Teröristlere kucak açan Almanya sadece 3 teröristi iade etti

merkel pkk
merkel pkk

Almanya, son 10 yılda Türkiye'nin iadesini talep ettiği 206 teröristten sadece 3'ünü iade etti.

Türkiye’nin iç güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle işbirliği içerisinde olan Almanya; PKK, FETÖ, DHKP-C ve diğer terör örgütlerine kucak açmayı sürdürdükçe Türkiye ile ikili ilişkiler rayına oturmuyor.

Almanya, teröristlerin iadeleri konusunda karşılıklı anlaşmalar olmasına rağmen teröristlerin iade sürecini başlatmıyor. 'Suçluların iadesi anlaşması' gereğince, terör ve diğer suçlardan şüpheli olanların yakalanarak Türkiye'ye iade edilmesi gerekirken, Almanya bu uygulamayı görmezden geliyor.

2007-2017 verilerine göre Türkiye, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası üst düzey FETÖ’cüler dahil Almanya’dan 206 teröristin iadesini talep etti. 206 kişiden sadece 3’ünü iade eden Almanya, 203 terörist ile ilgili işlem başlatmadı. İade edilen 3 teröristin 2’si PKK’lı. Bu iki terörist 2007’de diğer bir kişi de 2009 yılında Türkiye’ye iade edildi.

Terör örgütü FETÖ mensubu bir kişiyi bile iade etmeyen Almanya, Türkiye’den kaçan teröristlere de kucak açıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin bir numaralı isimlerinden Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğu düşünülüyor. Hatta Türkiye geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin Almanya’ya nota vermiş, Adil Öksüz’ün ülkede tespiti halinde Türkiye’ye iadesini talep etmişti.

  • 2007-2017 arasında Almanya’dan talep edilen terörist sayıları
    - PKK: 81 (2 kişi iade edildi)
  • - FETÖ: 59
  • - DHKP-C: 16
  • - Diğer sol terör örgütleri: 27
  • - Diğer: 22 (1 kişi iade edildi)

Son olarak MİT TIR’larına ait görüntülerin yayımlanmasına ilişkin davada gizli kalması gereken bilgileri temin edip açıklama ve bu suça iştirak etme suçlarından Almanya’ya kaçan firari Can Dündar, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauc tarafından kabul edilmişti.

Firari Can Dündar ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck.
Firari Can Dündar ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >