Katolik dünyasının büyük utancı: 36 papaz 29 çocuğu taciz etti

Katolik kiliselerinde geçmişten bu güne yaşanan taciz olaylarına yönelik yapılan araştırmalar iğrenç ve korkunç gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.

Kanada'da yapılan bir soruşturma, korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Kanada’nın British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu, ülke tarihinde ilk kez kilise tarafından bir soruşturma gerçekleştirdi. Soruşturma sonucunda 1950 yılından bu yana 36 papazın 29 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu açıklandı.

Kanada'da ilk kez kamuoyuna açıklanan söz konusu soruşturma sonuçları, ülkenin resmi yayın kuruluşu CBC’de yayınlanan The Fifth Estate isimli programda gündeme getirildi.

Programın araştırmacıları tarafından bir süre önce başlatılan çalışmada, ülke genelindeki 60 başpiskoposluk ve piskoposluğa başvurularak, geçmişte kaç papazın istismarda bulunduğu soruldu.

Programın son bölümünde, şu ana kadar sadece British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu tarafından bir soruşturma gerçekleştirildiği ve 36 papazın 1950 yılından bu yana 29 çocuğaistismarda bulunduklarının saptandığı belirtildi.

British Columbia Eyaleti Katolik Başpiskoposluğu, papazların tacizine maruz kalan kurbanlardan hayatta olanlara çağrıda bulunarak, kendilerine başvurmalarını da istedi.

Şu ana kadar ortaya çıkan vakalar arasında papaz tacizi olaylarının en fazla ABD'de yaşandığı saptandı.
Şu ana kadar ortaya çıkan vakalar arasında papaz tacizi olaylarının en fazla ABD'de yaşandığı saptandı.
  • Kanada Katolik Piskoposlar Birliğince yapılan açıklamada, "Din adamlarının istismarının trajedisi, Kanada Katolik Piskoposları tarafından son derece ciddi ve saygılı bir şekilde ele alınmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Daha önce de yaşanmıştı! (Ne olmuştu?)

Papa Franciscus’un geçen yıl Vatikan'da rahipler aleyhinde devam eden 2 bin taciz davası olduğu ve sürecin ağır işlediğine dair açıklaması ile Katolik dünyasının utancı haline gelen papazların istismar vakalarında en büyük rakam ABD’de bulunuyor. ABD Katolik Başpiskoposlar Konferansı tarafından 2004'te yapılan araştırmaya göre, ülkede 1950-2002 döneminde 4 binden fazla Katolik rahip, 10 bin 667 çocuğa istismarda bulunmakla suçlanmıştı.

Pek çok taciz olayı ise henüz aydınlanmış değil.
Pek çok taciz olayı ise henüz aydınlanmış değil.

Şili'den Avustralya'ya kadar on binlerce çocuk istismarı vakasının Katolik dünyasında yaşandığı ortaya çıkmış, Vatikan ise işlenen suçlardan 'utanç ve üzüntü' duyulduğunu belirtmişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >