TEKNOFEST neden önemli? Selçuk Bayraktar canlı yayında açıkladı

Selçuk Bayraktar, İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunduğu Güvenli Bölge programına konuk oldu.
Selçuk Bayraktar, İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunduğu Güvenli Bölge programına konuk oldu.

● İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla her hafta GZT sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan Güvenli Bölge, dün Atatürk Havalimanı'na kurulan TEKNOFEST alanındaydı.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın konuk olduğu programda önemli noktalara işaret edildi. Bayraktar, milli teknoloji hamlesinin 7'den 77'e sahiplenilmesinin ancak bir toplumsal seferberlikle olabileceğinin altını çizerken, gençlerin Nuri Demirağ'lar gibi önünün kesilmemesinin ancak tüm toplumun sahiplenmesiyle olabileceğine işaret etti.

● "İnsanlık vazifemiz, toplumsal vazifemiz, bunun yanında vatandaşlık vazifemiz. Muhakkak bu teknolojileri ülkemizin istikbali için geliştirmek durumundayız." diyen Bayraktar, "TEKNOFEST, bir değil binlerce Cezeri, binlerce Akıncı, yüzlerce Hürkuş, Gökbey, ANKA gibi girişimleri doğuracak tohumların atıldığı festival." dedi.

Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Atatürk Havalimanı'nda büyük bir ilgiyle dün başladı.

Festivalin ilk günün akşamında T3 Vakfı Mütevelleti Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar GZT'nin her salı yayımlanan programı Güvenli Bölge'nin konuğu oldu.

TEKNOFEST neden önemli?

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunduğu programda önemli konular hakkında açıklamalarda bulunan Bayraktar, 'TEKNOFEST neden önemli?' sorusunu canlı yayında cevapladı.

"Tüm toplumla birlikte olma imkanı var"

TEKNOFEST'in milli teknoloji hamlesinin toplumsallaştığı yer olduğunun altını çizen Selçuk Bayraktar, "Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı olarak biz birçok faaliyette bulunuyoruz. Yapay zekadan, siber güvenliğe, robotik kodlamaya kadar binlerce gencimize eğitim veriyoruz. Binlerce gence dokunuyoruz ama orada seçme bir kitle ile iletişim halindesiniz. En yetenekli ve hayal gücü derinlemesine olan çocuklarla. Burada ise tüm toplumla birlikte olma imkanı var." dedi.

Güvenli Bölge dün Atatürk Havalimanı'ndaki TEKNOFEST festival alanındaydı.
Güvenli Bölge dün Atatürk Havalimanı'ndaki TEKNOFEST festival alanındaydı.

"Bir tane Akıncı yapmakla bahar gelmiyor"

İmkan verilmesi halinde birçok şeyi başarabilecek gençlerin olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Bir tane Akıncı yapmakla bahar gelmiyor. İmkan verilse neler yapacak gençlerimiz var. Özellikle Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'ndaki çalışmalarımızda gördük. Proje ödevleri verdik. Ne kadar dar imkanlarla insanların neler yapabildiğini görünce bunun muhakkak toplumsallaşmasıyla ilgili fikirlerimiz iyice netleşti." şeklinde konuştu.

Bayraktar'dan Edison örneği

Bu konuların 'neden toplumsallaşamadığı' sorusuna da değinen Bayraktar şöyle konuştu:

  • "Hani anlatılan bir hikaye var Edison'a mal edilen. Ampulü bulana kadar 1900 tanede nasıl yapılamayacağını bulmuş. 'Sen baya başarısız bir mucitsin' demişler. Demiş ki '1900 tane nasıl yapılamayacağını biliyorum bu da çok önemli bir bilgi'. Bizde neden aksadığını neden akamete uğradığını, yaşadığımız serüvende tarihten de ders çıkartarak açıkçası tüm arkadaşlarımızla istişare edip onu hazmetmeye çalıştık. Oradan bir formül bulmaya çalıştık. Milli teknoloji hamlesinin 7'den 77'e sahiplenilmesinin ancak bir toplumsal seferberlikle olabileceğini, Nuri Demirağ'ların burada önünün kesilmemesinin buradaki genç kardeşlerimiz gibi ancak tüm toplumun sahiplenmesiyle olabileceği sonucuna vardık. Bununda ancak toplumun önem skalasında değer skalasında ancak milli teknolojinin hak ettiği yere gelebilirse olabileceğini gördük."

Selçuk Bayraktar GZT'nin konuğu oldu.
Selçuk Bayraktar GZT'nin konuğu oldu.

"Futbolun yüzde 1'i kadar önemli olsa"

"Futbolun, pop sanatçılarının yüzde 1'i kadar şu konular zaten önemli olsa ülkemizin istikbali kurtulur." diyen Selçuk Bayraktar, konu hakkında çok ümitli olduğunu belirtti. Çok büyük bir desteğin de varlığına işaret eden Bayraktar, "Belki dünyada çok az yerde olacak kadar büyük bir destek var. Ama tabi o toplumlarda çok daha fazla yapılıyor. Sadece NASA'yı düşünün, uzayı sevdirmek için o kadar çok şey yapılıyor ki bütün uzay araçlarına çocuklara isim verdiriyorlar. Tüm okullara yayıyor bu mesele. Bu da onlarca yıl yapıldıktan sonra toplumun genetiğine işleniyor. O sayede bunu sürdürülebilir hale getiriliyor ve asla bırakmıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Geçmişte ecdadımız en iyisini yapmış"

Yurt dışındaki örnekler hakkında da konuşan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Biz en iyisini yaparız bizden başka kimsede daha iyisini yapamaz' düşüncesini de yerleştiriyorlar. Geçmişimize baktığımızda ecdadımız da öyle yapmış, en iyisini yapmışlar. İnancımız buradaki en büyük manevi desteğimiz. İnancımızın bize birinci emri 'oku'. Bunu inancımız gereği yapmamız lazım.

Bayraktar GZT özel yayınında TEKNOFEST hakkında konuştu.
Bayraktar GZT özel yayınında TEKNOFEST hakkında konuştu.

"Ülkemizin istikbali için"

İnsanlık vazifemiz, toplumsal vazifemiz, bunun yanında vatandaşlık vazifemiz. Muhakkak bu teknolojileri ülkemizin istikbali için geliştirmek durumundayız. Bunun da bir yolunu toplumsal ve toplumla birlikte bulmak durumundayız. TEKNOFEST bu yüzden düzenleniyor. TEKNOFEST, bir değil binlerce Cezeri, binlerce Akıncı, yüzlerce Hürkuş, Gökbey, ANKA, milli akıllı mühimmat gibi bunların hepsini doğuracak tohumların atıldığı festival."

"Toplum bu konuyu sahipleniyor"

TEKNOFEST'i sadece savunma sanayi eserleri değil sivil alandaki teknolojilerin tohumların atıldığı yer olarak gördüğüne değinen Bayraktar yarışmalara 50 bin öğrencinin başvurduğunu ve rakamın çok ciddi ve umut verici olduğunu söyledi. "Yani biz bu anlamda ilgiyi görünce gerçekten toplumun bu konuyu sahiplendiğini görüyoruz." şeklinde konuşan Bayraktar sözlerini şöyle tamamladı:

"Tabi daha ikinci yılımız. Belki 10 yıl üst üste olsa herkes sonuçları üzerinden konuşmaya başlayacak. Ben inanıyorum ama bizim 2005'teki videomuz gibi 'mini insansız hava aracı yapıldığında, dünyanın en iyisini yaparız' dediğim bir video var işte bugün eserler ortada. Bu çocuklarında önleri kesilmeyecek olursa, biz bir şekilde onlara müsaade edersek Türkiye'deki herkes bir şekilde onların sonlarının Nuri Demirağ'lar, Vecihi Hürkuş'lar gibi olmasını engellerse onlar zaten yapacaklar."


Güvenli Bölge'nin tamamını izlemek için 👇

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >