Ramazanın 'gizli' polisleri

Malezya'da iftar yapan vatandaşlar.
Malezya'da iftar yapan vatandaşlar.

Malezyalı yetkililer, oruç tutmayan Müslümanları tespit etmek için garson ve aşçı kılığına girerek teftişlerini sürdürüyor.


● Malezya'da oruç tutmayan Müslümanların 6 aya kadar hapis ya da para cezasına çarptırıldığı öğrenildi.


● 32 milyon nüfusu bulunan Malezya'nın yüzde 60'ından fazlası Müslüman fakat, ülke Çinli ve Hint azınlıklara da ev sahipliği yapıyor.

Malezya'da aşçı ve garson kıyafetleri giyen gizli polisler, ramazan ayı boyunca oruç tutmayanlarla ilgili teftişlerini sürdürüyor.

Malezya'da iftar saatine kadar kapalı kalma kuralının uygulandığı biliniyor. Bu kuralı ihlal eden lokanta ve kafeteryalar ise para cezasına çarptırılıyor.

Malezya'nın Segamat bölgesinde ramazan ayı için özel olarak oluşturulan polis ekipleri halk arasında garson ve aşçı kıyafetleri giyerek yemek yiyen, su ya da sigara içenleri yakalayarak cezalandırıyor.

Malezya'da Kur'an-ı Kerim eğitimi gören çocuklar.
Malezya'da Kur'an-ı Kerim eğitimi gören çocuklar.

32 memur görev alıyor

New Straits Times gazetesinde yer alan habere göre, geçtiğimiz perşembe günü Malezya'nın Segamat bölgesindeki otuz iki polis memuru ramazan ayında oruç tutmayan Müslümanları yakalamak için aşçı ve garson kıyafetleri giyerek teftişlere başladı.

  • Segamat bölgesinde teftişlerini sürdüren yetkililerin kutsal ay boyunca 185 satış noktasını izleyeceği açıklandı.

'6 aya kadar hapis cezası'

Memurların oruç tutmayanların fotoğraflarını çekeceği ve din görevlileri ile irtibat sağlayacağı bildirilirken, Malezya'da oruç tutmayanlar 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Yerel bir konseyde görev alan otuz iki icra memurunun, yiyecek satış noktalarına gizlice girdiği öğrenildi.

Malezya'da ilk iftar böyle yapılmıştı.
Malezya'da ilk iftar böyle yapılmıştı.

'Hoşgörü dini İslam'

Birçok etnik gruptan oluşan Malezya'daki Müslümanlar geleneksel olarak hoşgörülü bir İslam biçimi izlemiş olsa da, eleştirmenler son yıllarda muhafazakar tutumların ülke genelinde hızla yükseldiğine işaret ediyor.

Segamat Belediye Meclisi başkanı Mohamad Masni Wakiman, “Gizli görev için koyu tenli özel icra memurlarını seçtik” diyor.

Malezya'daki yiyecek satış noktalarındaki birçok personelin göçmen işçi olduğu düşünüldüğünde 'koyu tenli memurlar'ın seçilmesi inandırıcılığı artırma açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Masni, Müslümanlar gündüz yemek siparişi verirse, memurlar gizlice fotoğraflarını çekeceğini ve daha fazla yaptırım için yerel dini ilişkiler departmanıyla irtibata geçeceklerini açıkladı.

Malezya'nın nüfusunun yüzde 60'dan fazlası Müslüman.
Malezya'nın nüfusunun yüzde 60'dan fazlası Müslüman.

"İslam'ı yanlış anlatıyorlar"

Malezya'daki Müslüman kadınların haklarını destekleyen bir grup olan İslam'daki kız kardeşler, planın 'utanç verici olduğunu ve Müslümanların ve diğer inançlardan gelen insanların gözünde İslam'ın yanlış izlenim' verdiğini söyledi.

'Bütün tarafların bu utanç verici casusluk eylemini durdurmalarını şiddetle istiyoruz.'

Malezya'nın 32 milyon nüfusunun yüzde 60'ından fazlası Müslüman. Fakat, ülke Çinli ve Hint azınlıklara da ev sahipliği yapıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >