İstanbul'daki saldırılara tepki yağıyor

39 kişinin hayatını kaybettiği, 155 kişinin yaralandığı saldırılara dünyadan tepkiler yağıyor.

İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan tepki yağıyor. Macaristan, saldırıya ilişkin, “Avrupa Birliği'nin güvenliği Türkiye'nin istikrarı ile başlar. Bu yüzden bu tür saldırılar Avrupa Birliği'ne karşı da yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

NATO
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı. Stoltenberg, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Korkunç terör eylemini kınadığını belirten Stoltenberg, "Kalbim, bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybedenler, yaralılar ve Türkiye halkıyla. Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız" dedi.
Saldırı sonrası Avrupa Birliği yetkilileri 'terör' diyemedi
BM
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, terör saldırısı nedeniyle Türk halkı ve Hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

Ban, terör saldırısını kınayarak, saldırının faillerinin bir an önce belirlenerek, yargı önüne çıkarılmasını umduğunu kaydetti.

FRANSA
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını bildirdi. Elysee Sarayı'ndan yapılan ve Hollande'ın Twitter hesabında da paylaştığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da çok sayıda kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Fransa, yaşadığı bu yeni sıkıntı karşısında Türkiye'ye tam destek vermektedir" ifadeleri kullanıldı.

RUSYA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, taziye mesajının sabah saatlerinde Ankara'ya iletildiği belirtilerek içeriği şöyle aktarıldı:

“Alçakça ve sinsice yapılan bu terör saldırısını kınıyorum. İnsanlık dışı bu olayın faillerinin ve azmettiren mihrakların bir an önce ortaya çıkarılarak hak ettikleri cezayı bulacaklarına inanıyorum. Dün akşam meydana gelen hadise uluslararası terörizme karşı taviz verilmeksizin birlikte çalışılması gerektiğinin önemini de bir kez daha ortaya koyuyor. Teröristlerin gerçekleştirdiği alçak saldırıda yaralananlara acil şifalar, hayatını kaybedenlerin yakınlarına da baş sağlığı diliyorum.”

İRAN
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi yaptığı yazılı açıklamada, “Dost ve komşu Türkiye'deki terör eylemlerinin devam etmesi, üzüntülü ve kaygı vericidir” dedi. İranlı sözcü, teröre karşı kitlesel bir mücadelenin gerektiğini söyleyerek, İran'ın bu konuda işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

İran'ın Ankara Büyükelçisi İbrahim Taherian Fard de İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, “İstanbul saldırısı, terörizme karşı uluslararası bir dayanışma ve mücadelenin gerekliliğini göstermiş oldu” diye konuştu.

İSRAİL
İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını kınadı, Türk halkına başsağlığı diledi. Rivlin'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri yer alırken, “İsrail Devleti ister İstanbul'da olsun ister Brüksel'de olsun ister Kudüs'te olsun, terörün her türlüsünü kınıyor” denildi.

Öte yandan, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh de terör saldırısını "iğrenç" olarak niteledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, “İstanbul'daki bu iğrenç saldırıyı kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AZERBAYCAN
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece kederlendiğini bildirdi.

Mesajında, "Bu terör saldırısını lanetliyoruz. Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte ve kararlı mücadele yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz" vurgusu yapan Aliyev, "Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum" ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN
Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadı.

Cumhurbaşkanı Hüseyin, yayımladığı mesajda, İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından duyduğu derin üzüntü ve acıyı ifade ederek, şehitlerin acılı ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Türkiye ve Pakistan'ın terörle ortak mücadelesini sürdüreceğini belirten Hüseyin, Pakistan'ın Türk hükümeti ve halkının bu "acı zamanda" yanında olduğunu bildirdi.

Pakistan Başbakan Navaz Şerif de mesajında, saldırıyı şiddetli biçimde kınayarak, can kayıplarından duyduğu derin üzüntü ve acıyı ifade etti. Pakistan halkının son derece hüzünlü olduğuna dikkati çeken Şerif, Türk halkı ve hükümetiyle birlik içinde olduklarını kaydetti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada da saldırı şiddetle kınanarak, "kardeş" Türk halkı ile birlik ve beraberlik mesajı verildi. Açıklamada, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini zedelemek isteyenlerin hiçbir zaman başarılı olamayacağı vurgulanarak, Türkiye'nin kararlı biçimde terörizmi "sarsılmaz" iradesiyle yeneceğinin altı çizildi.

İNGİLTERE
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İstanbul'daki saldırıya ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Johnson, açıklamasında, "İstanbul'daki saldırıyı kınıyorum. Düşüncelerim, olaydan etkilenenlerle birliktedir. Birleşik Krallık, terörle mücadelede Türkiye ile çalışmaya bağlı" ifadelerini kullandı.

KANADA
Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınadığını duyurdu. Bakan Stephane Dion, Twitter paylaşımında, "Kanada bugün İstanbul'da meydana gelen ölümcül saldırıyı kınar. Düşüncelerimiz mağdurlar, aileleri ve Türkiye halkı ile birlikte" ifadelerini kınadı.

KAZAKİSTAN
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev mesajında, İstanbul'daki terör saldırısını derin üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, "Zor günlerde Türkiye ile birlikte uluslararası istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında her türlü çabayı göstermeye hazırız" ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, kendisi ve Kazakistan halkı adına terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

İstanbul'daki terör saldırıları dolayısıyla Kazakistan'daki tüm Türk devlet kurumlarında bayraklar yarıya indirildi.

IRAK
Irak Meclis Başkanı Selim el Cuburi yaptığı açıklamada, "İstanbul'da onlarca şehit ve yaralının olduğu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, meclise ve Türk halkına taziyelerini ileten Cuburi, şunları kaydetti:

"Terör tüm ülkelere uzanıyor. Bununla mücadele etmek için birleşmeliyiz. Terörle mücadelede, tüm bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için komşu ülke Türkiye ile de dayanışmaya hazırız."

MACARİSTAN
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Tamas Menczer, yaptığı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayıp, hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dilediğinde bulundu.

Terörün hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu ve terörün her çeşidini kınadıklarını belirten Menczer, Türkiye'nin, terörle mücadele konusunda Macaristan'ın desteğine güvenebileceğini vurguladı.

Terörle mücadelede ortak adımlar atılması gerektiğine ve Türkiye'nin istikrarının tüm Avrupa için önemli olduğuna dikkat çeken Menczer, “Avrupa Birliği'nin güvenliği Türkiye'nin istikrarı ile başlar. Bu yüzden bu tür saldırılar Avrupa Birliği'ne karşı da yapılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

GÜRCİSTAN
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadı. Kvirikaşvili, saldırıya ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız kurbanların ve ailelerinin yanında" ifadelerine yer verdi.

KIRGIZİSTAN
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkesindeki anayasa referandumu ve yerel seçimler için oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. AA muhabirinin, İstanbul'daki terör saldırısı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Atambayev, "Ben her zaman Türk kanallarını izliyorum. Haberleri, TRT Haber'den alıyorum. Terör olayı dün İstanbul'da yaşandığında çok üzüldüm. Benim için bu çok büyük bir acı, büyük bir kayıptı. Çünkü ben Türk halkını ve Türkiye'yi çok seviyorum” diye konuştu. Konuşmasını Türkçe sürdüren Atambayev, “Türkiye'deki terör olayları beni çok üzüyor. Allah Türkiye'yi korusun. Anavatanımızı korusun. Allah, Türkiye'ye destek versin. Terör olayları bitsin. Türkiye Cumhuriyeti'ne barış diliyorum. Türk halkının ve devletin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı

Atambayev ayrıca, İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Mesajında, "Kırgızistan halkı, kardeş Türk halkının acısını paylaşıyor ve terörün her türlüsünü şiddetle kınıyor" ifadesine yer veren Atambayev, terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Büyükelçilikler Twitter'dan tepki gösterdi
ABD, Rusya, İngiltere, Avustralya, Almanya ve Ukrayna'nın Ankara büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyonu, İstanbul'daki terör saldırısına tepkilerini Twitter hesaplarında ortaya koydu.

KATAR
Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, saldırıda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye telgrafı gönderdi. Katar Emiri, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileklerinde bulundu.

KUVEYT
Kuveyt Haber Ajansı KUNA'da, Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed el Cabir es Sabah'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye telgrafı gönderdiği kaydedildi. Güvenlik ve istikrarı sarsmayı amaçlayan terör eylemleriyle mücadele için Türkiye'nin aldığı bütün önlemleri desteklediklerini belirten Sabah mesajda, "Bütün semavi dinlere ve insani değerlere aykırı olarak, masumları hedef alan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ülkesinin terörün her şekline ve her türlüsüne karşı olduğunu vurgulayan Kuveyt Emiri, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara da şifa dileklerinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >