'Kazanan Türkiye' dedirten Türk Akımı'nın getireceği avantajlar

arşiv
arşiv

Rusya-Türkiye ortak işbirliği ile yürütülen ve dünyanın sayılı projelerinden biri olan Türk Akım boru hattı projesinin deniz bölümünün tamamlanması nedeniyle önceki gün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in de katılımıyla tören düzenlenmişti. Dünya enerji haritasında çok güçlendiği için Türkiye'nin Türk Akımı’nın “kazananı” olduğu vurgulanıyor. Türk Akımı’nın Türkiye’ye sağlayacağı faydaları derledik.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Türk Akımı doğal gaz boru hattının denizden geçen kısmının tamamlanması nedeniyle İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene İstanbul Kongre Merkezi'nden video konferans yoluyla katıldı.

Türk Akımı Projesi Türkiye'nin enerji güvenliğini artıracak olan önemli bir proje olarak dikkati çekiyor. Türk Akımı doğalgaz boru hattının hikâyesi 4 yıl önce başladı. Aralık 2014’te, yani Rusya’yla patlak veren uçak krizinden bir yıl önce, Rusya Devlet Başkanı Putin’in şu sözleriyle proje tüm dünyaya duyuruldu:

  • “Güney Akım Boru Hattı Projesi’ni iptal ediyoruz. Onun yerine Türkiye’den geçecek yeni bir boru hattı inşa edeceğiz!”

Güney Akım, Rus gazını Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a, buradan da Avrupa’ya taşıyacaktı; ancak Rusya Avrupa Birliği (AB) hukukuna ve kurallarına uymak istemediği için, bir türlü gerçekleşemedi.

Türk Akımıyla birlikte aynı miktardaki Rus gazı, Bulgaristan yerine Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak.

Kaynak: gasprom.ru
Kaynak: gasprom.ru

4 yıl önce duyurulan bu proje, bu günlere geldi. Gaz akışı ise 2019’un sonunda başlayacak; ancak bu, projenin 1. ayağı ve gelecek olan gaz sadece Türkiye’nin tüketimi için olacak.

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin denizden geçen kısmı tamamlandı. İstanbul'da düzenlenen törende de Türk Akımı Projesi'nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla indirildi.
Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin denizden geçen kısmı tamamlandı. İstanbul'da düzenlenen törende de Türk Akımı Projesi'nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla indirildi.

Türk Akımı’nın 2. ayağı ise Avrupa’ya devam edecek. Bu hat da 1.sine paralel olarak yine Karadeniz’den geçerek önce Türkiye’ye, buradan Avrupa’ya ulaşacak.

Kaynak: gasprom.ru
Kaynak: gasprom.ru

Türk Akımı’nın Türkiye açısından avantajları neler?

Türk Akımı projesi ile Rusya’da çıkan doğalgaz Karadeniz’den geçerek önce Türkiye’ye, buradan Avrupa’ya ulaşacak. Avrupa ülkelerine gazın satılmasıyla birlikte Türkiye buradan taşıma ücreti olarak yüksek gelir elde edecek.

  • Türk Akımı Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığını artıracak mı? Sorularına merkezi Londra’da bulunan ve enerji danışmanlığı yapan Global Resources Partnership‘in Başkanı Mehmet Öğütçü, “hayır” yanıtını veriyor. Zira sonuç olarak Türkiye’nin Rusya’dan aldığı gaz miktarında hiçbir artış olmayacak.

Olası Ukrayna kaynaklı risklerin giderilmesi anlamında da Türk Akımı’nın Türkiye'nin enerji arz güvenliği için olumlu bir proje olduğu vurgulanıyor.

Hazar çevresindeki Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi gaz üreticisi ülkelerin üretimlerini Rusya üzerinden bu hat ile (hattın ileri safhalarındaki boş kapasite dikkate alınarak) Türkiye’ye hatta günün koşullarında ekonomik olması durumunda Avrupa’ya dahi sevk edebilme imkanı bulacaktır. Öte yandan bu imkan sayesinde Türkiye’yi gerçek bir gaz ticaret merkezi haline getirmek için gerekli olan kaynak çeşitliliği de arttırılmış olacaktır.

Rusya ve Türkiye arasında geçen boru hattı aynı zamanda bir dostluk köprüsü. Türk Akımı, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin de daha yüksek bir noktaya getirilmesiyle ilgili yapılan bir adım olarak görülüyor. Nitekim Türk Akımı projesi dostlukların ve ticaretin ne kadar önemli olduğunu, komşu ülkelerin dostluklarının ticaretle pekiştirildiğinin önemli bir göstergesi olarak dikkati çekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >