Rekor kırarak Apple'ı geride bıraktı: İşte dünyanın en değerli şirketi

Suudi Arabistan milli petrol şirketi Aramco, ulaştığı piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi unvanını Apple'ın elinden aldı
Suudi Arabistan milli petrol şirketi Aramco, ulaştığı piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi unvanını Apple'ın elinden aldı

Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco ilk halka arzından (IPO) yaklaşık 25 milyar dolar gelir elde ederek rekor kırdı. Piyasa değeri 1,7 trilyon dolar olan Saudi Aramco, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu.

Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco, dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirdi. 17 Kasım'da başlayan ve 4 Aralık'ta sona eren talep toplama sürecininin ardından yapılan açıklamada yüzde 1,5 oranında hissenin halka arzından 25,6 milyar dolar gelir elde edildiği duyuruldu. Böylece piyasa değeri 1,7 trilyon dolar olan Saudi Aramco, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu.

Dünyanın en yüksek gelirini elde etti

Saudi Aramco’nun IPO’dan elde ettiği 25,59 milyar dolarlık gelir, Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın 2014’te New York borsasında düzenlenen IPO’sunda elde edilen 21,8 milyar dolarlık geliri geride bırakarak bir IPO’dan elde edilen en yüksek gelir olarak kayıtlara geçti.

Apple'ın piyasa değerini geride bıraktı

  • Şirketin yüzde 1,5’luk kısmının 25,59 milyar dolar değere sahip olmasıyla Saudi Aramco’nun piyasa değeri de 1,7 trilyon doların biraz üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bu sonuçla ABD’li teknoloji devi Apple’ın 1,1 trilyon dolarlık piyasa değerini geride bırakan Saudi Aramco, dünyanın en değerli şirketi konumuna yükseldi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >