İran Dışişleri Bakanı Zarif, görevinden istifa etti

Cevad Zarif
Cevad Zarif

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Instagram hesabından yaptığı açıklamayla istifa ettiğini duyururken resmi IRNA Haber Ajansı da, dışişleri bakanlığı sözcüsüne dayandırdığı haberinde Zarif'in istifasını doğruladı. Cevad Zarif'in İran siyasetindeki etkisini aktardık.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, görevinden istifa etti. Zarif Instagram'daki paylaşımında "Son 67 ayda, İran'ın sevgili halkı ve cesur otoritelerinin cömertliği için çok teşekkür ederim. Artık hizmet edememem ve hizmet ettiğim dönemdeki eksikliklerim için samimiyetle özür dilerim. Mutlu ve esen kalın." dedi. Zarif, istifasının gerekçesini açıklamadı.

ABD nükleer anlaşmadan çekilince, eleştirilerin odağına oturmuştu

Zarif, İran'ın 2015'te önde gelen altı dünya gücüyle imzaladığı nükleer anlaşmada önemli bir rol oynamıştı. Ancak Zarif, ABD'nin geçen Mayıs'ta anlaşmadan çekilmesi ve yeniden ambargo uygulamaya başlamasının ardından, Tahran'daki sertlik yanlılarından sert eleştiriler almıştı.

2013 yılından bu yana İran'ın Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Zarif, Batılı ülkeler 2015 yılında varılan nükleer anlaşma sağlanmasında kilit rol üstlenmişti.
2013 yılından bu yana İran'ın Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Zarif, Batılı ülkeler 2015 yılında varılan nükleer anlaşma sağlanmasında kilit rol üstlenmişti.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı "Bazı kaynaklar Zarif'in istifasını doğruladı" derken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin istifayı kabul edip etmediği belirsizliğini koruyor.

Resmi IRNA Haber Ajansı da, dışişleri bakanlığı sözcüsüne dayandırdığı haberinde Zarif'in istifasını doğruladı.

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonunun sözcüsü Alireza Miryosefi de istifa duyurusunu doğruladı.

“Zarif daha önce de birkaç defa istifa etti”

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in daha önce de birkaç defa istifa ettiğini; ancak bu kez kararını kamuoyuna açıklamasının, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da istifasının kabul edilmesini istediğini gösterdiğini belirtti.

Felahetpişe, İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) yaptığı açıklamada, Zarif ile Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde dün başlayan İnsan Hakları Konseyinin 40'ıncı oturumuna katılmak üzere Cenevre'ye gitmeyi kararlaştırdıklarını; ancak gün içinde ziyaretin iptal edildiğini söyledi.

Cenevre ziyaretinin iptal edilmesinden istifa kararının sosyal medyada açıklanmasına kadar Zarif ile irtibat kurmadığını aktaran Felahetpişe, "Zarif daha önce de birkaç defa istifa etti. Ancak bu kez istifa kararını kamuoyuna açıkladı ve bu da gösteriyor ki Zarif, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin de bu kararı kabul etmesini istiyor" görüşlerini dile getirdi.

Cevad Zarif kimdir?

1960'ta doğan Cevad Zarif, 17 yaşından beri ABD'nin San Fransisco ve Denver kentlerinde öğrenci olarak yaşamış ve 2002-2007 yıllarında İran'ın BM Büyükelçiliğini yapmıştı.

Cevad Zarif
Cevad Zarif

  • Zarif, Ruhani'nin 2013'te İran'ı dünyaya açma vaadiyle büyük farkla kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dışişleri bakanı olmuştu. İran'ın dünyanın başlıca güçleriyle yaptığı görüşmeleri açıklaması için birkaç kez sertlik yanlısı milletvekilleri tarafından parlamentoya çağrılmıştı.

Zarif, 2014'te Yahudi soykırımını açıkça kınadığı için de bazı milletvekillerinden eleştiri almış ve parlamentoya çağrılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >