Temsilciler Meclisi Trump’ın vetosunu durduramadı

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın Meksika’ya örmek istediği duvar için ödenek alabilmek amacıyla ulusal acil durum ilan etmesinin iptaline yönelik vetosunu geçersiz kılmak amacıyla yapılan oylamada yeterli oy sayısına ulaşılamadı. ‘Trump neden acil durum ilan etti?’, ‘Bu süreçte neler yaşandı?’ sorularını cevaplandırdık.

Temsilciler Meclisi’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal acil durum ilanının iptaline yönelik vetosunu geçersiz kılmak amacıyla yapılan oylamada yeterli oy sayısına ulaşılamadı.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde Başkan Trump’ın vetosunu geçersiz kılmak üzere oylama yapıldı.

Tasarıya destek 248 oyda kaldı

  • Tasarının kabul edilmesi için Temsilciler Meclisi’nde üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyordu; ancak oylamada Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin desteği alınamadığı için yeterli oy sayısına ulaşılamadı. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde tasarıya destek 248 oyda kaldı.

Trump'ın önü açıldı

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan çıkan bu sonuçla, Başkan Trump Meksika sınırına duvar inşası için yönlendirilmesini talep ettiği federal ödenek kaynaklarını kullanabilecek.

Ne olmuştu?

ABD Kongresi Başkan Trump’ın Meksika sınırına duvar örülmesi için ilan ettiği ulusal acil durumu geçersiz kılan tasarıyı kabul etmiş, Trump ise Başkan olarak ilk vetosunu kullanmıştı.

Başkan Trump geçtiğimiz ay ABD’nin Meksika sınırına duvar projesi için kaynak bulmak amacıyla ulusal acil durum ilan etmişti. Ancak Kongre’nin her iki kanadında yapılan oylamada Trump’ın ulusal acil durum ilanına karşı çıkan tasarılar kabul edilmiş, Trump da tasarıyı veto etmişti.

Acil durum ilanı mahkemeye taşınmıştı

Başkan Trump’ın ulusal acil durum ilanına ilişkin mücadelenin mahkemelerde devam etmesi bekleniyor. 16 eyalet geçtiğimiz Şubat ayında Trump’ın ulusal acil durum ilanını bloke etmek amacıyla konuyu mahkemeye taşımıştı.

Trump 15 Şubat’ta sınıra duvar projesi için Kongre’yi baypas etmek ve daha önce Kongre tarafından onaylanan ancak başka projelere ayrılan kaynakları kullanabilmek amacıyla ulusal acil durum ilan etmişti.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato Trump’ın ulusal acil durum ilanını oyladıkları tasarıyla sonlandırmış, Trump da 15 Mart’ta bu tasarıyı veto etmişti.

 Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi

Demokratlar, Cumhuriyetçi Başkan’ın Meksika sınırına duvar inşası için bütçe vermeyi reddeden Kongre’yi baypas ederek yetki alanını aştığını savundu. ABD Anayasası uyarınca harcama yetkisi denetimi yasama erkinin elinde bulunuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi “Amerika’nın kurucuları monarşiyi reddedip demokrasi istedi. Biz ABD Başkanı’na değil Anayasaya bağlılık için yemin ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >