İşte Çin'de Uygur Türklerinin tutulduğu sözde 'eğitim kampları'

Çin'in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, yaklaşık 1 milyon Müslüman Uygur Türkü, devletin "eğitim kampı" adını verdiği tesislerde tutuyor.
Çin'in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, yaklaşık 1 milyon Müslüman Uygur Türkü, devletin "eğitim kampı" adını verdiği tesislerde tutuyor.

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaklaşık 1 milyon Müslüman Uygur Türkü'nü "Eğitim Kampı" adını verdiği cezaevlerinde tutuyor.Namaz kılmanın dahi yasak olduğu kamplarda "öğrenciler", 10'ar kişilik koğuşlarda kalıyor. Bu tesislerde haberciler girmeden hemen önce göstermelik değişiklikler yapıldığı görülüyor.

Çin'in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, yaklaşık 1 milyon Müslüman Uygur Türkü, devletin "eğitim kampı" adını verdiği tesislerde tutuyor. BBC'nin özel izinle girdiği bu tesislerden elde edilen görüntüler ve yapılan röportajlar, kurulan sistemin "cezaevine daha yakın olduğunu" gösteriyor.

Çin bu zulmü her yerde yapıyor

Çin Müslüman Uygur Türklerini "toplama kamplarına" kapatmak ve kötü muamele etmekle suçlanıyor.

Plan, Çin Komünist Partisi yetkililerinin sekiz bölgenin yerel İslami kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan görüşme sonrası, geçen hafta uygulamaya geçirildi.

Haberi duyuran Çin haber sitesi The Global Times, planın ana hatlarının yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

Çin geçen yıl da benzer şekilde Hristiyan dini için benzer bir plan açıklamıştı. İslam için kabul edilen planın da benzer uygulamalar içermesi bekleniyor.

Batı Şincan'da Çin'in milyonlarca Uygur Türkünü zorla tuttuğu iddia edilen kamplar yasalaştı

Batı Şincan bölgesinde Çin'in "radikal İslamcılıkla" suçladığı Uygur Türklerini keyfi gözaltılarla zorla tuttuğu iddia edilen ancak Pekin hükümetinin varlığını reddettiği "gözetim kampları" yasallaştı.

Şincan Uygur Özerk Bölgesi yetkilileri, "radikal ideolojilerle" mücadele kapsamında "mesleki yeterlilik eğitim merkezleri" oluşturulması için yasalarda değişikliğe gitti.

1 milyar 385 milyonluk nüfusun 1,8'i Müslüman

Tesis yetkilileri, yapılan eğitimle ilgili olarak ise, "Biz onların düşüncelerindeki aşırı eğilimleri ayıklıyoruz" diyor.

Yaklaşık 1 milyar 385 milyon nüfuslu Çin'de Budistler nüfusun yaklaşık yüzde 18, Hristiyanlar yüzde 5'ini ve Müslümanlar da yüzde 1,8'ini oluşturuyor.

Namaz yasak

Namaz kılmanın yasak olduğu kamplarda "öğrenciler", 10'ar kişilik koğuşlarda kalıyor. Bu tesislerde BBC girmeden hemen önce göstermelik değişiklikler yapılmış. Asimilasyon kampında tutulan öğrencilerin dışarı çıkması yasak. Haftada bir gün aile izni olduğu söyleniyor ancak o da gerçek değil. 10 kişi bir tuvaleti kullanırken, odaların camlarında demir parmaklıklar, avluda ise cezaevlerindeki gibi gözetleme kuleleri var.

Dayak ve işkence görüyorlar

Daha önce kampta kalan bir kızın anlattıkları ise zulmü belgeliyor. Telefonunda WhatsApp bulunduğu için kampa alınan genç kız, elleri kelepçeli olarak bir ay mahkum gibi tutulmuş, dayak yemiş ve elektroşokla işkence görmüş.

  • Birleşmiş Milletler (BM) Ağustos ayında yayımladığı raporda Çin'in bir milyona yakın Uygur Türkünü "yeniden eğitim" için Batı Şincan'daki kamplara gönderdiği yönündeki haberlerin endişe verici olduğu uyarısında bulunmuştu.
  • Pekin ise bu haberleri yalanlamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >