Tıp literatürüne girebilir: Akciğerinde 6 santim tavuk kemiğiyle 6 yıl yaşadı

6 santim büyüklüğündeki tavuk kemiği 45 dakika süren başarılı bir operasyonla çıkarıldı.
6 santim büyüklüğündeki tavuk kemiği 45 dakika süren başarılı bir operasyonla çıkarıldı.

Öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle Bezmialem Hastanesi Göğüs Cerrahi birimine başvuran 75 yaşındaki S.A'nın 6 yıldır akciğerinde rekor sayılabilecek büyüklükteki tavuk kemiğiyle yaşadığı belirlendi. 6 santim büyüklüğündeki kemik, Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Osman Cemil Akdemir tarafından başarılı bir operasyonla çıkarıldı.

İstanbul'da 6 yıl önce akciğerine kaçan tavuk kemiği nedeniyle solunum sıkıntısı ve öksürük problemi yaşayan S.A. (75), başvurduğu Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı operasyon sonucunda sağlığına kavuştu.

Farklı bir hastaneye gitmedi

6 yıl önce boğazına cisim kaçması şikayetiyle hastaneye başvuran S.A'nın bronkoskopi işlemi yapıldıktan sonra akciğerinde yabancı cisim tespit edildi. Hastanenin yeterli ekipmanının olmamasından dolayı farklı bir hastaneye başvurması istenen hasta farklı bir hastaneye gitmedi.

  • 6 yıldır süren aralıklı öksürük ve nefes darlığından kimseye bahsetmeyen hastaya süreç içinde Koah tanısı konuldu.

Hastanın akciğerinden 6 santim büyüklüğünde tavuk kemiği çıkarıldı.
Hastanın akciğerinden 6 santim büyüklüğünde tavuk kemiği çıkarıldı.

Ameliyat 45 dakika sürdü

Son günlerde öksürük şikayetinin iyice artmasından kaynaklı tekrar hastaneye giden S.A'nın tomografi sonucunda akciğerle ilişkili tüm lenf bezlerinde şişlik belirlendi. Son olarak Bezmialem Hastanesi Göğüs Cerrahi birimine başvuran hasta, Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Osman Cemil Akdemir'in 45 dakika süren başarılı operasyonuyla sağlığına kavuştu. Akciğerden çıkarılan cismin 6 santim büyüklüğünde bir tavuk kemiği olduğu tespit edildi.

"Çok önemsemedik"

Dr. Osman Cemil Akdemir'in, “Bunca zaman öksürük, nefes alamama, morarma gibi şeyler olmadı mı?” sorusuna hasta, “Oluyordu ama çok önemsemedik” cevabını verdi.

Hastanın akciğerinden çıkan cismin büyüklüğü ve yabancı cismin akciğerdeki kalma süresi dikkate alındığında literatüre girmesi bekleniyor.

Yabancı cisim aspirasyonu nedir?

Yabancı cisim aspirasyonu (herhangi bir cismin solunum yoluna kaçması) daha çok 3 yaş altı çocuklarda görülmekle birlikte 60 yaş sonrası erişkinlerde de diğer yaşlara göre daha sık şekilde görülebiliyor.

Çocuklarda öksürük, nefes almada zorluk, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları şeklinde belirti verebiliyor. 3 yaşın altındaki çocuklarda yabancı cisim olarak en çok kuru yemiş (fındık ve fıstık) vakalarına rastlanıyor.

Ne yapmalıyız?

Özellikle küçük çocuklara kuru yemiş verilmemesi, yahut kuru yemiş yerken küçük parçalar halinde verilmesi ve dikkatli olunması gerekiyor. Toplu iğnenin ağız yoluna alınmaması ve yemek yerken aniden gelişen öksürük, nefes almada zorluk gibi durumlarda (ana soluk borusunun tıkanması halinde hayatı tehdit eden boyutlara ulaşabilir) ilk yardım bilgisi olan kişinin hemlich manevrası uygulaması ve en kısa sürede profesyonel tıbbi yardım alınması gerekmektedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >