Menbiç nerede? Menbiç'in Türkiye'ye yakınlığı ve önemi nedir?

Arşiv
Arşiv

Türkiye, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki Menbiç'in, terör örgütlerinden temizlenmesi ve bu bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması amacıyla ABD ile onaylanan Münbiç Yol Haritası'nın tüm unsurlarıyla uygulanması yönündeki kararlılığını koruyor. ‘Menbiç nerede?’, ‘Menbiç'in Türkiye'ye yakınlığı ve önemi nedir?’ sorularını cevaplandırdık.

Türkiye Menbiç'in terör örgütlerinden temizlenmesi ve bu bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması amacıyla ABD ile onaylanan Menbiç Yol Haritası'nın tüm unsurlarıyla uygulanması yönündeki kararlığına sahip çıkarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güvenli bölge tartışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

  • "Güçlü olmadan güvende olamayız, güvenliğimiz sınırlardan değil ötesinden başlar. Ülkemize en ufak bir saldırıda bulunanlar bedelini ağır ödeyecek" diyen Erdoğan, "Sayın Trump ile görüştüğümüz gibi 20 mil yaklaşık 30-32 kilometre bizim için bir koridor. Ülkemize karşı yeni bataklık haline dönüşecek bir güvenli bölge uygulamasına asla izin veremeyiz. Güvenli bölge teklifimiz, terör örgütlerini Türkiye'nin kontrolünde, bir şekilde sınırlarımızdan uzak tutma amacını taşıyor."

‘Menbiç nerede?’, ‘Menbiç'in Türkiye'ye yakınlığı ve önemi nedir?’ sorularını cevaplandırdık.

Menbic veya Menbij olarak adlandırılan bu şehir; Halep ilinde, Fırat nehrinin 30 km batısında yer almaktadır. Suriye'nin kuzeyinde bulunan bu bölge, Türkiye'ye yaklaşık 40 km mesafede yer alıyor. Münbiç kenti, Osmanlı Devletinin son dönemlerinde bir kaza iken, 93 Harbi sonrası bu bölgeye Çerkesler yerleştirildi. İç savaş öncesi gerçekleştirilen nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşamaktaydı.

MENBİÇ TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etmişti:

  • "Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >