Temsilciler Meclisi Üyesi Omar: Venezuela'da ABD destekli darbe çözüm değil

İlhan Omar
İlhan Omar

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Omar, ABD'nin Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanımasına ilişkin "Venezuela’daki ABD destekli darbe, (Venezuela halkının) karşılaştıkları korkunç sorunlara çözüm değil" ifadesini kullanırken dün kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’nun ülkesine insani yardım yapılması talebine ABD’den yanıt geldi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Somali asıllı Müslüman üyesi İlhan Omar, ABD'nin Venezüella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanımasına yönelik "Venezuela’daki ABD destekli darbe, (Venezuela halkının) karşılaştıkları korkunç sorunlara çözüm değil" ifadesini kullandı.

“Trump’ın hareketi Venezuela’daki şiddeti arttırır”

Temsilciler Meclisi Üyesi Omar, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Venezuela'da aşırı sağcı muhalifleri başa getirme çabası içinde olduğunu vurgulayarak bu adımın Venezuela'daki şiddeti artıracağını ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını belirtti.

Omar, şu ifadeleri kullandı:

  • "Venezuela’daki ABD destekli darbe, (Venezuela halkının) karşılaştıkları korkunç sorunlara çözüm değil. Barışçıl diyalog için Meksika, Uruguay ve Vatikan'ın çabalarını desteklemeliyiz."

Öte yandan, diğer bir Temsilciler Meclisi Üyesi olan Ro Khanna yaptığı açıklamada, "ABD, Venezüella gibi kutuplaşmış ve çatışma içindeki bir ülkenin muhalefet liderini gaza getirmemeli." ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi Üyesi olan Ro Khanna
Temsilciler Meclisi Üyesi olan Ro Khanna

Khanna, Meksika, Uruguay ve Vatikan'ın müzakere çabalarına destek verilmesi ve ülkenin enflasyonunu daha da kötüleştiren yaptırımların sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Guaido, ABD'den yardım istedi

Venezuela'da çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı olan ve dün kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun, ülkesine insani yardım yapılması talebi üzerine ABD hükümeti, 20 milyon dolardan fazla yardım yapmaya hazır olduğunu duyurdu.

Juan Guaido
Juan Guaido

Guaido, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya gönderdiği mektubu 'Venezuela'nın geçici devlet başkanı' sıfatıyla yazdığını belirterek ABD hükümetinden acil insani yardım talep ettiklerini kaydetti.

ABD yardıma hazırmış

Pompeo ise Amerikan Devletleri Örgütünde yaptığı konuşmada, Guaido'nun mektubuna cevaben şu ifadeleri kullandı:

  • "Lojistik olarak mümkün olur olmaz, Venezuella halkına insani yardım ulaştırmaya hazırız. Bugün ABD'nin Venezuela halkına 20 milyon dolardan daha fazla insani yardım yapmaya hazır olduğunu duyuruyorum. Bu fonlar, ülkelerindeki siyasi ve ekonomik krizin etkileri ile şiddetli gıda ve tıbbi malzeme yokluğuna katlanmak zorunda kalan insanlara yardım amaçlıdır."

ABD'nin Venezuela'nın yeniden yapılanması ve ekonomisinin kurtulması için de daha fazla yardıma hazır olduğunu vurgulayan Pompeo, OAS ülkelerini Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanımaya çağırdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >