İran Dışişleri Bakanı Zarif, Instagram paylaşımıyla istifasını geri çekti

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif

İran Dışişleri Bakanı Zarif, önceki gün Instagram hesabında duyurduğu istifasını, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin reddetmesinin ardından yine Instagram hesabında geri çekti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, önceki gün Instagram hesabında duyurduğu istifasını, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin reddetmesinin ardından yine Instagram hesabında geri çekti ve ülkeyi ziyaret eden Ermenistan Başbakanını karşılama törenine katıldı.

Zarif, Instagram hesabındaki son paylaşımında "Tüm hayatımı ülkeye ve büyük halkına hizmetle geçirdim. Dış politika zaferinden ve Dışişleri Bakanlığı'nın dış politika geliştiren kurum olarak güvenilirliğinden, ulusal çıkarları ve İran halkının uluslararası arenadaki haklarını korumada ön saflarda bir kurum olmasından başka bir kaygım yok. " dedi.

Zarif ayrıca "Dışişleri Bakanlığı'nın tüm sorumluluklarını, herkesin işbirliği ve koordinasyonu ve aynı zamanda rehberliğiyle, Dini lider ve Cumhurbaşkanı'nın sağduyusu ve nezaretiyle, anayasa ve yasalar çerçevesinde, güçlü bir şekilde yerine getireceğini umuyorum." diye de ekledi.

ABD nükleer anlaşmadan çekilince, eleştirilerin odağına oturmuştu

ABD eğitimli tecrübeli bir diplomat Zarif, İran'ın nükleer programına kısıtlamalar konulması karşılığında, ambargoların hafifletilmesini öngören anlaşmada büyük rol oynamıştı. Ancak Zarif, ABD'nin geçen Mayıs'ta anlaşmadan çekilmesi ve yeniden ambargo uygulamaya başlamasının ardından, Tahran'daki sertlik yanlılarının tepkisini çekmişti.

Ruhani, istifayı kabul etmedi

Ruhani, resmi haber ajansı IRNA'da yayımlanan mektubunda "Dini lider sizi geniş ABD baskısı karşısındaki direnişte 'güvenilir, cesur ve dindar' biri olarak tanımlarken, istifanızı kabul etmenin ulusal çıkarlarımıza aykırı olduğunu değerlendiriyor ve rededdiyorum." demişti.

Zarif-Ruhani
Zarif-Ruhani

Devrim Muhafızları komutanından destek

Zarif'e duyulan güvenin bir başka ifadesi olarak da üst düzey Devrim Muhafızları komutanlarından Kasım Süleymani, Zarif'in İran'ın dış politikasından sorumlu başlıca insan olduğunu ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından desteklendiğini söyledi.

Yarı resmi ISNA Haber Ajansı, Ruhani'nin açıklamasının ardından, Zarif'in ülkeyi ziyaret eden Ermenistan Başbakanını karşılama törenine katıldığını duyurdu.

Zarif, neden istifa ettiğine yönelik bir açıklamada bulunmamıştı.
Zarif, neden istifa ettiğine yönelik bir açıklamada bulunmamıştı.

Ancak, istifanın İran'daki sertlik yanlıları ve ılımlı kanat arasındaki güç mücadelesini ortaya koyduğu ve Hamaney'i taraf seçmeye zorladığı yorumları yapılıyor.

  • Zarif'in bir müttefiki Reuters Haber Ajansına yaptığı açıklamada, ABD'nin Nükleer Anlaşma'dan çekilmesinden bu yana Zarif'in giderek artan bir şekilde eleştirilere maruz kaldığını söyledi.

Cevad Zarif kimdir?

1960'ta doğan Cevad Zarif, 17 yaşından beri ABD'nin San Fransisco ve Denver kentlerinde öğrenci olarak yaşamış ve 2002-2007 yıllarında İran'ın BM Büyükelçiliğini yapmıştı.

Zarif, Ruhani'nin 2013'te İran'ı dünyaya açma vaadiyle büyük farkla kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dışişleri bakanı olmuştu.

İran'ın dünyanın başlıca güçleriyle yaptığı görüşmeleri açıklaması için birkaç kez sertlik yanlısı milletvekilleri tarafından parlamentoya çağrılmıştı.

Zarif, 2014'te Yahudi soykırımını açıkça kınadığı için de bazı milletvekillerinden eleştiri almış ve parlamentoya çağrılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >