Trump: Demokratlarla duvar konusunda uzlaşmaya varılacağından şüpheliyim

Trump, Wall Street Journal gazetesine konuştu.
Trump, Wall Street Journal gazetesine konuştu.

ABD’de hükümetin 35 gün sonra geçici olarak açılmasının ardından gözler ABD Başkanı Trump’la Demokrat Partililer arasında gerçekleşecek sınır güvenliğinin fonlanmasına dair görüşmeye çevrilirken, ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’de kendisinin de kabul edebileceği bir anlaşmaya varılması olasılığının yüzde 50’den az olduğunu ifade etti.

ABD’de hükümetin 35 gün kapalı kalmasının ardından zorunlu ücretsiz izne ayrılan federal çalışanlar, federal hükümetin geçici olarak açılmasıyla tekrar görevlerine döndü.

Hükümetin açılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurduğu konuşmasında uzlaşmaya varılamazsa hükümetin 15 Şubat’ta ya yeniden kapanacağını ya da anayasanın kendisine verdiği yetkiyle acil durum ilan edeceğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, Wall Street Journal gazetesine tarafların bir uzlaşma ihtimalini değerlendirdi.

Trump, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden oluşan komisyona atıfta bulunarak, “Şahsen yüzde 50’den düşük ama kurulda çok iyi insanlar var” dedi.

Ülkede sınır güvenliği konusunda belirsizlik sürüyor

ABD Başkanı Trump’ın Demokratlar'la Kongre’de yaşadığı anlaşmazlık hala sona ermiş değil. Trump’ın Cuma günü imzaladığı tasarı hükümetin geçici olarak 15 Şubat’a kadar açılmasını sağladı.

Demokratlar'ın sınır güvenliği ve Meksika sınırına duvar konusunda nasıl bir duruş sergileyeceği belirsizliğini koruyor.

Trump hafta sonunda Twitter üzerinden verdiği mesajlarda sınıra duvar örülmesi konusunda Kongre’yle gireceği mücadeleyi ima eden mesajlar paylaştı, “Duvar yapılsın, suç azalsın” diye yazdı.

Taraflar arasında görüşmelerin tıkanmasına yol açan nokta, Trump’ın Meksika sınırına duvar inşa edilmesi için 5,7 milyar dolar ödenek talep etmesiydi.

Trump, Amerika’nın güney sınırına bariyer örülmesi için 5,7 milyar dolardan daha az bir miktarı kabul edip etmeyeceği sorusuna “Şüpheliyim. Doğru şekilde yapmak zorundayım” sözleriyle cevap verdi.

Federal hükümetin bir kez daha kapanmasını önlemek için Kongre'nin 15 Şubat'a kadar bütçede uzlaşması gerekiyor.
Federal hükümetin bir kez daha kapanmasını önlemek için Kongre'nin 15 Şubat'a kadar bütçede uzlaşması gerekiyor.

Trump: Hükümetin yeniden kapanması elbette bir seçenek

ABD Başkanı Trump Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda, Demokratlar'la varılacak olası bir anlaşma kapsamında “Dreamers” olarak bilinen ve Amerika’ya çocukken aileleriyle birlikte gelen belgesiz göçmenlere vatandaşlık verilmesi konusunun başka bir zamanda ele alınması gereken ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Trump, güney sınırına duvar için istediğini alamazsa, hükümetin yeniden kapanmasının “elbette bir seçenek” olduğunu söyledi, Kongre onayı olmadan duvarın finanse edilmesi için ulusal acil durum ilan edebileceğini de belirtti.

Federal Hükümet 3 haftalığına açılmıştı

Trump Cuma günü duvar ödeneği olmadan hükümetin 3 haftalığına yeniden açılmasını kabul etmişti. Bu sırada dokuz Demokrat ve sekiz Cumhuriyetçi’den oluşan komisyon hem Kongre hem de Trump’ın kabul edebileceği ve hükümeti en azından mali yılın geri kalan bölümünde açık tutabilecek bir sınır güvenliği anlaşması oluşturmaya çalışacak.

Hükümetin kapanması nelere yol açmıştı?

35 gündür hükümetin kısmen kapalı olması yüzünden 800 bin federal çalışan ya zorunlu ücretsiz izne gönderilmiş ya da maaş almadan çalışmak zorunda kalmıştı. Hükümetin kapanmasından etkilenen bakanlık ve birimler arasında iç güvenlik bakanlığı, emniyet ve hava trafik kontrol görevlileri de bulunuyordu.

Kongre Bütçe Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre ABD ekonomisi federal hükümetin kapanması nedeniyle 3 milyar dolar kaybetmişti.

Bu, federal hükümetin kapalı kalmasının ekonomiye etkisinin 2019'da yüzde 0.02'den daha küçük olmasının beklendiği anlamına geliyor.

Federal hükümetin kısmen kapalı kaldığı 35 günde ABD ekonomisinin kaybının 11 milyar dolar olduğunu belirten Kongre Bütçe Ofisi, hükümetin faaliyetlerinin yeniden başlaması ve federal çalışanların maaşlarını almaları ile bu kaybın 8 milyar dolarlık bölümünün telafi edileceğini vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >