Otomobillerde ÖTV indirimi olacak mı?

Naci Ağbal.
Naci Ağbal.

Maliye Bakanı Naci Ağbal otomobillerdeki ÖTV indirimi ile ilgili açıklama yaptı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Eylül ayında bankacılık sistemiyle yeni kararlar aldık. Ekonomiye hareketlilik getirecek hareketlerde bulunduk. Beyaz eşyada indirime gittik. Birçok sektör bu ana sektörlerden etkileniyor. Ekonomide özellikle büyüme tarafından üçüncü çeyrekte yukarı doğru büyüyeceğiz. Enflasyon konusunda son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Piyasa alışverişi canlandıracak geçici tedbirler almamız gerekiyor. Gerek faizsiz kredi, gerek kobilere destek veriyoruz. İhracat sektörü için destek paketi hazırladık. 2017 yılı yatırımları için yeni bir teşvik paketi açıkladık. 2017 yılında ekonomi noktasında patlama noktasına geleceğiz.

İşsizlik primi de sigortası da devletten

İndirim kararlarını açıkladık, ekonomide canlanma oldu. Birtakım vergilerde indirime gitsek de bizim vergi maliyetlerimizi canlandıracak. Cumhurbaşkanımızın başlattığı bir kampanya var. 2016 yılının Aralık ayına göre 2017 yılında istihdam edilecek her çalışan için işsizlik primi de sigortası da her şeyi devletten.

2017'de vergi kesintisi yok

Referandum olsa da olmasa da ekonomiyi canlandırmak bizim görevimiz. 2017 yılı için vergi kesintisi olmayacak. Ekonomide eğer bu tedbirleri almazsanız ekonomik gelişmeyi sağlayamazsınız. Öbür türlü ekonomiyi kendi haline bırakırsanız o zaman üretim olmaz, o zaman ihracat olmaz. Beyaz eşya da ve mobilya da 1 milyar liralık bir maliyet var. Piyasada meydana gelecek olan maliyet bu tutarı aşağıya çekecek. Diğer vergi ve gelir artışı bunu komplans eder.

ÖTV indirimi

Şu anda beyaz eşya ve konut sektöründe geçici vergi indirim yaptık. Bu sektörler dışında vergi indirimimiz yok. Otomotiv sektörü ile ilgili yerli üretimin arttırlıması ve bu manada ileriye dönük yatırımların teşvik edilmesi bakımından sektörün talepleri oldu. Otomotiv sektörü katma değere çok önemli bir değer katmaktadır. Özellikle yerli üretimin artırlıması bakımından ne gibi talepleriniz olursa Ekonomi Bakanlığı olarak çözmeye hazırız. Otomotivde ÖTV indirimi olmayacak. Yanlış anlaşılmasın.

Yabancıya konut satışı

Türkiye bölgesi huzur ülkesi. Turistler artık sadece tatil yapmak değil insanların arasına karışmak istiyor. İnsanlar gelip Türkiye'de konut edinmek, iş yeri edinmek istiyorlar. Türkiye'de 1 milyon değerinde konut edinenlere vatandaşık getirdik. Yabancılara konut satışında katma değer vergisini yok ediyoruz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >