Pasifik Ateş Çemberi yine sarsıntıda

Tsunami sonrası meydana gelen yıkımlarda kaybolan kişiler için arama-kurtarma çalışması yapılıyor.
Tsunami sonrası meydana gelen yıkımlarda kaybolan kişiler için arama-kurtarma çalışması yapılıyor.

Endonezya'da meydana gelen tsunamide ölü sayısı 281'e yükseldi. 57 kişinin kayıp olduğu doğal afette 1016 kişi de yaralandı. Endonezya yaralarını sarmaya çalışırken, dünyadaki en aktif sismik bölgelerin başında gelen 'Pasifik Ateş Çemberi' ve bölgedeki depremlerin nedenlerini sizler için araştırdık.

Endonezya'da, Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide ölenlerin sayısının 281'e çıktığı açıklandı.

Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunamide yaşamını yitirenlerin sayısının 281'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 1016 olduğunu bildirdi.

Tsunaminin izleri havadan görüntülendi.
Tsunaminin izleri havadan görüntülendi.

Yeni tsunami olabilir

Tsunami nedeniyle 57 kişinin kayıp olduğunu bildiren Nugroho, Anak Krakatau (Krakatau'nun Çocuğu) Yanardağı'nda devam eden volkanik hareketlilikten dolayı, yeni bir tsunami tehlikesine karşı, sahil şeridinden uzak durulması konusunda uyarıda bulundu.

Tsunami uyarı sistemi çalışmıyor

Ülke genelinde bazı bölgelerdeki tsunami uyarı sistemlerinin çalındığını ya da hasar verildiğini belirten Nugroho, 2012'den bu yana genel olarak tsunami uyarı sisteminde sorun olduğunu vurgulayarak, uyarı sistemlerinin yenilenmesi gerektiğini aktardı.

Bölgedeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.
Bölgedeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Hükümeti sorumlu tutuyorlar

Öte yandan sosyal medyada üzerinden yapılan paylaşımlarda halk, erken tsunami uyarı sisteminin çalışmamasından dolayı can kayıplarının yaşandığını ve ölümlerden hükümet yetkililerinin sorumlu olduğunu belirtti.

  • Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede, şu ana kadar 3 binden fazla kişinin yer değiştirdiği bildirildi.

Tsunaminin oluşturduğu yıkım gün yüzüne çıktı.
Tsunaminin oluşturduğu yıkım gün yüzüne çıktı.

Tsunami neden oldu?

Yetkililer, bölgede bulunan Anak Krakatau Yanardağı'ndaki volkanik hareketliliğin tsunamiye neden olduğunu açıklamıştı. Yanardağdaki faaliyetlerin artması üzerine eylül ayında, bölgede en yüksek ikinci seviyede alarm verilmişti.

2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti

Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde 28 Eylül'de meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 1500'e yakın kişinin kayıp olduğu belirtilmişti.

Endonezyalı bir vatandaş yıkılan evinin önünde duruyor.
Endonezyalı bir vatandaş yıkılan evinin önünde duruyor.

Endonezya'da çok sık deprem olmasının nedeni?

Endonezya, geçtiğimiz cumartesi meydana gelen tsunaminin yaralarını sararmaya çalışırken bu doğal afetlerin nedeni ise akıllara takılan soru oldu. Endonezya'da çok sık deprem olmasının nedeni, Pasifik Okyanusu havzası boyunca fay hatlarının ve yanardağların bulunduğu 40 bin km'lik Pasifik Ateş Çemberi hattı üzerinde yer alıyor olması.

Dünyadaki en aktif sismik bölge

Dünyadaki en aktif sismik bölgelerin başında gelen Pasifik Ateş Çemberi, Güney Amerika kıtasından Kuzey Amerika'ya, oradan Rusya, Japonya, Endonezya ve Yeni Zelanda'ya kadar uzanıyor.

Endonezya polisi bir otel enkazında incelemelerde bulunuyor.
Endonezya polisi bir otel enkazında incelemelerde bulunuyor.

Endonezya'da, plaka tektoniği ve Pasifik Ateş Çemberi sebebiyle çok sık deprem ve yanardağ patlaması yaşanırken, ülkenin altındaki levha sürekli hareket ederek değişkenlik gösteriyor.

Pasifik Ateş Çemberi nedir?

"Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te, 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami sonucunda bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Erdoğan'dan Endonezya'ya destek

Endonezya’daki tsunamiye ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Endonezya'daki tsunamide kardeşlerimiz öldü. Tüm Endonezya halkına Türk halkı olarak baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz." dedi.

57 kişinin hala kayıp olduğu ülkede arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
57 kişinin hala kayıp olduğu ülkede arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Japonya'dan destek mesajı

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Endonezya’da meydana gelen tsunaminin ardından Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi’ye geçmiş olsun mesajı gönderdi.

Japonya, Cumartesi günü Endonezya’da yaşanan tsunami faciasının ardından Endonezya’ya destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

ABD'den mesaj: "Amerika sizinle"

ABD Başkanı Donald Trump, Endonezya'da meydana gelen tsunami felaketine ilişkin "İyileşmen ve toparlanman için dua ediyoruz. Amerika sizinle." değerlendirmesini yaptı.

Tsunami felaketini "düşünülemez bir yıkım" olarak nitelendiren Trump, "200'den fazla kişi öldü ve yaklaşık bin kişi yaralandı. İyileşmen ve toparlanman için dua ediyoruz. Amerika sizinle." ifadelerini kullandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >