Seçimlerin tekrar edilmesi halinde adaylar değişecek mi?

İstanbul'da vatandaşların kullandığı oy pusulaları.
İstanbul'da vatandaşların kullandığı oy pusulaları.

31 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlerinin ardından YSK, kısıtlı seçmenin oy kullandığının tespit edildiği 3 ilçede yeniden seçim kararı aldı. Tüm dikkatin çevrildiği İstanbul'da ise AK Parti İstanbul seçimlerinin iptali ve seçimin yenilenmesi için YSK'ya olağanüstü itirazda bulunduğunu bildirdi. Son sözün YSK tarafından söylenmesi beklenirken, YSK seçimlerin tekrar edilmesine hükmettiği takdirde adayların değişip değişmeyeceği merak konusu oldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul seçimlerinin iptali ve seçimin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) olağanüstü itirazda bulundu.

Yerel yöneticilerin belirlendiği 31 Mart seçimlerinin yapılmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kısıtlı seçmenin oy kullandığının tespit edildiği 3 ilçede yeniden seçim kararı aldı.

31 Mart'ta sandık başına giden Türkiye, belediye başkanlarının yanı sıra belediye ve il genel meclis üyeleriyle muhtarlarını belirledi.

Seçimlerin tekrar edilmesi halinde vatandaşlar 2 Haziran'da tekrar sandığa gidecek.
Seçimlerin tekrar edilmesi halinde vatandaşlar 2 Haziran'da tekrar sandığa gidecek.

Çoğu ilde seçimler sonuçlanıp yeni belediye başkanları görevlerine başlarken, birbirine yakın oyların alındığı bazı yerlerde ise itirazlar öne çıktı.

İtirazlar nedeniyle İstanbul'un Maltepe ilçesinde sayımlar sürerken, YSK 3 ilçede ise seçimlerin yenilenmesi yönünde karar aldı.

Buna göre kısıtlı kişilerin oy kullandığı belirlenen Artvin'in Yusufeli, Denizli'nin Honaz ve Kırıkkale'nin Keskin ilçelerinde seçmen 2 Haziran'da yeniden sandık başına gidecek.

YSK 3 ilçede seçimin tekrar edilmesine hükmetti.
YSK 3 ilçede seçimin tekrar edilmesine hükmetti.

2 Haziran'da aynı adaylarla mı yarışacak?

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'nın haberine göre, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım’a bir muhabir bu soruyu iletti. “Seçim yenilenirse tekrar aday olacak mısınız?” AK Parti İBB Adayı Bşnali Yıldırım soruyu şöyle yanıtladı:

  • “YSK’nın kararları ortada yokken, bu şekilde bir öngörüde bulunmak anlam ifade etmez. YSK’nın vereceği karar neyse ona göre herkes durumunu değerlendirecek ve bir yol haritası çizecek. YSK mazbatayı kime verirse başkan odur…

Oy kullanma işlemi sırasında kimlikler böyle kontrol edildi.
Oy kullanma işlemi sırasında kimlikler böyle kontrol edildi.

'Seçimlerin tekrar edilmesi durumunda aday değiştirmek mümkün mü?'

Yerel seçimlere ilişkin tüm kararlarda bakılan ve son dönem neredeyse herkesin ezberlediği Mahalli İdareler Seçimi Kanunu’nun 16’ncı maddesi şöyle diyor:

“Adayların ilanından sonra, adaylıktan istifa, seçim sonuna kadar nazarı itibara alınmaz. Ancak, bu gibiler seçilmiş bulunurlarsa, istifaları hüküm ifade eder ve yerlerine kendilerinden sonra gelenler seçilmiş sayılırlar. Ölüm halinde de aynı şekilde hareket edilir…”

YSK da bu maddeden yola çıkarak, 2014’te yapılan bir itirazı dikkate almamış.

Oy kullanma işleminde kullanılan 'EVET' mührü.
Oy kullanma işleminde kullanılan 'EVET' mührü.

İstifa eden veya ölen kişinin yerine bir başkasının konulmasının imkansız olduğunu belirttiği 43 numaralı kararında aynen şu hükmü vermiş:

  • “Adayların kesin olarak ilanından sonra istifaların ve ölümlerin dikkate alınması mümkün değildir…”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >