Kanada'da Trudeau koltuğunu korudu ama gücünü kaybetti

Kanada'da Trudeau çoğunluğu kaybetti, azınlık hükümeti kuracak.
Kanada'da Trudeau çoğunluğu kaybetti, azınlık hükümeti kuracak.

Kanada’daki federal seçimlerde Başbakan Justin Trudeau’nun liderliğindeki Liberal Parti sandıktan birinci çıksa da, parlamentoda tek başına çoğunluk sağlayamadı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Justin Trudeau'nun partisi 156 milletvekili ile birinci olurken, Muhafazakar Parti 122, Qyebec Bloğu 32 milletvekili çıkardı. Parlamento çoğunluğunu kaybeden Trudeau azınlık hükümeti kuracak.

Kanada'daki federal seçimlerde Başbakan Justin Trudeau zemin kaybetti. 2015’te ‘gerçek değişim’ vaadi üzerinden yürüttüğü seçim kampanyasının ardından açık ara farkla kazanan Trudeau, bir petrol boru hattına destek vermesi, seçim kanununda reform sözünü yerine getirmemesi ve gençlik yıllarında yüzünü siyaha boyayarak çektirdiği fotoğrafların ortaya çıkması sonrası zemin kaybetti.

Koalisyon hükümeti kuracak

338 sandalyeli Federal Parlamento’da çoğunluk için gereken sayının 14 sandalye altında kalan Liberal Parti’nin, Yeni Demokrat Parti’yle koalisyon hükümeti kuracağı ileri sürülüyor. Trudeau kampanya böyle bir koalisyonu reddetmezken, Yeni Demokrat Parti lideri Jagmeet Singh de koalisyona sıcak yaklaşan açıklamalarda bulunmuştu.

Kesin olmayan sonuçlara göre oy oranları

  • Seçim ofisinden yapılan açıklamaya göre, resmi olmayan oy oranları parlamentoya şöyle yansıdı: Liberal Parti 156, Andrew Scheer liderliğindeki Muhafazakar Parti 122, Yves-François Blanchet liderliğindeki Qyebec Bloğu (Bloc Québécois) 32, Jagmeet Singh liderliğindeki Yeni Demokrat Parti 24, Elizabeth May liderliğindeki Yeşil Parti 3 milletvekilliği kazandı. Parlamentoya bir de bağımsız milletvekili girdi.

Katılım oranı yüzde 57

Seçimlere katılım oranıysa yüzde 57 civarında. Ülke tarihinde en yüksek katılım, yüzde 79.4 ile 1958 yılında yapılan seçimler olarak biliniyor. Kanada Seçim Ofisinin resmi sonuçları bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >