Rusya soruşturmasında Trump'ı sevindiren gelişme: Suçlama yok

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Eski FBI Başkanı Başsavcı Robert Mueller'in, Rusya'nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde Rusların müdahalesi olduğu ve ABD Başkanı Trump'ın adaleti engellediği hakkında hazırlanan raporun incelenmesi sona erdi. ABD Adalet Bakanı Barr, rapordaki ana bulguları Kongre'deki yetkililerle paylaşarak Rusların seçimi etkilediğinin ve Trump'ın seçim kampanyası sırasında adaleti engellediğinin ispatlanamadığını açıkladı. 'Bundan sonraki süreçte neler olacak?' sorusunu cevaplandırdık.

ABD Adalet Bakanı William Barr, Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili Savcı Robert Mueller’ın bakanlığa sunduğu raporu incelemesini bitirerek rapordaki ana bulguları Kongre'deki yetkililerle paylaştı.

ABD Adalet Bakanı Barr, Kongre üyelerine Rusya soruşturması raporuna ilişkin gönderdiği 4 sayfalık bilgilendirme metninde ABD Başkanı Donald Trump veya başkanlık seçimleri kampanyasında görevli herhangi bir kimsenin seçimle ilgili olarak Rusya ile iş birliği yaptığının tespit edilmediğini bildirdi.

"Rusya siber saldırıda bulundu"

Barr, soruşturmada, Rusya’nın İnternet Araştırma Ajansı (IRA) üzerinden medyada ve sosyal medyada bilgi kirliliği ile seçim sürecinde toplumu etkilemenin yanı sıra siber saldırılarla elde edilen bilgileri yayarak seçimi etkilemeye çalıştığının tespit edildiğini kaydetti.

ABD Adalet Bakanı William Barr
ABD Adalet Bakanı William Barr

Savcı Mueller'in sosyal medyada yürütülen seçimi etkileme kampanyalarıyla ilişkili bazı Rus vatandaş ve kuruluşlarına dava açtığını hatırlatan Barr, Rusların bu faaliyetlerinde herhangi bir ABD vatandaşının veya Trump'ın kampanyasında görevli herhangi bir yetkilinin şüpheli olarak bulunmadığını bildirdi.

Barr’ın bilgilendirme metnini hazırlarken Adalet Bakanı yardımcısı Rod Rosenstein ve bazı yardımcılarıyla istişarelerde bulunduğu; ancak Mueller’la görüş alışverişinde bulunmadığı belirtildi.

Barr, raporun Trump'ı suçlu çıkarmadığı gibi, temize de çıkarmadığının altını çizdi.

Başsavcı Barr, "Bu rapor Devlet Başkanının suç işlediğinin sonucuna varmamasına rağmen, anı zamanda onu temize de çıkarmaz" dedi.

Trump: İşbirliği yok, adalete müdahale yok tam bir temize çıkma

Barr'ın raporla ilgili bilgilendirme metninin kamuoyuna yansımasının ardından kameraların karşısına geçen Trump, "İşbirliği yok, adalete müdahale yok tam bir temize çıkma" dedi.

Trump, Rusya'yla işbirliğinin hayatında duyduğu en saçma şey olduğunu da kaydetti. Trump’ın avukatlarından Rudy Giuliani de sonucun beklenenden de iyi olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

  • FBI, ABD'de Kasım 2016'da düzenlenen başkanlık seçimine, Rusya'nın Trump lehine müdahale ettiğine dair iddialarla ilgili soruşturma başlatmıştı.
  • ABD Başkanı Trump seçim kampanyasına yönelik Rusya ile gizli bir anlaşmanın olmadığını söylüyor.
  • Trump, özel yetkili savcı Robert Mueller'in Rusya soruşturmasını 100'den fazla kez 'cadı avı' olarak niteledi.
  • Soruşturmada bugüne kadar 33 kişi farklı suçlardan davalık oldu. Kremlin de seçimlere müdahale ettiği suçlamalarını reddediyor.

Özel yetkili savcı Robert Mueller
Özel yetkili savcı Robert Mueller

Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

Bundan sonra Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde ilgili komisyonlarının raporla ilgili bazı isimleri ifadeye çağırması bekleniyor. Adalet Komisyonu Başkanı Nadler Barr'ın ifadeye çağrılacağını açıkladı bile.

  • Raporun tamamının açıklanması bekleniyor ve bu süreçte Barr'ın tarafsız davranmadığı yönünde Demokratlar'dan eleştiriler de var.

Barr'ın bilgilendirme metninin kamuoyuna yansıması ülkede bir süredir devam eden azil tartışmalarını da en azından bir süreliğine durdurabilir. Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Senato'da da zaten bunun oldukça zor olduğu kaydediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >