Takasa başladılar! 5 muz 2 yumurtaya saç kesimi

Venezuela'da ekonomik kriz hat safhada.
Venezuela'da ekonomik kriz hat safhada.

Venezuela'da kıtlık hat safhaya ulaştı ve ekonomik kriz takas sistemini de beraberinde getirdi. 5 muz ve 2 yumurta karşılığında saç kesimi yapmak mümkün hale geldi!

Venezuela'da siyasi krizin ekonomik yansımaları ve sosyal alanda oluşturduğu tahribat kısa sürede düzeltilebilecek gibi görünmüyor. Her gün değişen fiyatlar, yerel para birimi Bolivar'in dolar karşısındaki değerinde resmi kur ile serbest piyasa arasında 80 kata ulaşan farklılık, eriyen maaşlar ve bir de bunun üstüne eklenen nakit para sıkıntısı, Venezuelalıların yaşamını her açıdan zorlaştırmış durumda. Venezuela'da yaşanan kriz beraberinde gıda kıtlığı gibi temel sorunları da gündeme getiriyor.

Takas sistemi başladı

Bloomberg'de yer alan habere göre, kriz nedeniyle vatandaşlar arasında yaygınlaşan "takas ekonomisi"ne değinildi. Yer alan haberde, "Birinde bir şeyden çok fazla ve başka bir şeyden çok az varsa, bir aranjman yapılabilir. Lise arkadaşlarım ile pirinç için mısır unu, görümcemle yağ için yumurta takas ettim. Sokak satıcıları da takas yapıyorlar, örneğin bir kilo unun ödemesi için bir kilo şeker alıyorlar" ifadeleri kullanıldı.

Venezuela'da market rafları boş kaldı.
Venezuela'da market rafları boş kaldı.

Peçete ver yemek ye!

Diş macunundan bebek formülüne her şeyin takas edilmesine olanak tanıyan Facebook sayfaları ve sohbet odası grupları olduğu belirtilerek, "Kırsal kesimde bir berber, avize ağacı, muz veya yumurta için saç kesiyor. Moto-taksi sürücüleri sizi bir karton sigara için gitmeniz gereken yere ulaştırıyor. En sevdiğim Meksika restoranlarından birinin sahipleri, birkaç paket kağıt peçete karşılığında bir tabak burrito (bir çeşit dürüm), enchilada (böreğe benzeyen acılı bir yemek), tamale (mısır unu ile kıyma ve kırmızı biberle yapılan Meksika yemeği) ve tako sunuyor. Ofisime yakın bir fast food restoranında, kasada çalışan adam, 800 bin Bolivar ile geri dönme sözüme karşılık, ödemeden tavuk, pilav ve sebze siparişimi alıp gitmeme izin verdi. Bu tür bir güven ile hareket, birkaç yıl önce hiç duyulmamıştı" denildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >