Irak'ın kuzeyine yönelik gerçekleştirilen 'Pençe' harekatına dair ne biliyoruz?

Operasyona Atak helikopterleri de katıldı.
Operasyona Atak helikopterleri de katıldı.

● Kuzey Irak'ta, Hakurk bölgesindeki PKK hedeflerine kara ve hava harekatı düzenlendi. Topçu bataryaları ve jetlerin atışlarıyla başlayan harekata komando tugayları da katılıyor.

● Ateş destek vasıtaları ve savaş uçaklarınca yapılan atışlarla teröristlerce kullanılan mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları tam isabetle vuruldu.

● Bölgede, mühimmat depolarında büyük patlamalar yaşandı.Harekatın sevk ve idaresini gece boyunca Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanları, Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi'nden yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde PKK’lı teröristlere yönelik harekat başlattı. Gün içerisinde topçu bataryalarından yapılan atışlar ve düzenlenen hava harekatının ardından akşam da bölgeye özel eğitimli komandolar sevk edildi.

ATAK helikopterlerinin de görev aldığı harekatın başarıyla devam ettiği bildirildi.Türk Silahlı Kuvvetleri, dün öğleden sonra Irak'ın kuzeyinde Hakurk bölgesinde terör örgütü PKK'ya yönelik hedefleri ateş altına aldı.

Fırtına obüslerinin de kullanıldığı ateş destek vasıtalarıyla yapılan atışların ardından bölgeye hava harekatı düzenlendi. Çeşitli kentlerdeki ana jet üs komutanlıklarından kalkan 10’dan fazla savaş uçağı, belirlenen hedeflere bomba yağdırdı.

 Sabah saatlerinde başlatılan 'Pençe' sınır ötesi operasyonu kapsamında Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesine komandolarımızın indiriliş anı.
Sabah saatlerinde başlatılan 'Pençe' sınır ötesi operasyonu kapsamında Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesine komandolarımızın indiriliş anı.

Hava harekatında tanker uçaklar da görev aldı. Operasyonda, SİHA ve İHA’lar da aktif olarak kullanılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan harekata ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden operasyonlarla ilgili açıklama yaptı.

Erdoğan, "Terör örgütü PKK’ya göz açtırmayan kahraman Mehmetçiklerimize sınır ötesindeki bu zorlu operasyonda başarılar diliyorum. Dualarımız sizlerle. Allah yar ve yardımcınız olsun!" ifadelerini kullandı.

Hedefler tam isabetle vuruldu

Ateş destek vasıtaları ve savaş uçaklarınca yapılan atışlarla teröristlerce kullanılan mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları tam isabetle vuruldu. Bölgede, mühimmat depolarında büyük patlamalar yaşandı.

Atışların sonrasında bölgede izlenen patlamaların mühimmat depolarının tam isabetle vurulduğunun göstergesi olarak nitelendirildi.

Komandolar görev başında

Saat 20.00'de kara harekatı için düğmeye basıldı. Özel eğitimli komandolar, helikopterle belirlenen güvenli alanlara intikal etti.

Saat 20.00'yi gösterdiğinde ise kara harekatı için düğmeye basıldı. Özel eğitimli komandolar, helikopterle belirlenen güvenli alanlara indirildi.
Saat 20.00'yi gösterdiğinde ise kara harekatı için düğmeye basıldı. Özel eğitimli komandolar, helikopterle belirlenen güvenli alanlara indirildi.

Gece harekat yapacak şekilde donanıma sahip uzman erbaşlardan oluşan komandolar, hedeflerin imhasına yönelik sızma harekatı gerçekleştirdi. ATAK helikopterlerinin de görev aldığı harekatın başarıyla devam ettiği bildirildi.

Operasyonu Milli Savunma Bakanı Akar, idare etti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gece boyunca Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi'nden, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla birlikte harekatı sevk ve idare etti.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi

Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuşa ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

  • "Pençe Operasyon Planı çerçevesinde, 27 Mayıs 2019 öğleden sonra Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetlerimizin atışlarını müteakip saat 20.00’de Irak kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı komando tugaylarımızla bir harekât başlatılmıştır.
  • Operasyon, ATAK helikopterlerimizin de desteğinde planlandığı şekilde devam etmektedir.
  • Bu harekât ile Hakurk bölgesindeki terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanmaktadır."

Suriye ve Irak'a asker gönderilmesi tezkeresi uzatılmıştı

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, geçtiğimiz yıl ekim ayında TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti.

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Trt Haber'e yaptığı açıklamada operasyona ilişkin bilgiler verdi.

TSK'nın özellikle yurt içindeki operaasyonlarını son derece etkin pozisyonda sürdürdüğünü belirten Caşın, "Terör örgütünün bahar aylarında yapabileceği saldırılar baskılandı, mühimmatların tek tek ele geçirierek örgütün hareket kabiliyenin bitirildiğini görüyoruz örgüttte büyük ölçüde çöküş hakim" dedi.

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın
İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın

Hakurt'a yapılan harekatın TSK'nın özellikle terör örgütünün Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye sızmasının önlenmesi bakımından önemli olduğunu belirten Caşın operasyona dair şu ifadeleri kullandı.

  • "Operasyon neden şimdi diye baktığımızda İran'a baskı yapan ABD ordusu Irak ve İran'ın Türkiye'ye yaklaşmasını sağlamıştır. Yapılan bu harekat hem Irak hem İran devletiyle de istişare içinde yürütülmekte olup uluslararası hukuk çerçevesinde de meşrudur.Zira Irakla yapılan sıcak takip konusunda hukuki dayanağımız var. TSK'nın Irak topraklarında 10-40 km içerisinde operasyon yapma hakkı var.
  • Burada bir diğer husus da anayasanın verdiği yetkiye dayanarak TBMM'nin TSK'ya verdiği iki yetki var. Daeş, YPG-PKK'ya müdahale edebilmesi için TSK yüce meclis tarafından yetkilendirilmiştir TSK'nın bu gece yarısı başlattığı harekat terörle mücadele çerçevesindedir. Bu operasyon Irak'la istişare içinde yürütülmüş olup Irak'ın toprak bütünlüğüne katkıda bulunan bir harekattır. Harekat başarıyla devam etmekte, çok şükür harekatta şu ana kadar zaiyat vermediğimiz görünmekte"

"TSK gece operasyonunu başarıyla yapabilen ender ordulardandır"

"Zamanla açısından da bu harekat stratejik açıdan terör örgütünün bu bölgeden Türkiye'ye sızmasının önlenmesi birinci amaçtır. Dikkat ederseniz terör örgütü ABD'den aldığı silah sistemleriyle bize karşı saldırılarda bulunuyor. Yaklaşık 1,5 yıldır bizim Hakurt bölgesinde askeri karakolumuz bulunmaktadır. Sivil halkın arasına karışan terör unsurları karakollarımıza saldırılarda bulunmuş bu saldırılar başarılı bir şekilde bastırılmıştır. Bu harakat istihbarat sistemimizin iyi işlediğini kara unsurlarının da katılımyla gece operasyonunu başarıya icra edebildiğimizi tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >