Kuzey Kore ülkesindeki tüm Malezya vatandaşlarını ülkeye 'hapsetti'

kim jong un
kim jong un

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey abisisinin Malezya'da suikaste uğramasının ardından Kuzey Kore yönetimi, Malezya vatandaşlarının ülkeden çıkmasını geçici bir süreliğine yasakladı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey abisi Kim Jong-nam'ın Malezya'daki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'nda öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler sonrası iki ülke arasındaki gerilimi üst düzeye çıkarak yeni bir gelişme yaşandı.

Reuters'ın haberine göre Malezyalıların, Kuzey Kore'den çıkması yasaklandı. Kim Jong-nam, havalimanında VX sinir ajanı kullanılarak öldürüldükten sonra Güney Kore, suikastın arkasında Kuzey Kore'nin olduğunu iddia etmişti.
Kuzey Kore liderinin kardeşine düzenlenen suikast anının görüntüleri ortaya çıktı
Polis, cinayetle bağlantılı olduğunu sandığı 8 Kuzey Koreli'yi halen ararken, söz konusu kişilerden ikisinin ise büyükelçilikte saklandığı düşünülüyor.

Suikastle ilgili yargılanmaya başlanan Vietnamlı ve Endonezyalı iki kadın ise suçlu bulunursa idam cezası alacak. Öte yandan Kuzey Kore'nin, Kim Jong-nam'ın cansız bedeninin kendilerine iade edilmesi talebi reddedilmişti.

Geçtiğimiz günlerde ise Kuzey Kore'nin Malezya Büyükelçisi 'istenmeyen adam' ilan edilmiş ve ülkeyi 48 saat içinde terk etmesi istenmişti. Buna misilleme olarak Pyongyang yönetimi de Malezya büyükelçisini "istenmeyen kişi" ilan etmişti.

KUZEY KORE MALEZYA VATANDAŞLARININ ÜLKEDEN ÇIKMASINI YASAKLADI
İki ülke arasındaki gerilim artarken Kuzey Kore'den yeni bir hamle geldi.Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Malezya'daki diplomatlarının ve vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için, Malezya vatandaşlarının Kuzey Kore'yi terk etmesini geçici olarak yasaklandığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Malezya'da yaşanan olay çözülene kadar tüm Malezya vatandaşlarının Kuzey Kore'yi terk etmesi geçici olarak yasaklanmıştır. Bu süre zarfında Malezyalı diplomat ve vatandaşlar aynı şartlar altında normal bir şekilde çalışmaya ve yaşamaya devam edebilir." ifadeleri kullanıldı.

MALEZYA'DAN TEPKİ GECİKMEDİ
Kuzey Kore'nin geçici yasağı üzerine Malezya bu hareketi 'rehin alma' olarak kınayarak aynı şekilde tüm Kuzey Kore vatandaşlarının ülkelerini terk etmelerini yasakladı.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, vatandaşlarının rehin tutulmasının tüm uluslararası yasa ve diplomatik kurallara aykırı olduğunu söyledi ve ulusal güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı.

Malezya, Kuzey Kore'de 11 Malezya vatandaşının seyahat yasağından etkilendiğini belirtirken, Malezya'da çalışan Kuzey Kore vatandaşı sayısının bin kişi dolayında olduğu açıklandı.

Suikastten önce Malezya, Kuzey Kore'nin Çin dışında 'arkadaş' olarak saydığı sayılı ülkelerden biriydi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >