İstanbul seçimlerinde sandığa gitmeyen seçmenler neyi ifade ediyor?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) binası
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) binası

● İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 31 Mart'ta düzenlenen seçimde 1 milyon 705 bin 867 kişi sandığa gitmedi.

31 Mart seçimlerinde sandığa gitmeyen vatandaşların 23 Haziran'da sandığa gitmesi durumunda sandığı etkileme potansiyelleri oldukça yüksek.

● 31 Mart seçimlerinde AK Parti ve MHP'nin itirazlarının ardından seçimin favorisi sayılan Yıldırım ve İmamoğlu arasındaki oy farkının 13 bin 729 oya düştüğü açıklanmıştı. Oy farkının bu kadar az olmasından dolayı sandığa gitmeyenler her iki aday için de büyük önem arz ediyor.

Türkiye'nin sıcak gündeminin en önemli başlıklarından biri hiç şüphesiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri... YSK'nın 31 Mart'ta düzenlenen seçimleri 23 Haziran'da tekrar etme kararı almasıyla gözler yeniden seçim maratonuna çevrildi. 31 Mart seçimlerinde 1 milyon 705 bin 867 kişinin sandığa gitmemesi ise adayların oy kullanmayan vatandaşlara yönelmesine neden oldu.

31 Mart 2019 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçiminin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesi nedeniyle yenileme seçimi 23 Haziran 2019'da gerçekleşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimleri 23 Haziran'da tekrar edilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimleri 23 Haziran'da tekrar edilecek.

YSK, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AK Partinin olağanüstü itirazını kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırmıştı.

  • Kurul'un, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla aldığı kararı, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.

İstanbul için adaylar açıklandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 23 Haziran 2019 Pazar günü yapılacak yenileme seçiminde yer alacak kesin adayların listesi İstanbul İl Seçim Kurulunca açıklandı.

Listeye göre seçimde, AK Parti, CHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi ile 17 bağımsız aday yarışacak.

Oy sayım ve döküm işlemlerinden bir kare.
Oy sayım ve döküm işlemlerinden bir kare.

31 Mart seçimleri, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ile CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu arasında geçen yarış 13 bin 729 oy fark ile sonuçlanmıştı.

1 milyon 705 bin kişi sandığa gitmedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 31 Mart'ta düzenlenen seçimde 1 milyon 705 bin 867 kişi sandığa gitmedi.

Seçimde Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım arasındaki oy farkı, tekrar sayımların ardından 13 bin 729 olarak açıklanmıştı. Böylece sandığa gitmeyenlerin sayısı, seçimin iki favori adayı arasındaki farkın 124 katı olarak tespit edildi.

31 Mart yerel seçimlerinde oy döküm ve sayım işlemleri böyle gerçekleşmişti.
31 Mart yerel seçimlerinde oy döküm ve sayım işlemleri böyle gerçekleşmişti.

Sandığa gitmeyen seçmenler

23 Haziran'da seçimin favorilerinden Yıldırım ve İmamoğlu için sandığa gitmeyen seçmenleri ikna etmek seçimin önemli olaylarının başında geliyor.

31 Mart yerel seçimlerinde sandığa gitmeyenlerin en yüksek orana sahip olduğu ilçe AK Parti'den CHP'ye geçen Esenyurt oldu. 31 Mart yerel seçimlerinde Esenyurt'ta 100 bin kişi sandığa gitmeme kararı aldı.

Kimler sandığa gitmedi?

BBC Türkçe'den Onur Erem'in haberine göre, 31 Mart'ın ardından bu kişilerin sandığa gitmeme motivasyonlarını inceleyen çeşitli araştırmalar oldu.

Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan araştırma şirketi KONDA, "Bu kez sandığa gitmeyen seçmenlerin 'gidememek' değil 'bilinçli olarak gitmeyerek' bir siyasi tavır geliştirdiklerini söylemek gerek" ifadelerini kullandı.

KONDA şirketinin açıklamasına göre ise sandığa gitmeyenlerin çoğunluğunu AK Parti ve MHP'li seçmenler oluşturuyor.

Türkiye'nin önemli konu başlıklarından biri İstanbul seçimleri oldu.
Türkiye'nin önemli konu başlıklarından biri İstanbul seçimleri oldu.
  • "Cumhur İttifakı'nın İlçe Meclis oyları 24 Haziran Milletvekilliği Seçimi oylarına göre 6 puan, Cumhurbaşkanlığı oylarına göre Belediye Başkanlığı oylarında 4 puan azalmış durumda. Bir bakıma sandığa gitmeyen seçmenlerin çok büyük bir kısmının Cumhur İttifakı seçmenleri olduğunu söylemek mümkün."

"Nasılsa AK Parti kazanır"

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Cumhur ve Millet ittifakları arasındaki oy geçişlerinin az olduğunu, geçişlerin daha çok oy kullanmama tercihi şeklinde olduğunu söylüyor.

"Nasılsa AK Parti kazanır" diyerek sandığa gitmeyen seçmenlerin de olduğunu belirten Ağırdır, 23 Haziran'da gerçekleşecek seçimin en yüksek katılımlı yerel seçim olacağını düşünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >