Trump, CV için mi Grönland'ı satın almak istiyor?

Grönland'da kış
Grönland'da kış

● ABD Başkanı Donald Trump’ın Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan yaklaşık 56.000 nüfusa sahip olan dünyanın en büyük adası Grönland’ı satın almak istemesinin yankıları sürüyor.

● Trump’ın “Grönland’ı satın alalım” çıkışı ABD'nin adayı topraklarına katmak için 3. girişimi olarak tarihe geçti. ABD’de ilk kez 1867’de adayı satın alma girişiminde bulunuldu. Tarihler 1946’yı gösterdiğinde ABD bu defa 100 milyon dolarlık teklifle adayı satın almak için ikinci girişimde bulundu.

● Grönland’ın ABD için stratejik öneminin olduğu bilinen bir gerçek. Bunun yanı sıra ABD Başkanı Trump'ın adayı topraklarına katarak tarihe geçecek bir iz bırakmak istediği yorumları yapılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Grönland’ı satın alalım” çıkışının yankıları sürüyor. Trump'ın Grönland açıklamalarına dair konuşan Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Trump'ın Grönland'ı satın alma fikrini "absürt" olarak nitelendirdi.

Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Frederiksen'e "açık sözlülüğü" için teşekkür etti.

"Danimarka, inanılmaz insanlara sahip çok özel bir ülke" diyen Trump, açıklamasını şöyle sürdürdü:

  • "Ancak Başbakan Mette Frederiksen'in, Grönland'ın satışını tartışmakla ilgilenmeyeceğine yönelik yorumları doğrultusunda, kendisiyle 2 hafta içinde yapacağımız görüşmeyi başka bir zamana erteliyorum."

Trump neden Grönland'ı satın almak istiyor?

ABD'nin Grönland'a olan ilgisi yeni değil. ABD, 1867'de Danimarka Krallığı'ndan Grönland ve İzlanda'yı alma seçeneğini incelemiş, 1946'da ise Danimarka'ya Grönland'ı satın almak için 100 milyon dolar önermişti. ABD'nin bu teklifi kabul görmemişti.

Grönland’ın ABD için stratejik önemiyle birlikte Trump'ın Grönland ısrarının perde arkasında adını tarihe yazdıracak bir iz bırakma niyeti olduğu yorumları yapılıyor.

Wall Street Journal'da yer alan bir haberde de Trump'ın danışmanlarının Grönland konusunda Trump'a tam destek verdiği, danışmanların ABD Başkanı'nın 1867'de Rusya'dan Alaska'nın 7,2 milyon dolara satın alınması gibi bir siyasi miras bırakabileceği fırsatı olduğunu dile getirdikleri kaydedildi.

ABD, Alaska'yı Rusya'dan 7,2 milyon dolara almıştı

1867’de ABD, Rusya’dan Alaska’yı satın almak için 7,2 milyon dolar ödemişti. Bürokratlar 1867'lerde görüşmelere devam ederken, iki ülke kamuoyu bu anlaşmayı istemiyordu. Rus gazeteleri, “Bir ülke bu kadar kısa bir zamanda, bu kadar değerli bir toprak parçasından nasıl kolayca vazgeçebilir?” diye yazıyordu. Amerikan gazeteleri ise “Amerika bu buz kütlesi ve kahvaltıda balık yağı içen elli bin Eskimo’yla ne yapacak?” diye soruyordu.

ABD Dışişleri Bakanı William Seward (oturmuş) Rusya'nın ABD Büyükelçisi Baron Edouard de Stoeckl (sağda duruyor) ile 1867'de Washington DC'de Alaska Satın Alma Anlaşması imzaladı.
ABD Dışişleri Bakanı William Seward (oturmuş) Rusya'nın ABD Büyükelçisi Baron Edouard de Stoeckl (sağda duruyor) ile 1867'de Washington DC'de Alaska Satın Alma Anlaşması imzaladı.

1,5 milyon kilometrekareden fazla yüz ölçümü olan Alaska'ya ödenen paranın bugünkü değerinin 2018 rakamlarıyla 108 milyon dolar olduğu hesaplanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >