Tarihi tersine çevirsek ne olurdu?

Alternatif dünya tarihi nasıl olurdu?
Alternatif dünya tarihi nasıl olurdu?

Dünya tarihine damga vuran olayların tam tersi yaşansaydı neler olurdu diye düşündünüz mü hiç?Alternatif tarih uzmanları tarihte yaşanmış 10 önemli olayı bizim tersine çevirdi ve bambaşka bir dünya ortaya çıktı.

Napolyon veya Hitler savaşı kaybetmeseydi yada Kennedy suikaste uğramasaydı dünyada nasıl değişimler olurdu?

Tüm dünyanın İngilizce konuşmasına tek bir olay sebep olmuş olabilir mi?

Şuanda kullandığımız teknolojinin gelişim sürecinin hızlandıran faktör ne?

Tarihte yaşanan bazı olaylar tüm dünyanın kaderini etkiliyor. Alternatif tarih uzmanları yaşanmış 10 olayı tersine çevirdi ve çok farklı bir dünya ortaya çıktı.

İşte tarihin ters yüz edilmiş hali:

1. Woodrow Wilson Amerikan Başkanı seçilmeseydi?

                                    Sonuç: II. Dünya Savaşı gerçekleşmezdi.
Gore Vidal'in 1995'de yazdığı romanında, genç bir matematik dehası Smithsonian'a çağrılır ve bu çocuk, 1939'da II. Dünya Savaşını öngörür.  Bu savaşı engellemek isteyen genç, tarihte bir yolculuğa başlar ve savaşın kaynağını arar.
Bulduğuysa, Başkan Woodwor Wilson'ın hatalarının II. Dünya Savaşı'na yol açtığıdır.
1. Woodrow Wilson Amerikan Başkanı seçilmeseydi? Sonuç: II. Dünya Savaşı gerçekleşmezdi. Gore Vidal'in 1995'de yazdığı romanında, genç bir matematik dehası Smithsonian'a çağrılır ve bu çocuk, 1939'da II. Dünya Savaşını öngörür. Bu savaşı engellemek isteyen genç, tarihte bir yolculuğa başlar ve savaşın kaynağını arar. Bulduğuysa, Başkan Woodwor Wilson'ın hatalarının II. Dünya Savaşı'na yol açtığıdır.
2. Protestan Reformu gerçekleşmeseydi?

                                    Sonuç: Hristiyanlık hüküm sürmeye devam ederken bilimsel gelişmeler çok daha ertelenirdi.Kingsley Amis'in ödüllü romanına göre, Martin Luther Katolik Kilisesi ile uzlaşsaydı, sonunda Papa olurdu ve bu bildiğimiz Avrupa'yı bambaşka bir yer yapardı. Avrupa 1976'ya kadar Vatikan tarafından yönetilirdi, teknolojik gelişmeler yavaşlardı ve elektrik yasaklanırdı.
2. Protestan Reformu gerçekleşmeseydi? Sonuç: Hristiyanlık hüküm sürmeye devam ederken bilimsel gelişmeler çok daha ertelenirdi.Kingsley Amis'in ödüllü romanına göre, Martin Luther Katolik Kilisesi ile uzlaşsaydı, sonunda Papa olurdu ve bu bildiğimiz Avrupa'yı bambaşka bir yer yapardı. Avrupa 1976'ya kadar Vatikan tarafından yönetilirdi, teknolojik gelişmeler yavaşlardı ve elektrik yasaklanırdı.
3. Küba Füze Krizi büyük çaplı bir savaşa yol açsaydı?

                                    Sonuç: Nükleer'in yaygınlaşması dururdu. Amerika hariç.Alternatif tarih önerilerine verilen en prestijli ödül olan Sidewise Ödülü'nün sahibi Brendon Dubois'in romanına göre, eğer Amerikan Askeri Güçleri, Başkan Kennedy'nin Küba'yla barış imzalamasını engelleseydi, Amerika Küba'yı işgal ederdi. Bu da nükleer bir savaşa yol açardı. Sovyet Birliği yok olur, Çin Komünist Partisi dağılır ve Asya'da milyonlarca insan ölürdü. Amerika da bu arada New York, Washington ve Miami gibi şehirleri kaybederdi. Bütün ülkeler nükleer silahlanmayı bıraksa da Amerika buna devam ederdi.
3. Küba Füze Krizi büyük çaplı bir savaşa yol açsaydı? Sonuç: Nükleer'in yaygınlaşması dururdu. Amerika hariç.Alternatif tarih önerilerine verilen en prestijli ödül olan Sidewise Ödülü'nün sahibi Brendon Dubois'in romanına göre, eğer Amerikan Askeri Güçleri, Başkan Kennedy'nin Küba'yla barış imzalamasını engelleseydi, Amerika Küba'yı işgal ederdi. Bu da nükleer bir savaşa yol açardı. Sovyet Birliği yok olur, Çin Komünist Partisi dağılır ve Asya'da milyonlarca insan ölürdü. Amerika da bu arada New York, Washington ve Miami gibi şehirleri kaybederdi. Bütün ülkeler nükleer silahlanmayı bıraksa da Amerika buna devam ederdi.
4. Amerika Başkanı Kennedy suikast sonucu hayatını kaybetmeseydi?

                                    Sonuç: Cumhuriyetçiler 30 yıl boyunca her şeçimi kazanırdı.Tarihin en ilgi çeken olaylarından birisi olan Kennedy Suikasti gerçekleşmeseydi; Kennedy, Vietnam Savaşı'nı yarıda keserdi. Halk tarafından belki de en çok sevilen başkan olan Kennedy, başkanlık görevini kardeşi General Kennedy'e devrederdi.
4. Amerika Başkanı Kennedy suikast sonucu hayatını kaybetmeseydi? Sonuç: Cumhuriyetçiler 30 yıl boyunca her şeçimi kazanırdı.Tarihin en ilgi çeken olaylarından birisi olan Kennedy Suikasti gerçekleşmeseydi; Kennedy, Vietnam Savaşı'nı yarıda keserdi. Halk tarafından belki de en çok sevilen başkan olan Kennedy, başkanlık görevini kardeşi General Kennedy'e devrederdi.
5. Almanya İngiltere’yi denizden işgal etseydi?

                                    Sonuç: II. Dünya Savaşı daha erken biterdi ama Hitler gene de kaybederdi.Fransa'yı ele geçirdikten sonra Almanya, İngiltere’ye denizden saldırmayı düşündü ama bu plan hiçbir zaman gerçekleşmedi. Royal Sandhurst Askeri Akademisi eğer bu strateji uygulansaydı neler olacağı hakkında bir oyun-savaş simülasyonu gerçekleştirdi. Bu simülasyona göre, Almanlar denizden saldırmaya yeltenseydi İngiltere donanması tarafından bozguna uğratılırdı ve çok büyük yaralar alırdı. Bu da Almanya’nın güç kaybetmesine yol açar ve II. Dünya Savaşı'nın sonuçlanmasını hızlandırırdı.
5. Almanya İngiltere’yi denizden işgal etseydi? Sonuç: II. Dünya Savaşı daha erken biterdi ama Hitler gene de kaybederdi.Fransa'yı ele geçirdikten sonra Almanya, İngiltere’ye denizden saldırmayı düşündü ama bu plan hiçbir zaman gerçekleşmedi. Royal Sandhurst Askeri Akademisi eğer bu strateji uygulansaydı neler olacağı hakkında bir oyun-savaş simülasyonu gerçekleştirdi. Bu simülasyona göre, Almanlar denizden saldırmaya yeltenseydi İngiltere donanması tarafından bozguna uğratılırdı ve çok büyük yaralar alırdı. Bu da Almanya’nın güç kaybetmesine yol açar ve II. Dünya Savaşı'nın sonuçlanmasını hızlandırırdı.
6. Napolyon Rusya'da ordusunun büyük bir bölümünü kaybetmeseydi?

                                    Sonuç: Güney Amerika'da devrim gerçekleşirdi.İlk alternatif tarih yayınlarından birisi olan "Napolyon ve Dünyanın Fethi"ne göre, Napolyon ordusunun büyük bir bölümünü Moskova'da kaybetmeseydi Waterloo Savaşı'nı kazanırdı. Bunun sonucunda ise Napolyon, imparatorluğunun sınırlarını genişletmeye olan isteğini kaybederdi. (Çünkü kişisel serveti azalmaya başlardı.) İngiltere, ekonomik olarak büyük sıkıntılar çeker ve birçok insan açlıktan ölürdü. Şair Gordon Byron idam edilirdi ve bu da Güney Amerika'da bir isyan ve devrime sebep olurdu.
6. Napolyon Rusya'da ordusunun büyük bir bölümünü kaybetmeseydi? Sonuç: Güney Amerika'da devrim gerçekleşirdi.İlk alternatif tarih yayınlarından birisi olan "Napolyon ve Dünyanın Fethi"ne göre, Napolyon ordusunun büyük bir bölümünü Moskova'da kaybetmeseydi Waterloo Savaşı'nı kazanırdı. Bunun sonucunda ise Napolyon, imparatorluğunun sınırlarını genişletmeye olan isteğini kaybederdi. (Çünkü kişisel serveti azalmaya başlardı.) İngiltere, ekonomik olarak büyük sıkıntılar çeker ve birçok insan açlıktan ölürdü. Şair Gordon Byron idam edilirdi ve bu da Güney Amerika'da bir isyan ve devrime sebep olurdu.
7. Charles Lindbergh 1940'da Amerika Başkanı seçilseydi?

                                    Sonuç: Amerika Nazilerin yanında savaşa katılırdı.Philit Roth'ın çok satan romanı "The Plot Against America (2012)" , bize kahraman Amerikan pilotu Charles Lindbergh Franklin Roosevelt'i seçimlerde mağlup edebilseydi olacaklardan bahsediyor. Yahudi düşmanı Lindbergh öncelikle sıkıyönetim ilan edip muhalifleri hapse attırırdı. Sonrasında ise, Amerika Nazi Almanya'sıyla beraber II. Dünya Savaşına katılırdı.
7. Charles Lindbergh 1940'da Amerika Başkanı seçilseydi? Sonuç: Amerika Nazilerin yanında savaşa katılırdı.Philit Roth'ın çok satan romanı "The Plot Against America (2012)" , bize kahraman Amerikan pilotu Charles Lindbergh Franklin Roosevelt'i seçimlerde mağlup edebilseydi olacaklardan bahsediyor. Yahudi düşmanı Lindbergh öncelikle sıkıyönetim ilan edip muhalifleri hapse attırırdı. Sonrasında ise, Amerika Nazi Almanya'sıyla beraber II. Dünya Savaşına katılırdı.
8. Amerikan İç Savaşı'nı Güney Eyaletleri kazansaydı?

                                    Sonuç: Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulması 1960'da gerçekleşirdi.Amerikan iç savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'daki yönetimi ile bu ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti arasında gerçekleşen çok geniş ölçekli bir iç savaştır. Look Dergisi'nin 1960 yılında yayınladığı makaleye göre köleliğin kaldırılmamasını isteyen Güney Eyaletler savaşı kazansaydı Amerikan Başkanı Abraham Lincoln'ın köleliği kaldırma girişimleri sonuç bulamazdı ve Amerika Birleşik Devletleri 1960 yılınca ancak kurulabilirdi. Başkent, Washington'dan Ohio'ya taşınırdı. Amerika, Alaska'yı Ruslardan satın alacak maddi güce sahip olamazdı ve Texas Eyaleti 1878 yılında (iç savaştan 15 yıl sonra) bağımsızlığını ilan ederdi. Uluslararası baskılar, Güney Yönetimi'nin, köleliği kaldırmasını sağlardı ama bu çok daha uzun bir sürede gerçekleşirdi. Kısacası, iki dünya savaşından sonra ancak Amerika birleşik bir devlet olabilirdi.
8. Amerikan İç Savaşı'nı Güney Eyaletleri kazansaydı? Sonuç: Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulması 1960'da gerçekleşirdi.Amerikan iç savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'daki yönetimi ile bu ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti arasında gerçekleşen çok geniş ölçekli bir iç savaştır. Look Dergisi'nin 1960 yılında yayınladığı makaleye göre köleliğin kaldırılmamasını isteyen Güney Eyaletler savaşı kazansaydı Amerikan Başkanı Abraham Lincoln'ın köleliği kaldırma girişimleri sonuç bulamazdı ve Amerika Birleşik Devletleri 1960 yılınca ancak kurulabilirdi. Başkent, Washington'dan Ohio'ya taşınırdı. Amerika, Alaska'yı Ruslardan satın alacak maddi güce sahip olamazdı ve Texas Eyaleti 1878 yılında (iç savaştan 15 yıl sonra) bağımsızlığını ilan ederdi. Uluslararası baskılar, Güney Yönetimi'nin, köleliği kaldırmasını sağlardı ama bu çok daha uzun bir sürede gerçekleşirdi. Kısacası, iki dünya savaşından sonra ancak Amerika birleşik bir devlet olabilirdi.
9. Hitler Rusya'yı ele geçirebilseydi?

                                    Sonuç: Hitler, tarihe çok sevilen bir lider olarak geçerdi.Robert Harris'in romanı Fatherland'de, Nazi Almanya'sı 1942'de Rusya'yı başarıyla ele geçiriyor ve İngilizlerin Enigma'nın şifresinin kırıldığını öğreniyor. Bunun sonucunda Naziler, işlerini sağlama alıp barış yapıyorlar. Propagandanın büyüsü sayesinde de Hitler tarihe çok sevilen bir lider olarak geçiyor. Bu tabii ki alternatif bir örnek, ama Harris'in romanı birçok tarihçi tarafından çok başarılı ve gerçekte olacaklara paralel olarak kabul ediliyor.
9. Hitler Rusya'yı ele geçirebilseydi? Sonuç: Hitler, tarihe çok sevilen bir lider olarak geçerdi.Robert Harris'in romanı Fatherland'de, Nazi Almanya'sı 1942'de Rusya'yı başarıyla ele geçiriyor ve İngilizlerin Enigma'nın şifresinin kırıldığını öğreniyor. Bunun sonucunda Naziler, işlerini sağlama alıp barış yapıyorlar. Propagandanın büyüsü sayesinde de Hitler tarihe çok sevilen bir lider olarak geçiyor. Bu tabii ki alternatif bir örnek, ama Harris'in romanı birçok tarihçi tarafından çok başarılı ve gerçekte olacaklara paralel olarak kabul ediliyor.
10. Romalılar Varus Savaşını kazansaydı?

                                    Sonuç: Dünyada kimse İngilizce konuşmuyor olurdu.Robert Cowley tarafından düzenlenen "What If?" makalesine göre, Roman lejyonları ve Germenler arasındaki Varus Savaşı'nı Romalılar kazansaydı Dünya Tarihi tamamen bambaşka olurdu. Roma İmparatorluğu, tarih sahnesinden daha geç silinirdi ve bu da İngilizce'nin yok oluşuna sebep olurdu. (Varus Savaşı'nda Germenler tarafından pusuya düşürülen ve büyük bir yenilgi alan Romalılar bir daha Cermanya'yı fethetmeye davranamadı.)
10. Romalılar Varus Savaşını kazansaydı? Sonuç: Dünyada kimse İngilizce konuşmuyor olurdu.Robert Cowley tarafından düzenlenen "What If?" makalesine göre, Roman lejyonları ve Germenler arasındaki Varus Savaşı'nı Romalılar kazansaydı Dünya Tarihi tamamen bambaşka olurdu. Roma İmparatorluğu, tarih sahnesinden daha geç silinirdi ve bu da İngilizce'nin yok oluşuna sebep olurdu. (Varus Savaşı'nda Germenler tarafından pusuya düşürülen ve büyük bir yenilgi alan Romalılar bir daha Cermanya'yı fethetmeye davranamadı.)
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >