O banka 7,2 milyar dolar ceza ödeyecek

Sorunlu konut kredileri nedeniyle 2008 küresel krizine neden olduğu gerekçesiyle yürütülen davaların düşürülmesi için anlaşma yapılmaya çalışıyor.

Frankfurt merkezli Deutsche Bank ABD'ye 7,2 milyar dolar ceza ödeyecek. İsviçre bankası Credit Suisse de benzer bir anlaşma için ABD'ye yaklaşık 5,3 milyar dolar ceza ödeyeceğini duyurdu.

ABD Adalet Bakanlığı daha önce bankadan, anlaşmak için 14 milyar dolar talep ediyordu.

ABD'den Deutshe Bank'a: 14 milyar dolara anlaşalım

Deutsche Bank ise bu tutarın o dönemde kullandırılan sorunlu kredilerin tutarından çok daha yüksek olduğunu ifade ederek ödemeyi yapmayacağını söylüyordu. Banka, yürütülen müzakerelerin ardından teklif edilen cezanın yarısına anlaşmış oldu.

Yapılan anlaşmaya göre Deutsche Bank, 3,1 milyar dolar para cezası ve müşterilere ise 4,1 milyar dolar ödeyecek.

Deutsche Bank'a kesilen cezanın müzakerelerin başında teklif edilenden daha düşük olmasına rağmen uzun vadede bankanın karlılığını etkileyeceği düşünülüyor.

Banka hisselerinin yüzde 0,8'ini elinde tutan Assenagon Asset Management'tan yatırımcı Michael Huenseler, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Belirsizlik ortadan kalktığı için anlaşma kısa vadede yardımcı olabilir; ancak hala çoğunun beklediğinden daha yüksek bir meblağ ve uzun vadede karlılığa engel olabilir" dedi.

Banka yüzde 18 değer kaybetti

Deutsche Bank, uzun zamandır zor bir dönemden geçiyordu. Çalışanlarının yüzde 15'ini işten çıkarmaya hazırlanan Deutsche Bank'ın hisseleri bu yıl yüzde 18 değer kaybetti.

Anlaşma haberinin ardından ise hisseler yüzde 4,5 değer kazandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >