İşte KKTC'ye fırlatılan füzenin perde arkası

KKTC'ye düşen füzenin perde arkası
KKTC'ye düşen füzenin perde arkası

KKTC dün gece Lefkoşa ile Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarında boş alana düşen füzeyle sarsıldı.KKTC'den yapılan açıklamada düşen cismin "Suriye füzesi" olduğu belirtildi.Peki bu ne demekti? KKTC'ye fırlatılan füzenin perde arkasını Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz'le birlikte değerlendirdik.

KKTC dün gece Lefkoşa ile Girne arasındaki Taşkent köyü yakınlarında boş alana düşen füzeyle sarsıldı. İlk değerlendirmeler, füzenin Rus yapımı S-200 olduğunu gösteriyor.Tüm olasılıklar füzenin, İsrail saldırısı altındaki Suriye'den ateşlendiği, hedefi ıskalaması nedeniyle Kıbrıs'a düştüğü yönünde.

"Hedef İsrail'di"

Konuyla ilgili olarak Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz önemli açıklamalarda bulundu. Oğuz, düşen füzeye ilişkin "Bir Hava Savunma Sistemi füzesi olduğu görüşülüyor.Muhtemelen Suriye'nin dün yapılan İsrail saldırılarına karşı ateşlediği Hava Savunma Sistemi füzelerinde biri hedefi bulamadı ve serbest uçuşla uçmaya devam etti.Sonucunda da Kıbrıs'ın Taşkent beldesinde boş araziye düşüş yaptı" dedi.

"Düşen cisim Hava Savunma Sistemi"

Savunma Sistemi Uzmanı Oğuz, "Henüz tam belirlenebilmesi için üzerindeki yazılar seri numaralar neticesinde hangi füze olduğu araştırılıp ortaya çıkacaktır.Muhtemelen uçak, helikopter gibi şeyler değil Hava Savunma Sistemi olduğu yönünde.Dünkü İsrail'in rejime yaptığı saldırılarla alakası olduğu güçlü bir olasılık" ifadelerini kullandı.

Suriye'ye konuşlandırılan S-300'ler ne anlama geliyor?

"Türkiye dikkatli olmalı"

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz Suriye’nin Masyaf’ta konuslu S-300 bataryasının uydu görüntüsüne ilişkin Türkiye'nin de dikkatli olması gerektirdiğini söyledi.

"2018 Ekim ayı itibariyle Rusya S-300 Hava Savunma Sistemlerini rejime teslim etmeye başladı.Onunla ilgili de eğitimler verilmeye başlandı.Çekilen uydu fotoğrafından göründüğü kadarıyla İdlib'e göre güneybatı ekseninde yer alan Masyaf'ta konuşlandırılan rejimin kontrol ettiği S-300 Hava Savunma Sistemi'nin 4 tane fırlatma aracının aktif olarak kaldırıldığı görülmekteydi. Yani bu "çalışmaya hazır" demek.Dolayısıyla benim de uyarım bu yönde. Etki alanında bakıldığında Türkiye'yi de ele alıyor, İsrail'i de içine alıyor.Yani radar ve vuruş alanı büyük.Bu bizim Suriye'ye yapılan operasyonlarımızda da dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunun altını çizmek istiyorum.

Askeri Havacılık ve Savunma Sanayi Araştırmacısı Hakan Kılıç'ın yaptığı açıklamalar ise şöyle;

"İsrail'in F-16'sı vuruldu"

Kılıç, "Sistem geçen yıl İsrail’in F-16’sını vurmuştu. Pilotlar İsrail sınırından 80 kilometre içeride fırlatma koltuğunu kullanarak atlamıştı. Geçtiğimiz aylarda da S-200’leri Suriye atmış ancak füze Rus Hava Kuvvetleri’ne ait elektronik sinyal takibi yapan Ilyushin Il-20M uçağını vurmuştu. Nitekim Suriye S-200’leri Güneydoğu’da bir kaç çeşitli illerimize düşmüştü. Bu füzeler aslen Türkiye’ye ve Türk Hava Kuvvetleri’ne karşı ateşlenmiş füzeler değildi. Aslında hava saldırısı yapan İsrail uçaklarını vurmak için atılmış ama vuramayarak Türk topraklarına düşmüştü.” dedi.

7 ton ağırlığında, uzunluğu ise 10 metre

Askeri Havacılık ve Savunma Sanayi Araştırmacısı Kılıç düşen füzenin özelliklerinden bahsederek “Füzenin 7 bin kilogram ağırlığı, 10 metrenin üzerinde uzunluğu var. Ancak bu farkı Booster motorları bulunması. Bu motorlar, füzenin gövdenin alt tarafında büyük ilave roketler gibidir. Bunlar füzenin ilk ateşlendiğinde çok yüksek irtifaya çıkmasını sağlıyor. S-200’ün bir çok Amerikan ve Rus (S-300, S-400) çok daha büyük ebatlı olması nedeni bu motorlar.SA-2/SA-5/S-200 versiyonları aslında modern S-300 ve S-400’lerin kabiliyetine sahip olmasa da tarihte çok fazla başarı kazandı. Arap İsrail ve Vietnam Savaşları’nda yüzlerce uçağı düşürmesinin yanı sıra Küba Krizi’nde de U-2’yi de vurdu." dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özersay: Çarpmadan önce havada parçalandı

KKTC Bakanlar Kurulu’nun askeri yetkililerle özel gündemle toplanmasından önce sosyal medyadan açıklama yapan Özersay, şu açıklamaları yapmıştı:

"Dün akşam meydana gelen patlamayla ilgili olarak sabah saatlerinde Kıbrıs’ta bulunan ve bu konuda bilgi sahibi olabilecek olan ülkelerin Büyükelçileri ile temasa geçtik ve halihazırda iletişim halindeyiz. Gelecek olan bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız. Patlamanın yere çarpma öncesinde olduğu düşünülmektedir zira yerde herhangi bir çukur açılmamıştır. Farklı birkaç noktaya düşen parçalar füzenin havada, çarpmadan önce patladığını doğrulamaktadır. Şu anda Barış Kuvvetleri Komutanımız ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanımızla Başbakanlıkta toplantıdayız."

  • Ne olmuştu?
  • Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre saat 23.30 sıralarından KKTC'nin Taşkent bölgesinde patlama meydana gelmişti

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >