Skytrax'tan geçtiğimiz yıl ayrılan THY 3 yıldıza düşürüldü

THY'nin geçtiğimiz yıl ayrıldığını duyurduğu Skytrax, skandal bir karara imza attı.
THY'nin geçtiğimiz yıl ayrıldığını duyurduğu Skytrax, skandal bir karara imza attı.

● Yolcu deneyimlerine göre havayollarını değerlendiren ve her yıl farklı alanlarda ödüller dağıtan Skytrax, 4 yıldızlı Türk Hava Yolları’nı (THY) bu yıl 3 yıldıza düşürdüğünü duyurdu.

● Geçtiğimiz yıl THY Basın Müşavirliği, "Türk Hava Yolları, Skytrax derecelendirmelerine katılmama kararı aldı." diyerek şirketle olan bağını sonlandırmıştı.

● Son güncellemeyle birlikte THY, Ryanair ve Easyjet gibi düşük maliyetli havayolu şirketleri ile aynı kategoride yer aldı!

Birleşik Krallık menşeli Skytrax, danışmaya dayalı uçuş araştırmaları yapan servis, uluslararası seyahat muayenelerinde en iyi kabin kadrosu, havalimanı, havayolları, havayolu dinlenme salonu, uçaklar içindeki eğlence, güvertedeki ikram ve diğer unsurları tespit eden bir firma olarak faaliyet gösteriyor.

Yolcu deneyimlerini değerlendirerek havayolu şirketlerini yıldız sayısına göre kategorize eden ve her yıl farklı alanlarda ödüller dağıtan Skytrax skandal bir karara imza attı.

Türk Hava Yolları'nın (THY), ABD'li uçak imalatçısı Boeing'e sipariş verdiği '787 - Dreamliner' uçağın iç görünümü.
Türk Hava Yolları'nın (THY), ABD'li uçak imalatçısı Boeing'e sipariş verdiği '787 - Dreamliner' uçağın iç görünümü.

3 yıldıza düşürdü

Skytrax günah mı çıkarıyor?

Geçtiğimiz yıl THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, dünyanın en çok ülke ve uluslararası destinasyonuna uçan havayolu şirketi THY'nin özellikle son yıllarda kapsamlı hizmet skalasına dahil ettiği pek çok yenilikle misafirlerinin uçuş deneyimlerini kusursuzlaştırmayı hedeflediği belirtildi.

Havacılık araştırma şirketi Skytrax
Havacılık araştırma şirketi Skytrax

Geçtiğimiz yıl ayrılmıştı

Açıklamada, yolcu memnuniyetini ve deneyimini birinci önceliği addeden bayrak taşıyıcı havayolunun yolcuların markaya yönelik derecelendirmesi ve geri dönüşlerinden edindiği birikim ile ürün, hizmet ve kalite süreçlerini geliştirme yönündeki adımlarını kararlılıkla sürdüreceği aktarılarak, "Türk Hava Yolları, Skytrax derecelendirmelerine katılmama kararı aldı." ifadelerine yer verildi.

THY, geçen yıl kazanılan ödülü almamıştı

Geçtiğimiz yıl şirketle artık çalışmayacağını duyuran THY, geçtiğimiz yılki değerlendirmelerde ödül kazanmasına rağmen ödülü almaya herhangi bir temsilci göndermemişti.

THY'nin 3 yıldıza düşürülmesinin ardından şirketin objektifliği de tartışmaya açılmış oldu. Bu değerlendirmenin ardından vatandaşlar sosyal medya üzerinden şirkete tepki gösterdi.

THY, geçtiğimiz yıl danışmanlık yapan şirketle çalışmalarını sonlandırdığını duyurmuştu.
THY, geçtiğimiz yıl danışmanlık yapan şirketle çalışmalarını sonlandırdığını duyurmuştu.

5 yıldız hedefti

Hedef olarak da 5’inci yıldızı alması öngörülen THY, Avrupa’da ilk 5 yıldızı Lufthansa'nın almasının ardından THY geçen yıl bir açıklama yaparak Skytrax’ten çıktığını duyurmuştu.

Şirkete göre 5 yıldızlı 10 havayolunu şirketi bulunuyor. Uzmanlar bu 10 havayolunun hiçbirine itiraz edilmediğini fakat THY'nin de en az bu 10 şirket kadar kaliteli bir hizmet sunduğu konusunda hem fikir.

  • 5 yıldız bulunan bazı havayolları şirketleri şöyle: Cathay Pacific, EVA Airways, Garuda, Hainan, Japan, Lufthansa, Qatar ve Singapur.

Üç yıldız kategorisindeki Afrikalı ve Asyalı bazı havayolları ile aynı kefeye konulan THY,

Yani Skytrax’e göre Atlasglobal, THY’den daha iyi bir havayolu…

Atlasglobal 4 yıldız

Yine Türkiye firması İstanbul merkezli Atlasglobal ise listede '4 yıldızlı havayolları' arasında yer alıyor.

 Atlasglobal, havacılık araştırma şirketi Skytrax tarafından
Atlasglobal, havacılık araştırma şirketi Skytrax tarafından

Ücretli rapor hazırlıyor

İngiltere merkezli şirket, havayolu şirketlerine ücretli rapor hazırlıyor. Business veya ekonomi sınıflı havayolu hem haber verilerek hem de habersiz denetleniyor. Ayrıca Skytrax, yolcular arasında anket düzenleyerek havayollarına yıldız veriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >