Petrol üreticileri düşen petrol fiyatlarını arttırmak için toplanıyor

Düşen petrol fiyatları nedeniyle ekonomileri zora giren Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), bugün Viyana'da toplanıyor...

Gelirlerinin yüzde 72'sini petrolün oluşturduğu Suudi Arabistan ekonomisinin bütçe açığı 2015 yılında 98 milyar dolar olarak gerçekleşti. BBC'nin haberine göre; Bu yüzden Suudi Arabistan, petrole bağımlılığını azaltmak için yeni bir ekonomi planı oluşturmak durumunda kaldı.

Eylül ayında Bloomberg, bütçe açığını kapatmak için Suudi Arabistan yönetiminin 20 milyar dolar değerinde projesini iptal etmeyi planladığını kaleme aldı.

OPEC üyelerinden biri olan Venezuela da düşen petrol fiyatlarından ekonomisi en çok etkilenen ülkelerden biri. İhracatının yüzde 95'i ve kamu bütçesinin yarısı petrole dayanan Venezuela'da enflasyon yüzde 150-200 gibi rakamlara çıktı.




Suudi Arabistan-İran rekabeti

                                    Bugün anlaşmanın önünde duran en büyük engellerden biri, bulundukları bölgenin iki büyük siyasi ve ekonomik rakibi olan Suudi Arabistan ve İran'ın uzlaşamaması olarak duruyor.

Eylül ayında OPEC'in vardığı görüş birliği paralelinde günlük üretimin 32.5 ve 33 milyon varil arasında tutulması hedefleniyor, ancak hangi üreticinin ne kadar kısacağı konusunda henüz bir karara varılmış değil.
Suudi Arabistan-İran rekabeti Bugün anlaşmanın önünde duran en büyük engellerden biri, bulundukları bölgenin iki büyük siyasi ve ekonomik rakibi olan Suudi Arabistan ve İran'ın uzlaşamaması olarak duruyor. Eylül ayında OPEC'in vardığı görüş birliği paralelinde günlük üretimin 32.5 ve 33 milyon varil arasında tutulması hedefleniyor, ancak hangi üreticinin ne kadar kısacağı konusunda henüz bir karara varılmış değil.
Dünya genelindeki bütün ülkeleri etkileyecek toplantı

                                    Ekonomisi yıllardır ekonomik yaptırımların gölgesi altında olan İran günlük üretiminde düşüşe gitmek istemiyor. Ancak Suudi Arabistan, İran'ın anlaşma dışında kalmasına karşı çıkıyor.

OPEC dışı üreticilerden biri olan Rusya ise İran'a destek verdiğini belirterek alınan yeni üretim kararına uyabileceğini aktarmıştı.

Düşen petrol fiyatlarından ötürü üretici ülke ekonomileri zora girse de bu durum Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkelerin lehine işleyebiliyor.

Analistler, düşük petrol fiyatlarının özellikle Türkiye'nin cari açığını olumlu etkilediği görüşünde.

O yüzden bugün OPEC'in vereceği karar dünya genelinde bütün ekonomileri yakından etkiliyor.
Dünya genelindeki bütün ülkeleri etkileyecek toplantı Ekonomisi yıllardır ekonomik yaptırımların gölgesi altında olan İran günlük üretiminde düşüşe gitmek istemiyor. Ancak Suudi Arabistan, İran'ın anlaşma dışında kalmasına karşı çıkıyor. OPEC dışı üreticilerden biri olan Rusya ise İran'a destek verdiğini belirterek alınan yeni üretim kararına uyabileceğini aktarmıştı. Düşen petrol fiyatlarından ötürü üretici ülke ekonomileri zora girse de bu durum Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkelerin lehine işleyebiliyor. Analistler, düşük petrol fiyatlarının özellikle Türkiye'nin cari açığını olumlu etkilediği görüşünde. O yüzden bugün OPEC'in vereceği karar dünya genelinde bütün ekonomileri yakından etkiliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >