İstanbul'daki susuzluk alarmına dikkat çeken çözüm önerisi

Su borusu- Arşiv
Su borusu- Arşiv

Sonbaharın yağışsız geçmesiyle birlikte İstanbul için susuzluk alarmı verilmişti. Bu konuyu geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3 ay sonra İstanbul'da susuzluk yaşanabilir" diyerek gündeme getirmişti. Öğretim Üyesi Cihan Yavuz Örnek İstanbul'un su sıkıntısı için bir öneri de bulundu. Örnek "İstanbul'un su ihtiyacının yüzde yüzü Terkos Gölü'nden karşılanabilir."dedi.

İstanbul'da, sonbahar aylarının yağışsız geçmesi olası su krizini gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “3 ay sonra İstanbul'da susuzluk yaşanabilir” diyerek konuya dikkat çekmişti.

Her sene geleneksel olarak yılın en önemli kelimesini belirleyen Oxford İngilizce Sözlüğü, 2019’da iklim değişikliğinin önemine dikkati çekmek için ‘İklim acil durumu’ ifadesini yılın sözcüğü seçti 🚨 #iklim #oxford #ingilizce #sözlük #dictionary #acil #climateemergency GZT (@gzt)'in paylaştığı bir gönderi (23 Kas, 2019, 1:15öö PST)

Yağışlardaki azalma İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Kazandere Barajının kurumasına neden oldu. İstanbul’a su sağlayan diğer barajlardaki su seviyesi ise yarı yarıya azaldığı görüldü.

Yetkililer bu duruma bir çare ararken, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Cihan Yavuz Örnek, İstanbul’un su sıkıntısıyla ilgili bir öneri ortaya attı.

İstanbul için tehlike çanları çalmaya başladı ⛔ #istanbul #su #water GZT (@gzt)'in paylaştığı bir gönderi (19 Kas, 2019, 6:30öö PST)

1850 yıllarında Terkos Gölü İstanbul'un yüz elli yıllık su ihtiyacını karşıladı

İstanbul’un 1850 yıllarında da ciddi su sıkıntısı yaşadığını söyleyen Örnek, “Bu sıkıntıyı o dönemin padişahları Fransız mühendisleri davet ederek çözmüştü. Fransızlar Terkos Gölü’nü gördüler, önüne dört metrelik bir set çekerek İstanbul’un yüz elli yıllık su ihtiyacını karşıladılar.

Kesin çözüm Terkos Gölü

Ancak artık yeni önlemler almayı gerektiren bir süreçteyiz. Kesin bir çözüm bulmak lazım ve bu çözüm Terkos Gölü’dür. Terkos Gölü’nün önündeki dört metrelik yüksekliğindeki set kaldırıldığı takdirde gölün derinliği ortalama yirmi , yirmi beş santimetreye düşüyor. Fransızlar geldiği zaman göl bugünkü halinde değildi. Gölcük ve adacıklardan oluşuyordu.

Susuzluk sorununa çözüm önerisinde bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Cihan Yavuz Örnek
Susuzluk sorununa çözüm önerisinde bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Cihan Yavuz Örnek

Yüzde yüzü Terkos Gölü'nden karşılabilir

Eğer biz Terkos Gölü’nde derinleştirme çalışmaları yaparsak İstanbul’un su ihtiyacının yüzde yüzü Terkos Gölü’nden karşılanabilir” dedi.

Beklenen İstanbul depremi olursa su sıkıntısı katlanacak

Beklenen İstanbul depreminin olması halinde İstanbul’daki su sıkıntısının daha büyük boyutlara ulaşabileceğini söyleyen Örnek, “İstanbul’un su ihtiyacı özellikle Melen Çayı’ndan karşılanmaktadır fakat burada gelecekte bazı sıkıntılar yaşanacağına inanıyorum. Bugün Melen Çayı’nın önündeki barajın önü çatlamıştır. Gelecekte depremlerle fay hatları kırılacaktır, borular hasar görecektir. Buna Ömerli Barajı da dahil. Bunun için yeni çözümler ortaya koymalıyız.

İstanbul'da bulunan Terkoz Gölü
İstanbul'da bulunan Terkoz Gölü

Terkos, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak kaynak

Terkos Gölü’nde bir an önce derinleştirme çalışmalarına başlamaları lazım. Terkos, yine İstanbul’un akar çeşmesi olacaktır. Yüz elli yıl oldu, bundan sonra da olacaktır. Terkos, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak kaynaktır ” diye konuştu.

Terkos Gölü nerede?

Durusu Gölü olarak da bilinen Terkos Gölü, İstanbul’un Avrupa yakasında, kentin kuzeybatısında ve merkeze yaklaşık 40-50 km uzaklıkta bulunuyor. Uzun yıllar öncesinde Karadeniz’e bağlı bir koy olan Terkos Gölü, günümüzde özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor.

Kanlı Dere, Belgrad Deresi, Başköy Deresi ve Çiftlikköy Deresi tarafından beslenen Terkos Gölü, lagün kökenli, az tuzlu bir göl. 39 km² alanı kaplayan ve en derin yeri 11 m olan gölün ortalama genişliği 5 km ve uzunluğu ise 12 km. 162 milyon m³/yıl su potansiyeli ile İstanbul çevresindeki tatlı su rezervlerinin yüzde 22’sine sahip Terkos Gölü, şehir kullanım suyunun önemli bir bölümünü karşılıyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >