Terör örgütü DEAŞ, İran'ı çifte saldırıyla kana buladı

İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesi önünde silahlı saldırı
İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesi önünde silahlı saldırı

İran Meclisi'nde ve Ayetullah Humeyni'nin türbesi önünde silahlı saldırı düzenlendi. Üçüncü terör saldırısı ise son anda önlendi. 12 kişinin hayatını kaybettiği 43 kişinin de yaralandığı saldırılarda 4 terörist öldürüldü.

İran'ın başkenti Tahran bu sabah eş zamanlı iki saldırıyla sarsıldı. İran İstihbarat Bakanlığı üçüncü bir terör saldırısının ise önlendiğini açıkladı. Saldırılarda

12 kişi öldü, 43 kişi yaralandı.

İran İçişleri Bakanlığı da, parlamento binasındaki saldırganların kadın kıyafetleri giydiğini belirtti.

Parlamento binasındaki saldırganlardan birinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, bir diğerinin ise üzerindeki bombayı patlattığı ifade edildi.

İran Parlamentosu'ndaki saldırıda 7 kişinin öldüğü ve 4 kişinin rehin alındığı belirtilirken, Humeyni Türbesi'ndeki intihar saldırısında da 1 işçinin öldüğü ve çok sayıda yaralının olduğu ifade edildi.

İran Parlamentosu'daki çatışma ve rehine olayı saatlerce sürdü. Parlamento'daki 4 saldırganın öldürülmesiyle operasyon sona erdi.

Saldırının sona ermesiyle birlikte İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani parlamentoda görüldü.

Kanlı saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi

İran'daki çifte saldırı terör örgütü DAEŞ tarafından üstlendi. DAEŞ'in haber ajansından yapılan açıklamada, İran Parlamentosu ve Humeyni Türbesi'ndeki eş zamanlı saldırılar üstlenildi.

İranlı yetkililer, halktan toplu taşıma araçlarından uzak durmaları istendi. Halka otobüs ve tren duraklarından uzak durun çağrısı yapıldı.

İran Parlamentosu'na silahlı saldırı, Humeyni Türbesi'ne de intihar saldırı düzenlendi.

Tasnim Haber Ajansı, İran Parlamentosu'ndaki saldırıya Devrim Muhafızları'nın müdahale ettiğini belirtti.

"Parlamentoda kendini havaya uçurdu"

Devlet televizyonu IRIB de, saldırganlardan birinin kendisini parlamentoda havaya uçurduğunu ileri sürdü.

İran İçişleri Bakanlığı olağanüstü toplandı

İran İstihbarat Bakanlığı saldırıların terörist gruplar tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu. İran İçişleri Bakanlığı da olağanüstü toplanma kararı aldı.

İran basını kaleşnikoflarla parlamento binasına saldıran 4 saldırganın yakalandığını ve parlamento binasında bir odada tutulduğunu belirtiyordu.

Saldırganlardan biri siyanürle intihar etti

İran'ın İngilizce yayın yapan televizyonu Press TV, saldırganlardan birinin siyanür içerek intihar ettiğini iddia etti.

İran devrim lideri Humeyni'ni türbesinin önünde de saldırı düzenlendi.

Humeyni Türbesi'nin batı kapısında kendisini havaya uçuran saldırganın kadın olduğu ifade ediliyor.

Tahran Valiliği'nden açıklama

Humeyni Türbesi'ndeki saldırıyla ilgili Tahran Valiliği'nden de açıklama yapıldı.

Açıklamada, saldırganlardan birinin Humeyni Türbesi önünde üzerindeki bombayı patlatarak bir işçinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olduğu belirtildi.

İran'dan ilk resmi açıklama

Başkenti Tahran'da düzenlenen eş zamanlı saldırıyla ilgili İran'dan ilk resmi açıklama geldi. İran İstihbarat Bakanlığı saldırıların terörist gruplar tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu.

İran'da gerçekleşen ve DEAŞ terör örgütünün üstlendiği kanlı saldırılarla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Açıklama şu şekilde:

"Bu sabah saatlerinde Tahran'da İran İslami Danışma Meclisi ile İmam Humeyni Türbesi'ne yönelik terör saldırıların düzenlendiği, saldırılarda hayatını kaybedenler ve yaralılar olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıları kınıyor, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, yakınları başta olmak üzere İran halkına ve hükümetine taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz."

İran Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geldi

Çifte terör saldırısıyla sarsılan İran'ın Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bugün Ankara'ya geldi ve konaklayacağı otelin girişinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Bakan Zarif, sözlerine ülkesinde yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye dileklerinde bulunarak başladı.

"Bu saldırı halkımızın teröre karşı duruşunu daha da güçlendirecektir." diyen Zarif, güvenlik güçleri ve İran halkıyla bu tür saldırılara karşı her zaman karşı koyacaklarını söyledi. Zarif, yolculuk nedeniyle Tahran'daki terör saldırılarının ayrıntılarına ilişkin bilgi sahibi olmadığını ifade ederek, "Bölgede bizim için endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Bu olaylarla ilgili Türkiye ile yakın görüş alışverişinde bulunmamıza ihtiyaç var." dedi.

Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini belirten Zarif, yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geleceğini ve bu görüşmelerde başta Suriye olmak üzere ikili ve bölgesel konuları değerlendireceklerini dile getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >