Savaş suçlusu eski Hırvat general 'potasyum siyanür' içerek intihar etmiş

arşiv
arşiv

Duruşma salonunda intihar eden savaş suçlusu eski Hırvat general Slobodan Praljak'ın kanında potasyum siyanür bulunduğu açıklanırken nihai ölüm sebebinin araştırmanın tamamlanması sonucunda duyurulacağı belirtildi.

Hollanda Savcılığı (OM), Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICTY) görülen "Prlic ve diğerleri" davasının 29 Kasım'daki temyiz duruşmasında çıkan karar ve duruşma sırasında savaş suçlusu eski Hırvat general Slobodan Praljak'ın intiharıyla ilgili araştırmasında ilk bulguları açıkladı. Yapılan açıklamada savaş suçlusu Praljak’ın kanında potasyum siyanür konsantrasyonu bulunduğu Praljak'ın, bu maddeye bağlı olarak kalp yetmezliğinden öldüğünün düşünüldüğü belirtildi.

Hollanda Savcılığı, duruşma salonunda intihar eden savaş suçlusu eski Hırvat general Slobodan Praljak'ın kanında potasyum siyanür konsantrasyonu bulunduğunu bildirdi.
Hollanda Savcılığı, duruşma salonunda intihar eden savaş suçlusu eski Hırvat general Slobodan Praljak'ın kanında potasyum siyanür konsantrasyonu bulunduğunu bildirdi.

Açıklamada savaş suçlusu eski generalin nihai ölüm sebebinin araştırmanın tamamlanması sonucunda duyurulacağı ifade edildi.

Savaş suçlusu eski Hırvat general Praljak'ın intiharı, bölge medyasında geniş yer almıştı

Bosna Hersek'teki "Dnevni Avaz" gazetesi, eski Hırvat yetkililerin suçlarının temyiz duruşmasında da onaylandığını yazarken, "Sözde Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti liderlerine 111 yıl mahkumiyet" başlığını kullanmıştı.

Davada yargılanan altı savaş suçlusunun dönemin Hırvatistan yönetimiyle de birlikte hareket ettiğine dikkati çeken gazetede, Bosna'daki Boşnak ve Hırvat güçleri arasındaki çatışmaların, Hırvatistan'ın da müdahil olması nedeniyle uluslararası bir karaktere sahip olduğuna işaret edilmişti.

"Oslobodjenje" gazetesi de "Suçların onayı ve Praljak'ın ölümü" başlıklı haberinde, mahkemenin verdiği kararın bir kez daha Boşnak ve Hırvat nüfusun yaşadığı Mostar şehrini böldüğüne dikkat çektmişti.

Praljak'ın intiharının, kararın açıklanmasını ertelemediğine dikkat çeken gazete, karara tepkili Hırvatların ve karardan kısmen memnun Boşnakların değerlendirmelerine de yer vermişti.

Mahkemede ne oldu?

Lahey'deki mahkeme, eski Hırvat askeri ve siyasi yetkililerin Bosna'daki savaş suçlarından yargılandığı "Prlic ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında 6 isme toplam 111 yıl hapis cezası verdi.

Altı Hırvat savaş suçlusu, Bosna'daki savaşta, ülkenin güneyindeki Boşnak halka yönelik insanlığa karşı suçlar işlemek, savaş kanunlarını ve Cenevre sözleşmelerini ihlal etmek suçlarından sorumlu tutuldu.

Sözde Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti (HR-HB) Başbakanı ve Hırvat Savunma Konseyi (HVO) Başkanı Jadranko Prlic 25 yıl, HR-HB Savunma Bakanı Bruno Stojic 20 yıl, HVO ana üs komutanı eski general Slobodan Praljak 20 yıl, Praljak'ın yardımcılığını yapan Milivoj Petkovic 20 yıl, HVO askeri polis birimi komutanı Valentin Coric 16 yıl ve esir değişimlerinden sorumlu Berislav Pusic 10 yıl hapse mahkum edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >