Kaşıkçı cinayetinin planlayıcısı Kahtani'nin öldüğü iddiaları yalanlandı

Selman-Kahtani
Selman-Kahtani

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın en yakın danışmanlarından biri olan ve İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin kilit ismi Suud El-Kahtani’nin zehirlenerek öldürüldüğü iddiaları Kahtani'nin yakın çevresi tarafından yalanlandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanı olan, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin planlayıcısı Suud El-Kahtani’nin zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilmişti.

Norveç’te yaşayan Filistinli aktivist İyad El Bağdadi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, “Suud El-Kahtani’nin zehirlenerek öldürüldüğü haberini aldım“ ifadelerini kullanmıştı.

Kahtani’nin siyanür ile zehirlendiği iddialarına ilişkin Suudi yetkililerinden resmi bir açıklama yapılmadı.

Kahtani'ye dair daha önce de Suudi medyasında ortadan kaybolduğu haberleri yapılmış, Kahtani, Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan’da yürütülen soruşturmasında hakim karşısına çıkarılan 11 kişi arasında yer almamıştı.

Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından ortadan kaybolan Kahtani'nin prensin işlerinin günlük yönetimindeki rolü de sona ermiş oldu.

Diplomatik çevrelerde ve sosyal medyada Kahtani'nin Veliaht Prens Selman için perde arkasında halen çalışıp çalışmadığını, hayatta olup olmadığı merak konusu olmaya devam ediyor.

"Kahtani yaşıyor"

Norveç Osla'da yaşayan aktivist Iyad el Baghdidi'nin zehirlenip öldürüldüğünü iddia ettiği Kahtani'nin yakın çevresindeki iki kişi iddiaları yalanlayıp Kahtani'nin hayatta olduğunu belirtti.

ABD'nin de Kaşıkçı'nın cinayetinde rol oynadığı iddiasıyla onayladığı Kahtani, Suudi rejiminin muhalifleri susturma çabalarının ardındaki ustalardan biri olarak gösteriliyor.

Kahtani kimdir?

Veliaht Prens'in basın danışmanlığını yapan Suud El-Kahtani'nin, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi için İstanbul'a gönderilen suikast timinin lideri olduğu iddia ediliyor.

Suudi Arabistan'da muhalifleri gözaltına alan isim olduğu kaydedilen Kahtani, ABD'nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptırım listesine aldığı 17 kişi arasında yer alıyor.

 ABD'nin saygın gazetelerinden The New York Times'ın haberine göre, 3 bin dolar maaş alan binlerce trolün bağlı olduğu ve muhalifleri tehdit için Twitter’da kurulan ordunun başında yer alan Kahtani, trollere kime saldıracakları ve hangi konuda tweet atacakları hakkında talimat veren isimdi.
ABD'nin saygın gazetelerinden The New York Times'ın haberine göre, 3 bin dolar maaş alan binlerce trolün bağlı olduğu ve muhalifleri tehdit için Twitter’da kurulan ordunun başında yer alan Kahtani, trollere kime saldıracakları ve hangi konuda tweet atacakları hakkında talimat veren isimdi.

Kahtani, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, Kaşıkçı'nın öldürülmesi üzerine görevden aldırdığı üst düzey beş kişiden biriydi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında eski Suudi İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri ve Kahtani hakkında ''tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme'' suçlamasıyla yakalama kararı çıkarılmıştı.

Kahtani, Katar operasyonunun sorumlularından birisi olarak da biliniyor. Özellikle de Katarlı sosyal medya kullanıcıları tarafından kötü adam anlamına gelen “Duleym” olarak isimlendiriliyor.

İnternet arama motorlarına “Duleym” kelimesi yazıldığında Kahtani’den başkası çıkmıyor.

Kaşıkçı, Kahtani'ye dair konuşmuştu

The New York Times dergisine verdiği bir mülakatta Cemal Kaşıkçı, Kral Abdullah döneminde Kraliyet divanının basın sorumlusu olan Kahtani hakkında, “arkadaşımdı ve kendisini gayet iyi tanırdım.” demişti.

Cemal Kaşıkçı
Cemal Kaşıkçı

Kaşıkçı, aynı mülakatta, “Kahtani, Kraliyet divanı ve medya arasında sadece bir köprü vazifesi görmekteydi. Şimdi halkla ilişkiler ve Suudi Arabistan basınını kontrol eden en önemli isimlerden birisi haline geldi.” ifadelerini kullanmıştı.

25 Ekim 2018'de İstanbul'da Suudi Arabistan Konsolosluğu dışındaki bir nöbet sırasında Cemal Kaşıkçı'nın posterleri.
25 Ekim 2018'de İstanbul'da Suudi Arabistan Konsolosluğu dışındaki bir nöbet sırasında Cemal Kaşıkçı'nın posterleri.

Washington Post gazetesindeki yazısında ise Kaşıkçı, Kahtani’nin elinde muhalif isimlerin listesi olduğunu, eski Kraliyet Divanı Müsteşarı'nın, Suudi Arabistanlılara bu isimlerin sayısının artırılması çağrısında bulunduğunu yazmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >