyn ise bu suçlamayı reddetti ve başbakan seçilmesi halinde 3 ay içinde AB'yle daha iyi bir Brexit anlaşmasını müzakere edeceklerini ve 6 ay içinde de bu anlaşmayı, AB'de kalış seçeneğinin de bulunduğu bir referanduma götüreceklerini belirtti. Corbyn ayrıca Johnson'ın, iddia ettiği gibi 2020 sonuna kadar AB ile yeni bir ticaret anlaşması imzalayacağına dair sözlerini "safsata" olarak niteledi.

Johnson, Corbyn'i olası yeni referandumda AB'de kalmayı mı ayrılmayı mı destekleyeceği konusunda sıkıştırdı ancak Corbyn "referandum sonucuna sadık kalacağını" söyleyerek soruya net bir yanıt vermedi.

Bir diğer izleyici ise liderleri yalan söylemekle suçlayarak "Halk size nasıl güvenebilir?" diye sordu.

Corbyn, gelir adaletsizliğinden söz etti

Bu seçimin ülke ekonomisinin geleceği için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Jeremy Corbyn, seçilmesi halinde "sıfır saat sözleşmelerini" bitireceğini ve şirketler vergisini artıracağını belirtti. Corbyn bu sayede eğitim harçlarını kaldırıp, gelir adaletsizliğini azaltmaya söz verdi.

Başbakan Johnson ise şirketler vergisinde yapılacak indirimi rafa kaldırıp NHS'e 6 milyar sterlin ekstra ödenek sağlama sözü verdi.

Stüdyodaki izleyicilerin özellikle Johnson doğruları söylediğini vurguladığında, Corbyn ise İşçi Partisi'nin Brexit politikasının net olduğunda ısrar ettiğinde güldükleri gözlendi.

Liderlere kapanış konuşmasında birer dakika verildi

Liderlere, 3 hafta sonra yapılacak seçim öncesi ilk kez karşı karşıya geldiği televizyon tartışması sonunda, yine birer dakikalık kapanış konuşması hakkı verildi.

Corbyn 45 saniye süren kapanış konuşmasında "Bu, bir neslin görebileceği en önemli seçim. Eğer hala oy vermek için kaydolmadıysanız gidip kaydolun ve oy verin. Umut için İşçi Partisi'ne oy verin" dedi

Johnson ise "Yapılacak seçim çok basit. Ya Brexit'i gerçekleştireceğiz ya da Corbyn'le yine ilerleme olmayan bir yılı seçeceğiz. Gelin bu çıkmazı ve ayrımları aşalım" dedi.

YouGov araştırma şirketinin 1000'den fazla kişiyle yaptığı ankete göre izleyenlerin %51'i, ısrarla Brexit üzerinde duran Johnson'un en iyi performansı sergilediği görüşünde. %49 ise tartışmanın galibinin Corbyn olduğunu düşünüyor.

Johnson, Theresa May'in başbakanlıktan istifa etmesinin ardından Muhafazakar Parti içindeki oylamayla partinin yeni lideri ve dolayısıyla Başbakan seçilmiş ve geçen Temmuz ayında görevi devralmıştı.

Anketler ne diyor?

Son anketlere göre seçim yarışını Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti yüzde 40 oy oranıyla önde götürürken, Corbyn'İn İşçi Partisi yüzde 30 dolaylarında bulunuyor. Onu Brexit'i iptal etme sözü veren Liberal Demokrat Parti (yüzde 15) ile en katı Brexit yanlısı Brexit Partisi (yüzde 7) takip ediyor.

Johnson ve Corbyn 6 Aralık'ta bu kez BBC'de yayımlanacak tartışma programında karşı karşıya gelecek.
Johnson ve Corbyn 6 Aralık'ta bu kez BBC'de yayımlanacak tartışma programında karşı karşıya gelecek.

Brexit Partisi lideri Nigel Farage seçimde Muhafazakar Parti'nin son seçimde kazandığı bölgelerde aday çıkarmama kararı alarak bu parti ile gayrı resmi bir seçim ittifakına gitmişti.

Buna karşılık Brexit karşıtı Liberal Demokratlar, Yeşiller ve Galler ulusal partisi Plaid Cymru da ittifak kararı almıştı.

Muhafazakar Parti 2017’de kendi isteğiyle gittiği erken seçimde oy oranını yüzde 5 artırırken, 13 milletvekili kaybederek azınlık hükümeti kurmaya mecbur kalmıştı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise aynı seçimde anketlerin gösterdiğinin tersine oy oranını yüzde 10, milletvekili sayısını da 30 artırmıştı. Muhafazakar Parti seçimi yüzde 42,4, İşçi Partisi yüzde 40 oy oranı ile tamamlamıştı.

İngiltere basını tartışmayı nasıl gördü?

Corbyn ile Brexit konusunda alay edildi, The Daily Telegraph.

Muhafazakâr parti içindeki liderlik seçimi döneminde yayınlarını Boris Johnson'dan yana sürdüren The Daily Telegraph gazetesinin manşete attığı başlık "Corbyn ile Brexit konusunda alay edildi." Gazete, Brexit konusunda ikinci referandum planlayan İşçi Partisi'yle izleyicilerin dalga geçtiğini yazdı ve anketlerin Johnson'u önde gösterdiğini hatırlattı.

Johnson, tehlikeli düellodan sağ çıktı, Financial Times.

The Financial Times gazetesinin başlığı ise "İlk televizyon karşılaşmasında Johnson, Corbyn'le girdiği tehlikeli düellodan sağ çıktı."

Corbyn'in sağlam bir duruş sergilediğini ve Johnson karşısında hanesine birkaç puan eklediğini yazan Financial Times, ama bir saatlik tartışmanın Corbyn'e umduğu 'atılımı sağlamadığı' yorumunu yaptı.

TV karşılaşması sonrası kafa kafaya, The Times.

The Times gazetesinin baş sayfa manşeti de bu tartışmaya ayrıldı.

"TV karşılaşması sonrası kafa kafaya" başlıklı manşet haberinde Corbyn'in Brexit politikasını anlatmakta yetersiz kaldığı ama yine de Başbakan'ı sıkıştırdığı belirtiliyor.

The Times'ın başyazısında da Johnson'un televizyonda Corbyn'in karşısına çıkmayı kabul ederek kumar oynadığını ama muhalefet liderine 'kararlı bir darbe vuramadığını' belirtti.

Liderler ilk çivilerini çaktı, The Guardian.

The Guardian gazetesi, "Liderler ilk çivilerini çaktı: Johnson Brexit, Corbyn NHS (Ulusal Sağlık Sistemi)" başlığı attı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >