Rusya: ABD, İran ile olası savaşın sonuçlarını iyi düşünmeli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile İran arasında silahlı çatışmanın bölge için "felaket" olacağını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile İran arasında silahlı çatışmanın bölge için "felaket" olacağını söyledi.

Rusya'dan yapılan bugünkü açıklamada ''ABD, İran ile olası savaşın sonuçlarını iyi düşünmeli'' denildi. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile İran arasında silahlı çatışmanın bölge için "felaket" olacağını belirterek, "Böyle bir çatışma, şiddeti ve Orta Doğu’daki mülteci akınını artırır" demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile İran arasında silahlı çatışmanın bölge için "felaket" olacağını belirterek, "Böyle bir çatışma, şiddeti ve Orta Doğu’daki mülteci akınını artırır" dedi.

Putin, ülkesindeki televizyon ve radyolarda ortak yayınlanan "Doğrudan Hat" programında halkın sorularını yanıtladı. Yaklaşık 4 saat 8 dakika süren programda Putin, iç ve dış politikaya ilişkin 2 milyondan fazla sorudan 81'ni cevapladı.

Trump Umman aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi

Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD Başkanı Donald Trump'ın Umman aracılığıyla İran'da dün gece mesaj gönderdiğini iddia etti. ABD Başkanı Trump'ın mesajında İran'a saldıracakları tehdidinde bulunduğu ileri sürüldü.

İran'dan Trump'a jet yanıt

Tahran'ın mesaja yanıt olarak Umman'a İran dini lideri Hamaney'in ABD ile herhangi bir müzakereye karşı olduğunu hatırlattığı belirtildi. Ancak Trump'ın mesajının Hamaney'e iletildiği ifade edildi.

İran yönetiminin konuyla ilk yanıtının, "ABD'nin herhangi bir askeri müdahalesinin bölgesel ve uluslararası sonuçları olacaktır" şeklinde olduğu ileri sürüldü.

Suudi Arabistan: İran'ın tavrı küresel enerji arzı için tehdit

Suudi Arabistan Dışişileri Bakanı Adel al-Jubeir, İran'ın "sadırgan tutumunun" küresel enerji arzına tehdit oluşturuduğunu ileri sürdü.İran'ın uluslararası nakliyat yapan bir gemiyi vurarak, enerji arzına, petrol fiyatlarına ve dünya ekonomisine zarar verdiğini savunan al-Jubeir, "Bu durumdan dünyadaki herkes etkileniyor" dedi

Trump: İran çok büyük bir hata yaptı

İran Devrim Muhafızları'na ait internet sitesinde yapılan açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri tarafından Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Global Hawk tipi İHA'nın vurularak düşürüldüğü kaydedilmişti.

"Trump ile görüşmeye hazırım"

ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeye hazır olduğunu belirten Putin, "Rusya, ABD ile diyalog kurmaya hazır. Konuşacağımız çok şey var" ifadesini kullandı.

ABD'nin, İran'a karşı askeri müdahalede bulunması yönündeki açıklamalarını değerlendiren Putin, "ABD ile İran arasında olası silahlı çatışma, bütün bölge için felaket olur ve bunun sonuçları ABD'yi de etkileyebilir. Böyle bir çatışma, şiddeti ve Orta Doğu mülteci akınını artırır" diye konuştu.

Suriye meselesine değinen Putin, Rusya, İran, Türkiye, ABD ve diğer ülkelerin, Suriye sorununa siyasi çözüm getirmesi ve Anayasa Komitesi'ni oluşturarak, faaliyete geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Umman Körfezi'nde ülkeleri karşı karşıya getiren gemi yangnı
Umman Körfezi'nde ülkeleri karşı karşıya getiren gemi yangnı
  • Ne olmuştu?
  • İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri, ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurdu.
  • Devrim Muhafızları'na ait internet sitesinde yapılan açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri tarafından Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Global Hawk tipi İHA'nın vurularak düşürüldüğü kaydedildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >