Soğuk Savaş hakkında muhtemelen daha önceden duymadığınız 8 ilginç bilgi

Soğuk savaş nasıl başladı, başlamasının nedeni neydi, kimler bu savaşın içerisindeydi? Bu sorulara kısaca (çok kısaca) şöyle diyebiliriz; Soğuk Savaş, Doğu(Sovyetler Birliği başta olmak üzere) ve Batı (ABD başta olmak üzere) ülkelerinin birçoğunun dahil olduğu uzun bir savaş sürecini kapsamaktadır. Bugün sizlere 44 yıllık bu uzun süreç hakkında muhtemelen hiç duymadığınız bazı bilgileri derledik.

Sovyetler Birliği ve ABD neredeyse ortak bir Uzay Araştırmalar Merkezi kuruyordu. Fakat Kennedy’nin suikastle öldürülmesi sonrası yeni ABD başkanı olan Johnson Sovyetler’e güven vermediği için proje rafa kalktı.

Lyndon B. Johnson ve John F. Kennedy
Lyndon B. Johnson ve John F. Kennedy

“Soğuk Savaş” kavramı tüm zamanların en iyi distopik kitaplarına imza atan George Orwell’ın ‘Hayvan Çiftliği’ isimli kitabından alınmadır.

Çek Cumhuriyeti ile Almanya sınırında bulunan geyikler günümüzde bile sınırın diğer tarafına geçmemektedir. Çünkü Soğuk Savaş zamanında iki ülkenin sınırında elektrikli teller bulunuyordu.

Bu zamana kadar patlatılan en büyük atom bombası Çar isimli Sovyet silahıdır. Sovyetlerin gerçekleştirdiği bu tatbikatta bombanın etkisiyle oluşan toz bulutu 8848 metrelik Everest Dağı’nın tam 7 katı üstüne kadar çıktı.

Çar bombası
Çar bombası

1945 yılında Sovyetler Birliği’nden ABD büyükelçiliğine ziyarete gelen bir grup çocuk ABD büyükelçisine mühür hediye etti. 7 yıl sonra mührün içerisine gizlenmiş ses kayıt cihazı çıktı.

3. Dünya ülkesi kavramı da Soğuk Savaş Dönemi’nde ortaya çıktı. Buna göre 1. dünya ülkeleri ABD ve müttefikleriyken 2. dünya ülkeleri Sovyetler ve müttefikleriydi. İsviçre’nin de dahil olduğu geri kalan ülkeler ise 3. dünya ülkesi olarak adlandırılıyordu.

ABD, Sovyetlerle girdiği uzay teknolojileri rekabetinde üstünlüğünü kanıtlamak için uydumuz olan ayı patlatmayı planladı. Bu plan daha sonradan iptal edildi.

ABD savunma sanayisi, pilotları fırlatan mekanizmayı denemek için o dönem bolca sarhoş hale getirilen ayı kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >