Otobüs yangınları neden çıkıyor?

Balıkesir'de otobüs yangını
Balıkesir'de otobüs yangını

TOFED Genel Başkanı Birol Özcan geçtiğimiz günlerde Balıkesir'de yaşanan otobüs yangının nedenine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özcan yangının bir kahve makinasından çıkabileceğini işaret ederek "Otobüslerde sıcak ikramın yasaklanması gerek " dedi. Peki otobüs yangınlarına ilişkin ne gibi önemler alınmalı? Detaylar haberimizde...

Balıkesir’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan Gökçeyazı Mahallesinde yolcu otobüsünde yangın çıkmış 5 kişi hayatını kaybetmişti. Yangının neden çıktığı üzerine tartışmalar devam ederken Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan Haber Global'e önemli açıklamalarda bulundu. Özcan açıklamasında yangının kahve makinasından çıkmış olabileceğini işaret etti.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan

"Otobüslerde sıcak ikram kalkmalı"

TOFED Genel Başkanı Birol Özcan açıklamasında "Bu yangının kahve makinasından çıktığı söyleniyor.Otobüslerde sıcak ikramın kalkması gerekiyor.Kahve makinaları yürüyen bir otobüste yanlış sistem. Su unutulduğunda ya da su bittiğinde otomatikman sigorta atması lazım. Unutulduğunda ise atmıyor. Kesmediği zaman kontaktan yangın çıkıyor.Otobüste yangın çıktığı zaman dijital ön levhada "yangın var" ikazı vermesi lazım ve köpük motorun üzerine gelip yangını söndürmesi gerek.Şoför de bunları görüp aracı çekerek ölümle neticelenmeyen sonuçların çıkmasına yardımcı olabilir. Bu konuda bilinçli yolcu da önemli araç içinde cam kırıcı aletler var.Bununla cama müdahale ettiğinizde cam zaten kırılacaktır.Yine söylüyorum sıcak ikrama kesinlikle yasak getirilmesi lazım.Yangınların çoğu arka motordan çıkıyor.Bu tür yangınlar az görülüyor.Sıcak ikram esnasında tehlike sadece yangında değil yolcuların üzerine de dökülebiliyor" dedi.


Otobüslerde yangın alarmı var mı?

Özcan otobüslerde alarm konusuna ilişkin, "Son model otobüslerde var.Fabrika, otobüsün üretim çıkışında alarm sistemi, köpük ve şoföre ikaz sistemi hazır bir şekilde teslim etmesi lazım. Otobüsçüler teslimat yapıldıktan sonra bunu yaptırmıyor.Çünkü maliyetlerini karşılamıyor.Bu sistemi fabrika çıkışında zorunlu hale getirmek lazım" şeklinde konuştu.

Birol Özcan konuşmasına şöyle devam etti;

Ne gibi önlemler alınmalı?

-Öncelikle cam kırılmalı

-Otobüs personeli eğitim almalı

-Sıcak ikram yasaklanmalı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >