İran dini lideri Hamaney'den açıklama

İran'da hükumete karşı gerçekleştirilen protestolar devam ediyor.
İran'da hükumete karşı gerçekleştirilen protestolar devam ediyor.

İran'da hükumete karşı devam eden protestolara, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den açıklama geldi. Hamaney; "İran'ın düşmanları son günlerde para, silahlar ve istihbarat birimleri de dahil olmak üzere farklı araçlar kullanarak İran'da karışıklık çıkardı." dedi.

İran'da yüksek fiyatları bahane ederek başlatılan protestoların beşinci gününde, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney İran'ın düşmanlarının karışıklık çıkarttığı açıkladı.

Hamaney resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada "İran'ın düşmanları son günlerde para, silahlar ve istihbarat birimleri de dahil olmak üzere farklı araçlar kullanarak İran'da karışıklık çıkardı" dedi.

Hamaney "doğru zaman geldiğinde" bu olaylarla ilgili halka açıklama yapacağını belirtti.

Ayetullah Ali Hamaney
Ayetullah Ali Hamaney

İran'da 6'ıncı gününe giren gösterilerde hayatını kaybeden kişilerin sayısı 29'a yükseldi.

İran'daki rejim karşıtı gösterilerde İsfahan eyaletine bağlı Kehderican ilçe kaymakamlığına saldıran göstericilerden 5'inin öldürüldüğü açıklandı.

İran'ın İsfahan eyaletine bağlı Necef Abad kentinde rejim karşıtı göstericilerin polisin üzerine ateş açması sonucu 1 polis öldü, 3'ü yaralandı.

Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters

Trump'tan İran'a: "Değişim zamanı"

  1. ABD Başkanı Donald Trump, İran’da yaşanan eylemlerle alakalı yaptığı açıklamada “Değişim zamanı” dedi.İran’da Meşhed kentinde perşembe başlayan protestolar Kirmanşah, Reşt, İsfahan ve Kum’un ardından başkent Tahran’da sürüyor. Ülke genelinde protestolarda ölü sayısı 12’ye yükselirken, Güvenlik güçlerinin, polis merkezi ve askeri üsleri ele geçirmeye çalışan “silahlı” protestocuları püskürttüğü kaydedildi. Bu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump’tan da açıklama geldi. Başkan Trump sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İran, Obama yönetimi ile yaptığı korkunç anlaşmaya rağmen her seviyede başarısız oluyor. Harika İran halkı, yıllardır baskı altında. Gıdaya ve özgürlüğe açlar. İnan haklarıyla birlikte İran’ın zenginliği yağmalanıyor. Değişim zamanı” dedi.
Kaynak: Reuters
Kaynak: Reuters
  1. İran Radyo ve Televizyon Kurumuna bağlı Genç Gazeteciler Cemiyeti Haber Ajansı'na (YJC) göre, Necef Abad kentinde bir göstericinin av tüfeğiyle emniyet güçlerine ateş açması sonucu 4 polis yaralandı. Yaralı polislerden biri daha sonra yaşamını yitirdi.

Meşhed kentinde perşembe günü herhangi bir siyasi partinin daveti olmadan toplanan grup, ülkedeki ekonomik şartları protesto etmek amacıyla gösteriler düzenlemişti. Rejim muhalifi protesto eylemlerine dönüşen gösteriler ülkenin çeşitli kentlerinde sürüyor.

İranlı yetkililer, askeri üs ve polis merkezini ele geçirmeye çalışan silahlı protestocuların püskürtüldüğünü duyurdu. Meşhed kentinde başlayan olaylar Kirmanşah, Reşt, İsfahan ve Kum’un ardından başkent Tahran’a sıçradı. Ekonomi politikalarını protesto amacıyla düzenlenen eylemler yerini ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı gösterilere dönüştü.

İran protestocular
İran protestocular

Güvenlik güçlerinin, polis merkezi ve askeri üsleri ele geçirmeye çalışan “silahlı” protestocuları püskürttüğü kaydedildi.

Hükumetin ekonomi politikalarını protesto etmek amacıyla ülke çapında düzenlenen gösterilerde, Huzistan Eyaleti’ndeki İze şehrinde dün gece 2 kişi hayatını kaybetmişti. İran devlet televizyonu tarafından yapılan açıklamada, gösterilerde toplam ölü sayısının 12'ye yükseldiği açıklandı.

İran'da protestolar devam ediyor.
İran'da protestolar devam ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükumetine ölüm çağrısında bulunan eylemcilerin, dini liderler Ali Hamaney karşıtı sloganlar attığı gösteriler devam ediyor.

Ülkede protestoların organize edildiği sosyal medyaya ise kısıtlama getirildi. İranlı yetkililer, eylemlere karşı “barışı sağlamak amacıyla geçici olarak Instagram ve Telegram uygulamalarının sınırlandırıldığını” duyurdu.

İran'da protestocular
İran'da protestocular
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >