Rusya'da son yıllarda görülen en büyük protestoların nedeni ne?

Gözaltına alınan bir protestocu.
Gözaltına alınan bir protestocu.

● Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen polisin müdahale ettiği protestolarda yüzlerce kişi gözaltına alındı.

● Rusya'daki yerel seçimlerde aday olabilmek için en az 5 bin imza toplanmasının istenmesi, adaylıkların engellenmeye çalışıldığı düşüncesi ile ülkede muhalif kesim üzerinden tepki oluşturdu.

● Söz konusu eylemlerin düzenlenmesi çağrısını, Rusya’da muhalefetin en önemli isimlerinden olan Aleksey Navalni yapmış, Navalni bunun üzerine 30 gün boyunca hapis cezasına mahkum edilmişti.

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen ve şehir yönetimi tarafından izinsiz olduğu savunulan protestoya polis müdahale ederek 300'den fazla göstericiyi gözaltına aldı.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, gösteri öncesi yaptığı açıklamada kamu düzenini sağlama sözü vererek, protestoyu "güvenlik tehdidi" olarak tanımlamıştı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Şehir Meclisi seçimlerine bağımsız adayların kaydının kabul edilmemesi nedeniyle izinsiz gösteri düzenlendi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da, Şehir Meclisi seçimlerine bağımsız adayların kaydının kabul edilmemesi nedeniyle izinsiz gösteri düzenlendi.

Geçen hafta yaklaşık 22 bin kişinin katılımıyla düzenlenen ve Moskova’da son yıllarda görülen en büyük eylem olarak nitelendirilen protestoları, Cumartesi günkü eylemler takip etti.

Moskova emniyetinin verdiği sayıya göre, biber gazıyla da müdahale edilen cumartesi günkü son protestoya 3 bine yakın kişi katıldı.

 Polis, gösteride güvenlik önlemleri aldı.
Polis, gösteride güvenlik önlemleri aldı.

Polisin aldığı güvenlik önlemleri, Moskova belediye başkanlığı binası önünde yoğunlaştı. Protestocular, "Bu kent bizim", "Utanın" ve "Özgür seçim istiyoruz" sloganları attı.

Rusya'da protesto edilen ne?

Göstericiler, yaklaşan yerel seçimlere birçok muhalif adayın katılamayacağının duyurulmasını protesto ediyor. Zira yapılan son düzenlemede yerel seçimlerde adaylık için 5 bin imza toplanması isteniyor.

Seçim yetkilileri, 30 aday adayının gerekli imzayı toplayamadıkları gerekçesiyle 8 Eylül'de yapılacak seçimlere katılamayacağını duyurmuştu.

Washington Post gazetesine yazan Vladimir Kara-Murza, bu imzayı veren muhalif kişinin aynı zamanda "özel bilgilerini devletin veritabanına aktarmayı kabul ettiğini" de dikkati çekti.

Söz konusu eylemlerin düzenlenmesi çağrısını, Rusya’da muhalefetin en önemli isimlerinden olan Aleksey Navalni yapmıştı. Bunun üzerine Navalni, 30 gün boyunca hapis cezasına mahkum edilmişti.

Aleksey Navalni kimdir?

Moskova Belediye Başkanlığı için adaylardan biri olan muhalif lider Aleksey Navalni, Moskova'da 2013 yılında yapılan yerel seçimlere de katılmış ve yüzde 27 oy almıştı.

Aleksey Navalni (ortada)
Aleksey Navalni (ortada)

Mevcut Moskova Belediyesi'nin yapısı nasıl?

45 üyesi bulunan Moskova belediye meclisi, geniş bir belediye bütçesine sahip. Meclis şu anda Kremlin yanlısı Birleşik Rusya partisinin kontrolünde bulunuyor.

Meclis üyeleri, beş yıllığına seçiliyor. 12,6 milyon kişilik nüfusa sahip Moskova’da bir sonraki seçimler 8 Eylül’de yapılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >