Sürücülere hayat kurtaracak uyarı

Yaklaşan kış mevsimi öncesi araçlarda kış bakımı çalışmaları başladı. Kışı sorunsuz geçirmek isteyen sürücüler, lastik, motor, silecek ve akü gibi araç aksamlarını kontrol ettirmek için oto tamircilerinin yolunu tutarken, ilgililer de sürücüleri araçlarının kış bakımını yaptırması konusunda uyardı.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık yaptığı açıklamada, araçlarda kış bakımın yapılmasının sürücüler için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Sürekli kullanıldığı için lastik, şarj, marş dinamosu, silecek gibi aksamların çabuk yıprandığına ya da işlevini kaybettiğine dikkati çeken Anık, kışın sert koşulları nedeniyle bunların sürücülere trafikte sorun yaratabileceğini, bu yüzden araçların kış öncesi bakımdan geçirilerek eskiyen parçaların değiştirilmesini ve araçların kışa hazırlanması gerektiğini kaydetti.
"Düşük maliyetlerle hayatınızı kurtarır"
İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan da araçların yıllık periyodik bakımlarının yanı sıra mevsim geçişlerinde kontrolünün yapılması gereken aksamlarının olduğunu belirtti.

Sürücülerin bakım yaptırdığı takdirde rahat bir kış geçirebileceğini dile getiren Heppekcan, "Bunların maliyeti çok küçük ancak can ve mal güvenliği açısından paha biçilemeyecek bakımlar. Kışın sileceklerin verimli ve doğru çalışması çok önemli. Işık sistemlerinin kontrol edilmesi, sıkıntılarının giderilmesi gerekiyor. Kış lastiği gerekmeyen bölgelerde lastik basınçları daha alçak seviyede tutulmalı, soğuk bölgelerde ise kar lastiği kullanılmalı. Isıtma ve fren sistemleri kontrol edilmeli, eksikler giderilmeli" dedi.
"Düşük maliyetlerle hayatınızı kurtarır" İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan da araçların yıllık periyodik bakımlarının yanı sıra mevsim geçişlerinde kontrolünün yapılması gereken aksamlarının olduğunu belirtti. Sürücülerin bakım yaptırdığı takdirde rahat bir kış geçirebileceğini dile getiren Heppekcan, "Bunların maliyeti çok küçük ancak can ve mal güvenliği açısından paha biçilemeyecek bakımlar. Kışın sileceklerin verimli ve doğru çalışması çok önemli. Işık sistemlerinin kontrol edilmesi, sıkıntılarının giderilmesi gerekiyor. Kış lastiği gerekmeyen bölgelerde lastik basınçları daha alçak seviyede tutulmalı, soğuk bölgelerde ise kar lastiği kullanılmalı. Isıtma ve fren sistemleri kontrol edilmeli, eksikler giderilmeli" dedi.
"Gereken duyarlılık gösterilmiyor"
Heppekcan, sürücüleri kış bakımı konusunda uzun yıllardır uyardıklarını, son yıllarda az da olsa bir farkındalık oluştuğunu aktararak, "Yine de tam anlamıyla gereken duyarlılık gösterilmiyor. Bizde yazlık ve kışlık bakımlar maalesef tam oturmadı, sürücülerimiz bunu benimsemedi. 'Nasıl olsa yılda bir kez periyodik bakımları yapılıyor' diye düşünülüyor ve ihmal ediliyor. Mevsim geçişlerinde yapılmayan bazı kontroller trafik kazalarına neden oluyor." diye konuştu.

Kışlık bakımların maliyetinin çok düşük olduğunu vurgulayan Heppekcan, şunları kaydetti:

"Fiyatları o kadar uygun ki canınızı, aracınızı riske atacak kadar büyük maliyetler değil. Çok küçük paralarla hayatınız kurtulabilir. Hava basınçlarının, lastik dişlerinin, ışık ve fren sistemlerin kontrolü, antifriz konulması çok cüzi paralar. Ayrıca soğuk havalarda yağ donar, incelir, normalde 6 ayda bir değişmeli, buna dikkat edilmezse motor ve şanzımanlarda hasarlara neden olabilir, karşımıza büyük faturalar çıkabilir."
"Gereken duyarlılık gösterilmiyor" Heppekcan, sürücüleri kış bakımı konusunda uzun yıllardır uyardıklarını, son yıllarda az da olsa bir farkındalık oluştuğunu aktararak, "Yine de tam anlamıyla gereken duyarlılık gösterilmiyor. Bizde yazlık ve kışlık bakımlar maalesef tam oturmadı, sürücülerimiz bunu benimsemedi. 'Nasıl olsa yılda bir kez periyodik bakımları yapılıyor' diye düşünülüyor ve ihmal ediliyor. Mevsim geçişlerinde yapılmayan bazı kontroller trafik kazalarına neden oluyor." diye konuştu. Kışlık bakımların maliyetinin çok düşük olduğunu vurgulayan Heppekcan, şunları kaydetti: "Fiyatları o kadar uygun ki canınızı, aracınızı riske atacak kadar büyük maliyetler değil. Çok küçük paralarla hayatınız kurtulabilir. Hava basınçlarının, lastik dişlerinin, ışık ve fren sistemlerin kontrolü, antifriz konulması çok cüzi paralar. Ayrıca soğuk havalarda yağ donar, incelir, normalde 6 ayda bir değişmeli, buna dikkat edilmezse motor ve şanzımanlarda hasarlara neden olabilir, karşımıza büyük faturalar çıkabilir."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >